30 Αυγ 2009

Μπετόν που το διπερνά το φως

Μπετόν που θα αφήνει το φως να περνά

Η σκοτεινιά των διαμερισμάτων και πολλών κατοικιών σε περιοχές με μουντό καιρό ή συνεχή συννεφιά αναγκάζει εκατομμύρια κατοίκων στον κόσμο να ανάβουν φως ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να βλέπουν.

Η επαναστατική καινοτομία σε ένα νέο υλικό, το οποίο φέρει την υπογραφή του Ούγγρου αρχιτέκτονα Αρον Λοζόνσκι, θα μπορούσε να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα κατανάλωσης ρεύματος. Ο αρχιτέκτονας είχε την ιδέα να ενσωματώσει οπτικές ίνες μέσα σε κομμάτια από μπετόν. Στο προϊόν έδωσε το όνομα LiTraCon (Light Transmitting Concrete) δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, μπετόν που το διαπερνά φως.

Τα τούβλα που είναι κατασκευασμένα από αυτό το υλικό έχουν ακριβώς την ίδια αντοχή με το κανονικό μπετόν, αλλά η διαφορά τους είναι ότι επιτρέπουν στο φως να τα διαπερνάει. Οποια-ος κάθεται σε ένα δωμάτιο φτιαγμένο από LiTraCon θα μπορεί να έχει φυσικό φως και να βλέπει τι συμβαίνει έξω σαν να το παρακολουθεί πίσω από μία κουρτίνα. Το μπετόν μπορεί να είναι όσο παχύ θέλει κάποια-ος, αφού μέχρι και για είκοσι μέτρα οι οπτικές ίνες δεν έχουν απώλειες. Το συγκεκριμένο υλικό κυκλοφορεί ήδη στην αγορά.


Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Εσπρέσσο στην http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=1050103&pg=1