30 Αυγ 2009

Οι ΛεΠΑΤ στο Ντάλας

Στο Ντάλας "δεσπόζει" το ουράνιο τόξο

Μέχρι χτες ήταν γνωστή ως «η πόλη των καουμποϊσών-ων». Σήμερα έχει ακριβώς τον αντίθετο τίτλο. Το Ντάλας του Τέξας θεωρείται πλέον η κατεξοχήν αμερικανική «πόλη των ΛεΠΑΤ». Μάλιστα, στις 12 Μαΐου υπέβαλε συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές της 16ης Ιουνίου ως υποψήφιος ένας δηλωμένος γκέι.

Αν εκλεγεί τελικά ο δημοτικός σύμβουλος Εντ Οκλεϊ, τότε το Ντάλας θα γίνει η πρώτη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που θα έχει εκλέξει γκέι δήμαρχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει ήδη έναν σερίφη και έναν δικαστή που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι είναι gay, ενώ και η γραμματέας του περιφερειακού δικαστηρίου είναι δηλωμένη λεσβία. Επίσης, το Ντάλας φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εκκλησία ΛεΠΑΤ στον κόσμο, τον Καθεδρικό Ναό της Ελπίδας, που μετράει 3.500 μέλη, ενώ αποτελεί και τη μοναδική σχολική περιφέρεια του Τέξας όπου δεν ασκείται πολιτική διακρίσεων στην επιλογή δασκαλισσών-ων.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο ακριβής πληθυσμός των ΛεΠΑΤ, σύμφωνα με στοιχεία, το Ντάλας είναι η ένατη αμερικανική πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ΛεΠΑΤ ζευγαριών. Πότε άρχισε, όμως, η μεταμόρφωση του συντηρητικού Ντάλας σε πόλη φιλική προς τις ΛΕΠΑΤ;

Το Μάρτιο του 1991, όταν ένας δικαστής διέταξε να αυξηθούν σε δεκατέσσερις οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση περισσότερων μειονοτήτων. Από αυτή την κίνηση επωφελήθηκαν οι ΛεΠΑΤ, οι έγχρωμες-οι, οι και ισπανόφωνες-οι. Ο πρώτος γκέι μέλος του δημοτικού συμβουλίου εκλέχτηκε το 1993. Ο Οκλεϊ, ο οποίος τώρα διεκδικεί την καρέκλα του δημάρχου, κέρδισε τη θέση το 2001. Καμία, μα καμία, στιγμή δεν έκρυψε τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 11.6.07 στην εφημερίδα Εσπρέσσο, στην http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=0&artid=331379&pg=3
Στην Ελλάδα να δούμε πότε θα κληθούμε από δημαρχίνες-ους και όχι μόνο. Ευαγγελία Βλάμη