2 Αυγ 2009

Λεσβοφοβία στο Σουδάν

Στον Μεσαίωνα του Σουδάν.


Η εικονιζόμενη Λούμπνα Χουσεΐν από το Σουδάν θα προσαχθεί σε δικαστήριο στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, με την κατηγορία ότι «έφερε απρεπή ενδυμασία».
Συνελήφθη στις αρχές του μήνα, μαζί με άλλες γυναίκες, σε εστιατόριο στην πόλη, επειδή φορούσαν παντελόνια, κάτι που ο σουδανικός νόμος απαγορεύει. Δέκα από τις γυναίκες που συνελήφθησαν μαζί της, ανάμεσά τες και μη μουσουλμάνες, οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, όπου καταδικάστηκαν. Δέχτηκαν κάθε μία από 10 ραβδιές, πλήρωσαν από 100 δολάρια περίπου και αφέθηκαν ελεύθερες.
Η Χουσεΐν, πρώην δημοσιογράφος, που τώρα εργάζεται για τα Ηνωμένα Εθνη, μαζί με άλλες 2 γυναίκες που επίσης συνελήφθησαν στο εστιατόριο, ζήτησαν να μιλήσουν με δικηγόρους τες και αρνήθηκαν να πάνε χωρίς αυτές-ους σε δίκη. Η δίκη θα γίνει τώρα, λοιπόν, και εάν κριθούν ένοχες η ποινή θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων γυναικών. Θα τις μαστιγώσουν με 40 ραβδιές και θα πληρώσουν πολύ υψηλότερο πρόστιμο.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει από το Σουδάν το BBC, μια δημοσιογράφος, η Αμάλ Χαμπανί, που έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα της, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι σουδανικές Αρχές συμπεριφέρθηκαν στη Λούμπνα Χουσεΐν και στις άλλες γυναίκες που συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν, εισέπραξε μήνυση για δυσφήμηση της αστυνομίας και μπαίνει και αυτή σε περιπέτειες. Σκοταδισμός...

Και στην κτηνωδία των βιαστών...
Στη Νότια Αφρική χθες άρχισε πάλι η δίκη τριών ανδρών, οι οποίοι κατηγορούνται για τον βιασμό και τη δολοφονία της Εουντί Σιμαλάνε, μιας από τις κορυφαίες ποδοσφαιριστίνες της χώρας, και γυναίκας που δεν έκρυψε ποτέ της ότι ήταν λεσβία. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του BBC World, από το 1998 μέχρι σήμερα 31 λεσβίες έχουν βιασθεί πρώτα και δολοφονηθεί στη συνέχεια, σε μια σειρά λεσβοφοβικών επιθέσεων που έχουν αναστατώσει τη χώρα.

Ένα μέρος του πληθυσμού θεωρεί ότι είναι «μεγάλη αμαρτία» να είσαι λεσβία και πιστεύει ότι το μόνο που χρειάζεσαι «για να θεραπευτείς από αυτήν» είναι «ένας καλός άνδρας». «Ένας καλός άνδρας», που θα σε περιποιηθεί διά του «επανορθωτικού βιασμού», όπως είναι ο όρος που περιγράφει τον βιασμό μιας λεσβίας από έναν άνδρα, με σκοπό είτε να την τιμωρήσει (οπότε και τη σκοτώνει κιόλας) είτε να την... επανορθώσει -δηλαδή, όπως λένε τα κτήνη αυτά, να την επαναφέρει «στον ορθό δρόμο». Αυτόν, που έχουμε ακούσει τόσες και τόσες φορές στη ζωή μας από τάχα μου «σωστούς ανθρώπους»!..

Η Νότια Αφρική, που θα φιλοξενήσει το επόμενο καλοκαίρι, του 2010, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ), έχει από τα υψηλότερα «επίπεδα» σεξουαλικής βίας στον κόσμο. Κάθε χρόνο, λέει το BBC, φτάνουν στην αστυνομία περί τις 54.000 καταγγελίες για βιασμό. Οι περισσότεροι δράστες είναι νεαροί άνδρες γύρω στα 20-25. Γι' αυτούς, δήλωσε η Σάρα Κομ, μέλος της οργάνωσης «Triangle» (δηλαδή «Τρίγωνο») που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ, το να βιάσουν και να σκοτώσουν μια λεσβία είναι παιχνίδι. Τι να πεις;


Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.7.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένο από τον http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=30/07/2009&id=68517