26 Σεπ 2009

Εμβόλιο-προστασία από το aids

ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ hiv
Εμβόλιο-προστασία από το aids

Ελπίδες για πρόοδο στη μάχη κατά του aids γεννούν τα αποτελέσματα της δοκιμής ενός πειραματικού εμβολίου, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό hiv κατά ένα τρίτο.

Αν και οι επιστημόνισες-ες επισημαίνουν ότι ο δρόμος για ένα εμβόλιο καθολικής εφαρμογής είναι ακόμη μακρύς, τα αποτελέσματα αυτά είναι η πρώτη απόδειξη ότι ένα εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τον hiv. Η δοκιμή, που διήρκεσε τρία χρόνια, έγινε σε 16.400 Ταϊλανδές-ους από το υπουργείο Υγείας της χώρας με χρηματοδότηση του αμερικανικού στρατού και του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών. Όλες οι συμμετέχουσες-ες ήταν εθελόντριες-ες 18-30 ετών, δεν ήταν οροθετικές-οι και διέτρεχαν ένα μέσο κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Το εμβόλιο είναι ένας συνδυασμός δύο παλιότερων εμβολίων -του ALVAC του γαλλικού εργαστηρίου Sanofi-Aventis και του AIDSVAX του αμερικανικού εργαστηρίου VaxGen- που είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν χωριστά, αλλά αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Η δοκιμή έδειξαν ότι όσες-οι είχαν κάνει το νέο εμβόλιο είχαν 31,2% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό σε σχέση με εκείνες-ους στις οποίες-ους είχε χορηγηθεί ψευδοφάρμακο. Οι ερευνήτριες-ες προσπαθούν τώρα να βρουν γιατί ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είχε αποτέλεσμα. Το εμβόλιο βασίστηκε στα στελέχη Β και Ε του ιού, που είναι πιο κοινά στην Ταϊλάνδη, και όχι στο στέλεχος C που είναι το κυρίαρχο στην Αφρική.

Νέα πνοή στην έρευνα

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε την είδηση με αισιοδοξία, ιδίως μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα 25 ετών έρευνας που είχαν κάνει πολλές-ους να πιστεύουν ότι ένα εμβόλιο κατά του hiv δεν θα ήταν ποτέ εφικτό. Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του aids ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του aids (UNaids) εκτιμούν ότι αν και τα αποτελέσματα δίνουν νέα ελπίδα και πνοή στην έρευνα, απέχουμε ακόμη αρκετά χρόνια από ένα εμβόλιο καθολικής προστασίας του γενικού πληθυσμού. Υπογραμμίζουν ότι μένει ακόμη να καθοριστεί η διάρκεια της προστασίας του εμβολίου, αν το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη και εάν είναι δραστικό και εναντίον άλλων υποτύπων του ιού.

Μέτρια δραστικότητα

Εν τω μεταξύ και δεδομένου ότι εμφανίζει «μέτρια επίπεδα δραστικότητας», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό εργαλείο μιας ευρύτερης στρατηγικής που πρέπει να στοχεύει στην αλλαγή των επικίνδυνων συμπεριφορών.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.9.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, γραμμένο από την Λήδα Παπαδοούλου http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=85700