5 Σεπ 2009

Το Άμστερνταμ γεμίζει τετράποδα πορτρέτα

Το Άμστερνταμ γεμίζει τετράποδα πορτρέτα

Σκύλες-οι φύλακες, στρατιωτικά άλογα, ελεύθερες-οι λύκαινες-οι, αδέσποτα ζώα, όλα έχουν ένα κοινό: πόζαραν για την Ολλανδή φωτογράφο Σαρλότ Ντουμάς (Charlotte Dumas). Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση της φωτογράφου, έχει το γενικό τίτλο Paradise -παράσδεισος και παρουσιάζεται στο μουσείο φωτογραφίας Φόαμ στο Άμστερνταμ (Foam Fotografiemuseum).

Τα τετράποδα μοντέλα που η Ντουμάς εντόπισε και φωτογράφισε στα δεκάδες ταξίδια της τα τελευταία χρόνια, φαίνονται γαλήνια και γεμάτα οικειότητα.

Η φωτογράφος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη και παρατήρηση του ζώου και του περιβάλλοντός του, πριν κάνει το τελικό κλικ. Δεδομένου ότι ποτέ δε χρησιμοποιεί τηλεσκοπικό φακό, η απόσταση που βιώνει η-ο θεατής είναι η πραγματική απόσταση της φωτογράφου από το θέμα! Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό όταν πρόκειται για μια φωτογραφία σκύλας-ου, αλλά φανταστείτε τι τράβηξε όταν φωτογράφισε λύκαινες-ους ή τίγρεις.

Σε πολλές φωτογραφίες τα ζώα απεικονίζονται ξαπλωμένα, μια θέση που υπογραμμίζει την τρωτότητα που η καλλιτέχνιδα πιστεύει πως χαρακτηρίζει το κάθε ζώο. Η σχέση μεταξύ της-του ανθρώπου και των ζώων αποτελεί ένα σταθερό έμμεσο στοιχείο στο έργο της, αφού η ίδια προτιμά να φωτογραφίζει ζώα που ζουν σε «ανθρώπινο» περιβάλλον. Έτσι μια νέα σχέση γεννιέται ανάμεσα στις προσωπογραφίες των αλόγων, λύκαινωνν-ων, τίγρεων και άλλων ζώων, τονίζοντας τη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων θεμάτων.
Παράλληλα με τις επεξεργασμένες φωτογραφίες της, η Ντουμάς παρουσιάζει μια επιλογή από τις φωτογραφίες πολαρόιντ των ταξιδιών της, όταν αναζητούσε τα μοντέλα της. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2009.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.9.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el&id=78333