18 Σεπ 2009

Η έλλειψη ασφάλισης σκοτώνει

Έρευνα σε 9.000 άτομα.

Η έλλειψη ασφάλισης σκοτώνει στις ΗΠΑ

Σχεδόν 45.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (δηλαδή μία-ένας κάθε 12 λεπτά), εν μέρει επειδή είναι ανασφάλιστες-οι και δεν μπορούν να έχουν καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποστηρίζουν ερευνήτριες-ες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε έρευνά τες που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

"Οι Αμερικανίδες-οί που χάνονται λόγω απραξίας είναι περισσότερες-οι απ' όσες σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα και όσες-ους δολοφονούνται μαζί" δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Χίμελσταϊν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Γενικά, οι ερευνήτριες-ες διαπιστώνουν ότι οι ανασφάλιστες-οι Αμερικανίδες-οί κάτω των 64 ετών έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με αυτές-ούς που έχουν ασφάλιση.

Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται σε μια περίοδο που οι Δημοκρατικές-οί προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, μειώνοντας το κόστος της περίθαλψης και επεκτείνοντας την ασφάλιση ώστε να καλυφθούν περισσότερα άτομα.

Η μελέτη του Χάρβαρντ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από ένα ομοσπονδιακό ερευνητικό πρόγραμμα, δημοσιεύτηκε στην ιντερνετική έκδοση της επιθεώρησης American Journal of Public Health. Μια παρόμοια μελέτη, το 1993, είχε βρει ότι οι ανασφάλιστες-οι έχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν (25% μεγαλύτερο από τις ασφαλισμένες-ους) και το 2002 το Ινστιτούτο Ιατρικής υπολόγισε πως περίπου 18.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν ασφάλιση.

Σύμφωνα με τον Χίμελσταϊν, η αύξηση που παρατηρείται στα ποσοστά σήμερα οφείλεται εν μέρει στο ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ανασφάλιστων ατόμων.

Σχεδόν 46, 3 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφάλιστες-οι το 2008, με βάση τα στοιχεία της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ένας δεύτερος λόγος είναι πως υπάρχουν λιγότερα ιδρύματα όπου οι άνθρωποι αυτές-οί μπορούν να απευθυνθούν για περίθαλψη. Τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν σε πολλές πόλεις, όπως στη Νέα Ορλεάνη, στο Ντιτρόιτ και αλλού. Ωστόσο, ορισμένες-οι θεωρούν ότι η μελέτη αυτή είναι λανθασμένη.

Το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης της Πολιτικής, που στηρίζει την ελεύθερη αγορά όσον αφορά τον ιατροφαρμακευτικό τομέα, υποστήριξε ότι οι ερευνήτριες-ες υπερέβαλαν τον κίνδυνο του θανάτου και δεν κατέγραψαν το χρονικό διάστημα στο οποίο έμειναν ανασφάλιστες-οι όσες-οι συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι ερευνήτριες-ες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περίπου 9000 ασθενείς καταγεγραμμένες-ους από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας μέχρι το έτος 2000.

Απέκλεισαν από τη μελέτη τα άτομα άνω των 65 ετών που καλύπτονται από το ασφαλιστικό πρόγραμμα Medicare.



Το άρθρο το βρήακαμε στις 18.9.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=83546