7 Σεπ 2009

Πράσινα λαχανικά για την καρδιά

Ασπίδα για την καρδιά τα πράσινα λαχανικά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, κάνουν καλό στην καρδιά; Την αιτία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Βρετανίδες-οι επιστήμονες, οι οποίες-οι διαπίστωσαν πως μία χημική ουσία που περιέχουν μπορεί να διεγείρει έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό προστασίας των αρτηριών.

Όπως γράφουν ερευνήτριες-ες από το Ιmperial College του Λονδίνου στην επιθεώρηση «Αrteriosclerosis, Τhrombosis &Vascular Βiology», η καρδιοπάθεια οφείλεται εν πολλοίς στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες, που οδηγεί στη δημιουργία πλακών (αθηρωματικές πλάκες). Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο: πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους είναι τα τμήματά τους που δημιουργούν διακλαδώσεις. Οι στενώσεις εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος και έτσι σιγά σιγά «αρρωσταίνει» η καρδιά.

Η νέα μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε πως στα τμήματα των αρτηριών που είναι επιρρεπή στη δημιουργία πλακών είναι ανενεργή μία πρωτεΐνη (λέγεται Νrf2), η οποία φυσιολογικά προστατεύει τα αγγεία από τις αθηρωματικές πλάκες. Ωστόσο, η θεραπεία με σουλφοραφάνη- μια χημική ουσία που υπάρχει στο κουνουπίδι, στο μπρόκολο και σε άλλα πράσινα λαχανικά- ενεργοποιεί την Νrf2 στα συγκεκριμένα τμήματα.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν έναν πιθανό μηχανισμό μέσω του οποίου η κατανάλωση λαχανικών προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, ενισχύεται η άποψη πως πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα», σχολίασε ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ.

Επόμενος στόχος των ερευνητριών-ων είναι να πραγματοποιήσουν μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση όλων των λαχανικών ασκεί ανάλογη προστατευτική δράση και εάν η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει αθηροσκλήρωση όταν αυτή ήδη έχει αρχίσει.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 7.9.09 στην εφημερίδα τα Νέα, στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4534923&ct=2