7 Σεπ 2009

Πρόστιμο επειδή φορούσε παντελόνια

Σουδάν: Τιμωρήθηκε επειδή φορούσε παντελόνια

Με πρόστιμο 200 δολαρίων τιμωρήθηκε σήμερα η Σουδανή δημοσιογράφος που συνελήφθη επειδή φορούσε παντελόνια.

Το δικαστήριο του Χαρτούμ απέφυγε να τιμωρήσει τη Λούμπνα Αχμέντ αλ Χουσέιν με μαστίγωμα, όπως ορίζει ο αυστηρός ισλαμικός νόμος του Σουδάν, ενδεχομένως λόγω της διεθνούς κατακραυγής για την υπόθεση.

Η Λούμπνα Αχμέντ αλ Χουσέιν, δημοσιογράφος, συνελήφθη τον Ιούλιο μαζί με 12 άλλες γυναίκες σε καφενείο της πόλης επειδή φορούσε παντελόνια. Οι 10 γυναίκες πλήρωσαν με πρόστιμο και μαστίγωμα την ενδυματολογική τες «απρέπεια».

Η δημοσιογράφος όμως, μαζί με δύο άλλες γυναίκες, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και ζήτησε να περάσει από δίκη και αν κριθεί ένοχη, να μαστιγωθεί δημόσια. Στο πλευρό τους στάθηκαν από την πρώτη στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και προσωπικότητες από πολλές χώρες.

Σήμερα, στη διάρκεια της δίκης, η αστυνομία συνέλαβε 40 γυναίκες έξω από το δικαστήριο, επειδή διαδήλωναν υπέρ της Χουσέιν. Αρκετές από αυτές φορούσαν παντελόνια. Αργότερα, αφέθηκαν ελεύθερες με εγγύηση.

Σε άρθρο της στη βρετανική «Guardian», η Χουσέιν γράφει: «Όταν σκέφτομαι το δικαστήριο, προσεύχομαι ότι οι κόρες μου δε θα ζήσουν ποτέ με το φόβο αυτής της αστυνομίας. Θα είμαστε ασφαλείς μόνο όταν η αστυνομία μας προστατεύει και αυτοί οι νόμοι πάψουν να ισχύουν».

Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα τα Νέα, στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4535044&ct=2