21 Σεπ 2009

Γονεϊκότητα για τις λεσβίες

Γονεϊκότητα: Ο νόμος για την Ανθρώπινη Γονιμότητα και Εμβρυολογία του 2008.

Από τις Δευτέρα, 6 Απριλίου και οι δύο συντρόφισσες ενός λεσβιακού ζευγαριού που υποβάλλονται στην διαδικασία γονιμότητας μπορούν να θέσουν-γράψουν το όνομά τες στο πιστοιητικό γέννησης του παιδιού τες.

Ο νόμος για την Ανθρώπινη Γονιμότητα και Εμβρυολογία του 2008, έλαβε τη συγκατάθεση της βασίλισσας στις 13 Νοεμβρίου 2008. Ο νόμος περιλαμβάνει ευπρόσδεκτες διατάξεις για τις ΛεΠΑΤ συντρόφισσες-ους.
Οι νέοι νόμοι κατατέθηκαν για να δώσουν στα ζευγάρια που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης τα ίδια δικαιώματα με τα παντρεμένα ζευγάρια και να δώσουν στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που δεν έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης τα ίδια δικαιώματα με τα ζευγάρια που δεν έχουν τελέσει γάμο.

Η ομάδα Stonewall θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για οποιοδήποτε παιδί να αναπτυχθεί σε ένα σταθερό-μόνιμο και αγαπημένο σπίτι. Πολλά λεσβιακά ζευγάρια ανατρέφουν ήδη παιδιά ακριβώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σχεδόν πάντα με εξαιρετική επιμέλεια και ως προς την σπουδαιότητα των κατάλληλων προτύπων ή κοντά στις οικογένειες τες.

Πότε οι νόμοι θα αλλάξουν;
Οι πρώτες νομικές αλλαγές εφαρμόστηκαν στις 6 Απριλίου 2009. Τα λεσβιακά ζευγάρια που μία από τις δύο έμεινε έγκυος γύρω ή μετά από τις 6 Απριλίου, τώρα ως ζευγάρι μπορούν να καταχωρήσουν τα ονόματα και των δύο συντροφισσών-συζύγων στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

Οι περαιτέρω αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Το μεγαλύτερο μέρος της νέας νομοθεσίας θα εισαχθεί την 1η Οκτωβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής για την "ανάγκη για ένα πατέρα" που παύει πια να είναι προυπόθεση-απαίτηση. Ο νόμος
θα εισαγάγει επίσης αλλαγές στις γονικές υποχρεώσεις-δεσμεύσεις από τον Απριλίο της 2010 που αφορούν τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια, υποχρεώσεις οι οποίες αντικαθιστούν παλαιότερες ρυθμίσεις.

Πώς οι νόμοι θα ωφελήσουν τα ΛεΑΤ ζευγάρια;
Νόμιμη γονεϊκότητα
Από τις Δευτέρα, 6 Απριλίου οι νέοι νόμοι σημαίνουν ότι ΛεΑΤ ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένων και των ζευγαριών που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης, αναγνωρίζονται νόμιμα ως γονείς των παιδιών που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της σχέσης τους από τη στιγμή της σύλληψης. Μέχρι τώρα, η
ΛεΑΤ συντρόφισα-ος έπρεπε για να ισχύει επίσημα η παιδοθεσία, να παιδοθετήσει το παιδί που είναι γεννημένο μέσα στη σχέση, προκειμένου να γίνει γονέας.

Ο νόμος για την Ανθρώπινη Γονιμότητα και Εμβρυολογία του 2008, ισχύει για τα ΛεΑΤ και τα ετερό ζευγάρια, που συλλαμβάνουν με χορήγηση εμβρύου ή με χορήγηση σπέρματος, δίνει στα ΛεΑΤ ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα στην γονεϊκότητα όπως στα ετερο ζευγάρια, όταν καταχωρούν την γέννηση του παιδιού με ληξιαρχική πράξη.

Τα ζευγάρια που συνέλαβαν πριν από τις 6 Απριλίου 2009, η δεύτερη (κοινωνική) μητέρα δεν θα αναγνωριστεί αυτόματα και θα πρέπει για να ισχύσει η κοινωνική γονεϊκότητα να παιδοθετήσει προκειμένου να αποκτήσει την κηδεμονία.

Η "ανάγκη για έναν πατέρα"
Η ως τώρα νομική προϋπόθεση-απαίτηση στις κλινικές γονιμότητας να εξετάσουν την "ανάγκη για ένα πατέρα" πρίν μπουν στην διαδικασία γονιμοποίησης ωθούσε συνήθως τις λεσβίες να κάνουν άτυπες διευθετήσεις χωρίς την ασφάλεια και την προστασία της επίσημης-νόμιμης υγειονομικής περίθαλψης.

Από την 1η Οκτωβρίου 2009, στις κλινικές θα απαιτηθεί αντ' αυτού να εξετάζουν την ανάγκη για "ενθαρρυντική-υποστηρικτική γονεϊκότητα".
Αυτό θα βοηθήσει ώστε τα λεσβιακά ζευγάρια να εξασφαλίσουν ότι δεν θα δεχτούν διακρίσεις εις βάρος τες.

Το άρθρο το βρήκαμε στην http://www.stonewall.org.uk/what_we_do/parliamentary/2887.asp