10 Σεπ 2009

Απόλυτη φτώχεια για πολλά παιδιά στην Αγγλία

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν πολλά παιδιά στην Αγγλία

Η ζωή πολλών παιδιών στη Βρετανία θυμίζει την εποχή του Ντίκενς, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Δασκαλισών-ων και Επιμελητριών-ων (ΑΤL).

Αρκετά παιδιά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ώστε η ζωή τους να θυμίζει εκείνη των παιδιών "της εποχής του Ντίκενς", δήλωσε η Λέσλι Γουόρντ, η επικεφαλής του σωματείου δασκαλισών-ων και υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα παιδιά προέρχονται από τόσο φτωχές κοινότητες ώστε είναι υπερβολικά δύσκολο για τα σχολεία να βοηθήσουν.

"Υπάρχουν απόλυτα υγιή παιδιά, τα οποία έρχονται στο σχολείο χωρίς να γνωρίζουν να πηγαίνουν στην τουαλέτα", είπε η Γουόρντ σε εκδήλωση στο Λονδίνο και πρόσθεσε ακόμη πως υπάρχουν "παιδιά που δεν έχουν μάθει να ντύνονται μόνα τες-τους, παιδιά που ξέρουν να τρέφονται μόνο με κουτάλι και δεν έχουν καθίσει ποτέ σε ένα τραπέζι για να απολαύσουν σπιτικό φαγητό. Παιδιά που δεν γνωρίζουν ποιάν-ον θα βρουν στο σπίτι όταν επιστρέψουν από το σχολείο, και αν θα βρουν κάποια-ον

Ακόμη η Γουόρντ είπε ότι γνώρισε ένα μαθητή, ο οποίος έβλεπε μέσα από το παράθυρο της τάξης τον πατέρα του με χειροπέδες και λίγο πριν την αστυνομία να έχει ρίξει την μπροστινή πόρτα του σπιτιού.

"Η πραγματικότητα είναι ότι έξι στα δέκα φτωχά παιδιά ζουν σε οικογένειες στις οποίες κάποια-ος εργάζεται. Αυτό είναι σοκαριστικό, δεν είναι; Πηγαίνεις να δουλέψεις, ίσως σε δύο, ακόμη και τρεις δουλειές μερικής απασχόλησης και εξακολουθείς να ζεις κάτω από το όριο της φτώχειας", είπε. "Ζωή που παραπέμπει στην εποχή του Ντίκενς".

Επιπλέον σύμφωνα με την Γουόρντ, η στέρηση προκαλεί το πρόβλημα της "φτώχειας των προσδοκιών", με τις-τους γονείς να δίνουν πολύ μικρή αξία στην εκπαίδευση.

"Αυτό που πραγματικά με εξοργίζει είναι η ιδέα ότι οι δασκάλες-οι εφησυχάζουν ή παραιτούνται. Ως δασκάλα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις τα παιδιά σου να πετυχαίνουν


Το άρθο το βρήκαμε στις 10.9.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=80768