30 Σεπ 2009

Λεσβιακά κινήματα

Λεσβιακά κινήματα

Ρίξεις και Συμμαχίες-αγχιστείες

Οι λεσβίες είναι πάντα παρούσες στα διάφορα πολιτικά κινήματα της κοινωνίας,
με τις οργανώσεις των τρανς, αμφί, γκέι, στις γυναικείες-φεμινιστικές ομάδες, καθώς επίσης και στις καλλιτεχνικές επαναστάσεις και χώρους, στην πάλη για την κατάργηση της αποικοκρατίας και την ανεξαρτησία της χώρας τες. Τις τελευταίες δεκαετίες οι λεσβίες είναι παρούσες στην πάλη για τα ίσα δικαιώματα των εγχρώμων γυναικών, τις Αβορίγινες γυναίκες, και εδώ και δύο αιώνες τουλάχιστον είναι παρούσες ευρύτερα στα γυναικεία-φεμινιστικά κινήματα.

Η παρούσα δημοσίευση-έρευνα, στα αγγλικά, είναι μια συλλογή των εμπειριών από τις λεσβίες που ως άτομα συμμετέχουν παγκοσμίως στα λεσβιακά κινήματα, σε οργανώσεις για την κοινωνία πολιτισών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αναγνώριση-κύρος δόθηκε σε εκείνες τις λεσβίες * που σε σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν ανοίξει το δρόμο και σε εκείνες που συμμετέχουν ενεργά στην πάλη για την ευημερία και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τες.

Μερικά από τα θετικά παραδείγματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι «την ιστορία μπορεί να αλλάξει» και ότι μερικές λεσβιακές ομάδες έχουν κατορθώσει να κυριαρχήσουν τα θέματα που τις αφορούν μαζί με εκείνα άλλων κινημάτων. Κάποιες έχουν παλεψει ενάντια στο απαρτχάιντ και καταγγέλλουν το ρατσισμό, άλλες λειτουργούν προς την οικοδόμηση της ειρήνης στις περιοχές τες, κάποιες άλλες συνενώνονται-προσχωρούν με διαφορετικές μορφές διακρίσεων και ευάλωτες ομάδες.

Οι λεσβίες έχουν δείξει περισσότερη αλληλεγγύη από άλλες ομάδες και η αναγνώριση αυτού του γεγονότος πρέπει να αναγνωρισθεί και να καταγραφεί.

Οι λεσβίες εφαρμόζουν έναν επαναστατικό τρόπο σκέψης που είναι ευεργετικός σε όλες-ους όσες-ους δρούν μέσα στην κοινωνία μας παλεύοντας για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη.

Το μοίρασμα της εμπειρίας και της γνώσης είναι ένας τρόπος να αναπτυχθούν οι δεξιότητες και οι γνώσεις αυτών των κατορθωμάτων, είναι το πρώτο βήμα προς την ενδυνάμωση και την υπερηφάνεια.

Η έκθεση-έρευνα έχει μια θετική σφραγίδα και στοχεύει περισσοτερο στην ενίσχυση του μελλοντικού λεσβιακού κινήματος και όχι στην επίμονη στασιμότητα στη θυματοποιήση και των διώξεων.

Αυτή η δημοσίευση θα αφήσει επίσης πολλές ερωτήσεις ανοικτές όπως:«Τι είναι φεμινισμός;», «τα λεσβιακά θέματα είναι πιο στενά συνδεδεμένα με τα ζητήματα γυναικών ή με τα αμφί, τρανς, γκέι ζητήματα;».
Εδώ και εκεί θα βρείτε μια απάντηση που μπορεί να αντικρούεται σε μερικές σελίδες πιο κάτω από μια αντίθετη εμπειρία. Αυτό είναι ένδειξη της ποικιλομορφίας και της πολυπλοκότητας των λεσβιακών κινημάτων.

Αυτό το τμήμα της εργασίας θα αυξήσει ενδεχομένως την περιέργειά σας για να μάθετε περισσότερα και να εμπνευστείτε γύρω από τα διαφορετικά αλλά στενά συνδεδεμένα κινήματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατάρτισης και να ενδυναμώσει τις νεαρές, λεσβίες φεμινίστιρες μέσα στα ΛεΠΑΤ κινήματα και να αφυπνίσει τις επικρατούσες-κυρίαρχες-mainstream οργανώσεις για την σημαντικότητα της διεκδίκησης των λεσβιακών δικαιωμάτων.

Παρακαλώ μην διστάστε να διαδώσετε τη έρευνα, να την αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας και προ πάντων, να την χρησιμοποιήσετε για έμπνευση και ενδυνάμωση σε όλες τις δράσεις σας.

«Οι λεσβίες είναι παντού» και είμαστε πολύ υπερήφανες για αυτό.

Patricia Curzi
Women’s Project Coordinator
ILGA

Η ILGA είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο με πάνω από 600 ομάδες από 111 χώρες και αγωνίζεται από το 1978 για τα ίσα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών,τρανς και intersex

* Ο όρος «λεσβία» αναφέρεται σε οποιαδήποτε αυτο-προσδιορίζεται ως λεσβία, αμφισεξουαλική, butch, femme, androgyn, dyke, trans, queer ή δεν επιθυμεί να αυτο-προσδιοριστεί καθόλου.

Ευχαριστούμε τη Peggy Pierrot που βοήθησε στην παραγωγή αυτής της δημοσίευσης.


Τα αντίγραφα της έρευνας μπορούν να παραγγελθούν με την πληρωμή των δαπανών αποστολής. Παρακαλώ παραγγείλετε ή στείλετε τις προτάσεις και τα σχόλια σας στο μέιλ women@ilga.org.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στις 16.07.09 στην ILGA, στην http://www.ilga.org/news_results.asp?LanguageID=1&FileCategory=1&ZoneID=7&FileID=1269

Για να διαβάσετε την 72 σελίδων έρευνα, στα αγγλικά: http://ilga.org/lesbianmovements/player.html
Στη φωτογραφία είναι Evgenya Debryanskaya, ακτιβίστρια του Ρωσσικού Λεσβιακού Κινήματος, κατά την διάρκεια της σύλληψής της για την απαγόρευση της Ημέρας Υπερηφάνειας-Pride στη Μόσχα το 2009, από τον Alexander Miridonov

Η μετάφραση που δίνουν τα αγγλοελληνικά λεξικά για τους όρους : butch= λεσβία dyke=ανάχωμα queer=αλλόκοτη. Ευαγγελία Βλάμη