12 Σεπ 2009

Η πρώτη γυναικεία συνεδρίαση G8 στη Ρώμη

Η πρώτη γυναικεία G8 συνεδριάζει στη Ρώμη

Μια γυναικεία έκδοση των G8 διοργάνωσε η υπουργός Ισων Ευκαιριών της Ιταλίας Mara Carfagna . Πρόκειται ουσιαστικά για μια διεθνή συνδιάσκεψη με θέμα τα γυναικεία δικαιώματα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο (10-11.9.09) στη Ρώμη, δεδομένης της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη συνδιάσκεψη θα ανοίξει ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ μεταξύ άλλων θα παρευρεθούν, η βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι, η γενική υπογραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ασα Ρόουζ Μιτζίρο και γυναίκες υπουργοί από την Ισπανία, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Τουρκία.

Για την προβολή της συνδιάσκεψης και την ευαισθητοποίηση του κοινού η Μάρα Καρφάνια έχει ζητήσει από τις επισκέπτριες να φοράνε μια λευκή εσάρπα, το χρώμα που επιλέχτηκε για την ημέρα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών. Η Ιταλίδα υπουργός Ισων Ευκαιριών ζήτησε ακόμα από όλες τις Ιταλίδες και τους Ιταλούς να φοράνε αυτές τις δύο ημέρες κάτι λευκό. Επιπλέον έχει σχεδιάσει να μοιραστούν 20.000 λευκά βραχιολάκια σε εκατό σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας, ενώ στις τηλεοράσεις θα προβάλλεται και διαφημιστικό σποτ, στο οποίο ένα λευκό τριαντάφυλλο, σύμβολο της αγνότητας του γυναικείου κόσμου, θα γίνεται μαύρο, επειδή θα δηλητηριάζεται από τη βία.

«Με την καμπάνια “Σεβαστείτε τις γυναίκες - Σεβαστείτε τον κόσμο” θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε ένα υποτιμημένο φαινόμενο που αφορά εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μάρα Καρφάνια. «Το όνειρό μου είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία της γυναίκας στον κόσμο. Γιατί η μάχη για τα γυναικεία δικαιώματα συνεπάγεται μάχη ενάντια στις ρίζες κάθε φανατισμού και ολοκληρωτισμού». Η Ιταλίδα υπουργός απένειμε επί τη ευκαιρία τα εύσημα στη Χίλαρι Κλίντον δηλώνοντας ότι «είναι εκείνη που μάχεται περισσότερο. Οπου κι αν πάει, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι η πλήρης αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης της χώρας».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 9.9.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο, γραμμένο από την Αφροδίτη Ραυτοπούλου στην http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=1058175&pg=4
Η ελληνκή Γενική Γραμματεία Ισότητας ξεχάστηκε για άλλη μια φορά. Ευαγγελία Βλάμη