5 Σεπ 2009

Η αχίλλειος πτέρνα του ιού του hiv-aids

Εντόπισαν την αχίλλειο πτέρνα του ιού του hiv-aids

Την αχίλλειο πτέρνα του ιού που προκαλεί το hiv aids εντόπισαν οι ειδικές-οί, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στον αγώνα για την παρασκευή του εμβολίου κατά μιας ασθένειας η οποία προσβάλλει περισσότερες-ους από 33 εκατομμύρια ανθρώπους και κάθε χρόνο στερεί τη ζωή σε δύο εκατομμύρια.

Οι επιστημόνισσες-ες διαπίστωσαν ότι δύο ισχυρά αντισώματα επιτίθενται σε πολλά στελέχη του hiv. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς στην ουσία βρέθηκε ένας τρόπος για να σπάσει η άμυνα του ιού απέναντι στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι εδικές-οί ελπίζουν ότι ένα εμβόλιο που θα ενεργοποιεί την παραγωγή αυτών των αντισωμάτων θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό απέναντι στον ιό ακόμη κι όταν αυτός μεταλλάσσεται.

«Τα ευρήματα αποτελούν σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου γιατί τώρα έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο», δήλωσε ο Ουέιν Κοφ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Εμβόλιο του aids (ΙΑVΙ) και επικεφαλής της έρευνας.
Οι ειδικές-οί δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν για ποιον λόγο ο ιός hiv μεταλλάσσεται πιο γρήγορα και εύκολα από οποιονδήποτε άλλο ιό. Με τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί μέχρι στιγμής το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο μικρόβιο και απελευθερώνει αντισώματα για να το εξουδετερώσει, αλλά η ευμετάβλητη φύση του hiv επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει ταχύτατα τις επιθέσεις.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 5.9.09 στην εφημερίδα τα Νέα, στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4534744&ct=2