28 Σεπ 2009

Δωρεάν διόρθωση φύλου στην Κούβα

Η Μαριέλα Κάστρο Εσπίν μάχεται κατά της ΛεΠΑΤφοβίας και υπέρ της αναγνώρισης των σεξουαλικών μειονοτήτων στην Κούβα

O αγώνας της κόρης του Ραούλ Κάστρο

Η κόρη του σημερινού προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο Μαριέλα Κάστρο Εσπίν, συνεχίζει με τον δικό της τρόπο το έργο της μητέρας της Βίλμα Εσπίν (1930-2007), ιδρύτριας της Ομοσπονδίας Γυναικών της Κούβας και διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στην Αβάνα.
Η 47χρονη Μαριέλα διεξάγει αγώνα εναντίον της ΛεΠΑΤφοβίας και υπέρ της αναγνώρισης όλων των σεξουαλικών μειονοτήτων. Ο αγώνας αυτός προσκρούει στις αγκυλώσεις της κουβανέζικης κοινωνίας.
Λίγο μετά την απόσυρση του αδερφού του Φιντέλ για λόγους υγείας, ο Ραούλ Κάστρο υποσχέθηκε «διαρθρωτικές αλλαγές» σε όλους τους τομείς. Η υπόσχεση αυτή παραμένει στην ημερήσια διάταξη; Η Μαριέλα Κάστρο χαμογελάει. Αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, εξηγώντας ότι ο πατέρας της δεν της εκμυστηρεύεται τίποτε «διότι δίνω συνεντεύξεις».

«Ως πολίτις, βλέπω τα μικρά προσεκτικά βήματα που γίνονται για να επιτευχθούν οι αλλαγές που χρειάζεται η κουβανέζικη κοινωνία για να ενισχυθεί ο σοσιαλισμός και για να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του λαού μας» προσθέτει. «Μια ριζική αλλαγή αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ επικίνδυνη». Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να αγωνίζεται ενάντια στις «παρωχημένες νόρμες που πρέπει να αλλάξουν διότι επηρεάζουν την ελευθερία των Κουβανίδων-ών». Γι΄ αυτό έχει προτείνει την τροποποίηση του Οικογενειακού Κώδικα «προκειμένου να εγγυηθούμε τον σεβασμό προς τον ελεύθερο σεξουαλικό προσανατολισμό και τις λεσβίες, γκέι, αμφιφυσεξουαλικές-ους, τρανς».

Η Μαριέλα Κάστρο όμως δεν επιμένει υπέρ της νομιμοποίησης του ΛεΠΑΤ γάμου «για να μη σοκάρω τις θρησκευόμενες-ους. Προτείνουμε μια συναινετική ένωση που θα εγγυάται τα ίδια δικαιώματα σε όλες-ους. Δεν θέλω να έρθω σε αντίθεση με την Καθολική Εκκλησία, έχω πολύ καλές φίλες-ους στον θρησκευτικό κόσμο και πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία»

Η πρώτη εγχείρηση διόρθωσης φύλου πραγματοποιήθηκε στην Κούβα το 1988. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις, που διακόπηκαν επί περισσότερα από 20 χρόνια λόγω της αντίθεσης διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας μεταξύ των οποίων οι Εκκλησίες, αναμένεται να αρχίσουν ξανά να πραγματοποιούνται σύντομα υπό τον έλεγχο της Επιτροπής για την Ολοκληρωμένη Φροντίδα των Τρανς στην οποία προεδρεύει η Μαριέλα Κάστρο.

«Πραγματοποιούμε μια εκστρατεία ενημέρωσης για να εξηγήσουμε ότι πρόκειται για παροχή βοήθειας προς τις-τους ανθρώπους των οποίων το βιολογικό φύλο είναι σε αντίθεση με τη σεξουαλική τους ταυτότητα» εξηγεί. Η επέμβαση αυτή θα παρέχεται και σε ξένες-ους στο πλαίσιο του «τουρισμού υγείας» που έχει αναπτυχθεί στην Κούβα τα τελευταία χρόνια; «Οχι» λέει η ανιψιά του Φιντέλ Κάστρο. «Η απόφαση του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι η εγχείρηση αυτή, που θα προσφέρεται δωρεάν, θα παρέχεται μόνο σε Κουβανέζες-ους»

Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.9.09σ την εφημερίδα το Βήμα, γραμμένο από τον Jean Micheal Caroit στην http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=290601&ct=2&dt=27/09/2009