25 Σεπ 2009

Η Irina Bokova επικεφαλής της UNESCO

Για πρώτη φορά μια γυναίκα στο «τιμόνι» της UΝΕSCΟ

Η βουλγάρα διπλωμάτις Ιρίνα Μπόκοβα κατόρθωσε να υπερισχύσει του «βρώμικου» αντιπάλου της, του αντισημίτη αιγύπτιου υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι, ο οποίος προέβαλλε ως το μεγάλο φαβορί για τη θέση του διευθυντή της οργάνωσης.

Παρίσι Ιστορική ημέρα η προχθεσινή (22.9.09) για την UΝΕSCΟ, καθώς η νέα επικεφαλής της, η Ιρίνα Μπόκοβα από τη Βουλγαρία, πέρασε στην Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κατορθώνει κάτι τέτοιο.
«Η εκλογή μου στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων» δήλωσε η 57χρονη διπλωμάτις, η οποία υποσχέθηκε να συμβάλει στη δημιουργία μιας «περισσότερο αποτελεσματικής και λιγότερο γραφειοκρατικής UΝΕSCΟ». Η εκλογή της προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό, κυρίως επειδή τελικώς δεν εξελέγη ο αμφιλεγόμενος Αιγύπτιος Φαρούκ Χόσνι, επί 22 χρόνια υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου και μεγάλο φαβορί για τη θέση.

Οπως δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «France Ιnter» ο βραβευμένος με Νομπέλ συγγραφέας Ελί Βίζελ, «η UΝΕSCΟ γλίτωσε από μια καταστροφή χάρη στην εκλογή στη γενική διεύθυνση της Ιρίνα Μπόκοβα αντί του Χόσνι. Γλίτωσε από ένα σκάνδαλο, από μια ηθική καταστροφή. Δεν του άξιζε αυτή η τιμή. Κατά τη γνώμη μου, δεν έπρεπε να είναι καν υποψήφιος». Η κυρία Μπόκοβα εξελέγη από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UΝΕSCΟ με 31 ψήφους έναντι 27 του 71χρονου αντιπάλου της. Εβραϊκές οργανώσεις αλλά και διανοούμενες-οι είχαν καταγγείλει την υποψηφιότητα του Χόσνι, κατηγορώντας τον για αντισημιτικές και αντιισραηλινές δηλώσεις, αλλά και για επιβολή λογοκρισίας. Επί των ημερών του απαγορεύθηκαν στην Αίγυπτο- μεταξύ άλλων- βιβλία και κινηματογραφικά έργα όπως ο «Ζορμπάς», εκείνο όμως που προκάλεσε πραγματική εξέγερση ανά τον κόσμο ήταν οι δηλώσεις του στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο ότι «ο ίδιος» θα έκαιγε τα εβραϊκά βιβλία που θα έβρισκε στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Αργότερα ο Χόσνι ζήτησε «συγγνώμη».

«Η UΝΕSCΟ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Εμείςστην Ανατολική Ευρώπη ξέρουμε τι σημαίνει να κάνει καμιά-εις μεταρρυθμίσεις. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να κάνεις αλλαγές, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να γίνουν για να καρποφορήσουν στο μέλλον» τόνισε η μαχητική Μπόκοβα, για να ανεμίσει αμέσως μετά το λευκό σημαιάκι προς το πλευρό του σκληροπυρηνικού αντιπάλου της: «Αισθάνομαι μόνο φιλία προς τις χώρες του αραβικού κόσμου, όπως και προς όλους τους λαούς του πλανήτη μας. Η UΝΕSCΟ είναι οικουμενικός οργανισμός, με πανανθρώπινες αρχές και ιδανικά. Γι΄ αυτό θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να πείσω τις αράβισες-ες φίλες-ους μου ότι τα “πιστεύω” μου είναι η ανεκτικότητα, πολιτιστική πολυμορφία, η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών».

Οι αγνές προθέσεις της δεν φαίνεται όμως να συγκίνησαν τον Χόσνι, οι δηλώσεις του οποίου, με το που πάτησε το πόδι του στο Κάιρο, κάθε άλλο παρά άνθρωπο που ξέρει να χάνει υποδεικνύουν. «Η UΝΕSCΟ έχει πολιτικοποιηθεί επικίνδυνα. Εναντίον της υποψηφιότητάς μου είχαν ταχθεί όλοι οι δημοσιογράφες-οι και οι σιωνίστριες-ες» είπε.

Κατηγόρησε επίσης τον αμερικανό πρεσβευτή στην UΝΕSCΟ ότι «ενήργησε με δύναμη και με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του» εναντίον του. «Είναι εκείνος που φυγάδευσε τους τρομοκράτες του “Ακίλε Λάουρο” (σ.σ.: ιταλικό κρουαζιερόπλοιο το οποίο κατέλαβαν το 1985 παλαιστίνιοι αντάρτες)» συνεχίζει να υπογραμμίζει ο νομπελίστας Βίζελ. Αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα κατηγόρησε τον Χόσνι το περασμένο Σάββατο ότι συνεργαζόταν με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας όταν ήταν μορφωτικός ακόλουθος της αιγυπτιακής πρεσβείας στο Παρίσι και ότι οργάνωσε τη φυγάδευση προς την Αίγυπτο των δραστών της πειρατείας στο «Ακίλε Λάουρο», όταν είχε την ίδια θέση στην πρεσβεία της χώρας του στη Ρώμη.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 24.9.09 στην εφημερίδα το Βήμα στην http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=290078&dt=24/09/2009