1 Οκτ 2009

Η σύγχρονη λεσβία συγγράφισα

Η σύγχρονη λεσβία συγγράφισα: Όνειρα, Επιθυμία, Διαφορετικότητα

Έρευνα για την ανάπτυξη της Αγγλο-αμερικανικής λεσβιακής γραφής από το αρχές της δεκαετίας του '70, αυτή η μελέτη θέτει το πλαίσιο και επαναξιολογεί ορισμένες βασικές εργασίες της θεωρίας και της μυθιστοριογραφίας συσχετίζοντας τα πολιτικά και πολιτιστικά κινήματα της περιόδου.


Η έρευνα περιλαμβάνει το λεσβιακό φεμινιστικό κίνημα, τη γραφή των ριζοσπαστριών λεσβιών και την queer πολιτική. Επίσης συζητά τη μυθιστοριογραφία και τη θεωρία ξεχωριστά, η Palmer ερευνά επίσης την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο.

Εξετάζει τους τόσο διαφορετικούς τρόπους, όπως αυτόν της Caeia March, της Sally Miller Gearhart και την αναθεώρηση της Sarah Schulman στις φαντασιακές-φανταστικές μορφές ιδεών στο λεσβιακό ή/και queer λόγο.

Η μελέτη εξερευνά την αντίφαση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των δημοφιλών γλωσσικών διατυπώσεων των πρωτύπων-μοντέλων ρόλων της λεσβιακής γραφής όπως το θρίλλερ και το κωμικό μυθιστόρημα, τα οποία καταλαμβάνουν και αναθεωρούν τα κυρίαρχα-επικρατόντα-mainstream είδη και τις ακαδημαϊκές προσεγγίσεις βασισμένες στην ψυχανάλυση και το μεταστρουκτουραλισμό-poststructuralism.

Μεταξύ των θεωρητικών ριζοσπαστικών λεσβιών συγγραφισσών που συζητούν είναι η Adrienne Rich, η Audre Lorde, η Monique Wittig, η Luce Irigaray and η Judith Butler.

Μυθιστορήματα πολιτικής φαντασίας όπως το "Coming Out" αναλύονται, και η μελέτη ολοκληρώνετε με μια συζήτηση της πραγμάτευσης-χρήσης της φαντασίας, της αφήγησης, της διήγησης και του σεξ στα μυθυστορήματα φαντασίας της Jeanette Winterson, της Ellen Galford, της Jane DeLynn και της Sarah Schulman.

Η Paulina Palmer που είναι η συγγράφισα του βιβλίου που φαίνεται στην φωτογραφία, πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Cambridge, από το 1972-2003 ήταν λέκτορας στο τμήμα της λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Warwick και από τότε διδάσκει στο τμήμα Σπουδών Φύλου
και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου.

Την παρουσίαση του βιβλίου την βρήκαμε στην http://www.paulinapalmer.org.uk/lesbianWriting.html