20 Οκτ 2009

Υπέρ της άμβλωσης η Ισπανία

Ισπανία - Διαδήλωση - Νομοσχέδιο για αμβλώσεις

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ισπανές-οι καθολικές-οι μετείχαν ψες στη Μαδρίτη σε διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου για την ελευθερία στην άμβλωση που προτείνει η σοσιαλιστική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διοργανώτριες-ες και τις περιφερειακές Αρχές.

"Μετέχουν τουλάχιστον ένα ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι", είπε ο Βίκτορ Γκάγκο, υπεύθυνος Τύπου της καθολικής οργάνωσης HazteOir, ενώ η νομαρχία της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ανήλθε σε 1,2 εκατομμύριο διαδηλωτές.

Οι Ισπανές-οι καθολικές-οι, με την υποστήριξη της δεξιάς και της εκκλησίας, έλαβαν μέρος στη μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Θαπατέρο.

Το νομοσχέδιο, μεταρρύθμιση ενός νόμου του 1985 που επέτρεπε την άμβλωση μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προβλέπει πλήρη ελευθερία στην άμβλωση μέσα στο διάστημα των 14 εβδομάδων της κύησης.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου από το υπουργικό συμβούλιο και θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο από το Νοέμβριο, είναι εναρμονισμένο με τις αντίστοιχες ισχύουσες νομοθεσίες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Σε περίπτωση που γίνει νόμος του κράτους, οι γυναίκες που ζουν στην Ισπανία θα μπορούν ελεύθερα να υποβάλλονται σε άμβλωση μέσα στο διάστημα των 14 εβδομάδων της κύησης και κατ'εξαίρεση έως την 22η εβδομάδα της κύησης σε περίπτωση "κινδύνου για τη ζωή και την υγεία της μητέρας" ή "σοβαρών ανωμαλιών του εμβρύου". Θα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί χωρίς περιορισμό χρόνου σε περίπτωση "εξαιρετικά σοβαρής και ανίατης νόσου του εμβρύου".

Σήμερα η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού (έως τη 12η εβδομάδα της κύησης), δυσμορφιών του εμβρύου (έως τη 22η εβδομάδα) και "κινδύνου για τη φυσική και ψυχική υγεία της μητέρας" (χωρίς περιορισμό χρόνου).


Το άρθο το βρήκαμε στις 18.10.09 στην http://www.sigmalive.com/news/international/203024