7 Οκτ 2009

Πρόβλεψη για την διατήρηση του ΛεΠΑΤ γάμου στο Μαίην

Ένας στατιστικολόγος έχει προβλέψει ότι μια θρησκευτική πρόκληση για να ανατρέψει το ΛεΠΑΤ γάμο στο Μαίην θα αποτύχει.

Ο Nate Silver πρόβλεψε σωστά τις νικήτριες-ες σε 49 από τα 50 κράτη στις εκλογές του Νοεμβρίου 2008.

Τον Απρίλιο, δημιούργησε ένα πρότυπο ανάλυσης που προέβλεπε πότε κάθε κράτος θα ψήφιζε κατά της απαγόρευσης του ΛεΠΑΤ γάμου.
Χρησιμοποιώντας αυτό το πρότυπο, διαπίστωσε ότι περίπου 56.5 τοις εκατό των κατοίκων του Μαίην αντιτάσσονται στην απαγόρευση. Θα ρωτηθούν εάν η απαγόρευση πρέπει να είναι σε ισχύ στις εκλογές που είναι τον επόμενο μήνα.

Ο Nate Silver χρησιμοποιήσε τρεις μεταβλητές για να οικοδομήσει το πρότυπό του: το έτος στο οποίο ψήφισαν υπέρ της τροποποιήσης, το ποσοστό των θρησκευομένων στο κράτος και το ποσοστό των λευκών ευαγελιστριών-ων στο κράτος.

Χρησιμοποιώντας το πρότυπό του, η πρόταση 8, απαγόρευσης του ΛεΠΑΤ γάμου στη Καλιφόρνια το 2008, θα είχε περάσει με 52.1% της ψηφοφορίας, σχεδόν ακριβώς το ποσοστό με το οποίο πραγματικά πέρασε.

Οι αντίπαλες-οι του ΛεΠΑΤ γάμου στο Μαίην ανήγγειλαν πρόσφατα ότι είχαν εισπράξει το απαραίτητο ποσό υπογραφών για να ζητήσουν ψηφοφορία.

Στο Μαίην ο ΛεΠΑΤ γάμος νομιμοποιήθηκε το Μάιο του 2009 και ο νόμος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 12η Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει τεθεί σε ισχύ ως τώρα επειδή οι ανώτερες-οι υπάλληλοι ελέγχουν τις υποβληθείσες αιτήσεις για ψηφοφορία.

Ένα δημοψήφισμα είναι σχεδόν βέβαιο μετά την αντίθεση της ομάδας «Διατήρηση του Γάμου» αφού οι συλλεχθείσες υπογραφές είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που απαιτούνται (55.087).
Εάν όσες-οι ψηφίζουν πεισθούν να διατηρήσουν το ΛεΠΑΤ γάμο, το Μαίην θα είναι το έκτο κράτος που θα ισχύει ο ΛεΠΑΤ γάμος, μετά από το Βερμόντ, το Κοννέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, το Νιού Χάμσαιρ και την Αϊόβα.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στις 2.10.09, στην Pink News γραμμένο από την Jessica Geen, στην http://www.pinknews.co.uk/2009/10/02/statistician-nate-silver-believes-maine-gay-marriage-ban-will-fail/