14 Οκτ 2009

Λεσβοφοβία, ορολογία και πράξη

Λεσβοφοβία

Η λεσβοφοβία-Lesbophobia (μερικές φορές Lesbiphobia) περιλαμβάνει τις διάφορες μορφές αρνητικότητας προς τις λεσβίες ως άτομα, ως ζευγάρι ή ως κοινωνική ομάδα. Βασίζεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό,στο βιολογικό φύλο,στη λεσβιακή ταυτότητα και στην έκφραση του φύλου, αυτή η αρνητικότητα καλύπτει την προκατάληψη, τη διάκριση, και την κακοποιήση εκτός από τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που κυμαίνονται από την περιφρόνηση ως την εχθρότητα.

Υπό αυτήν τη μορφή, η λεσβοφοβία είναι και ο σεξισμός ενάντια στις γυναίκες που τέμνεται με τον όρο Ομοερωτοφοβία και αντίστροφα. Η Cynthia Petersen, καθηγήτρια Νομικής στο πανεπιστήμιο της Οττάβα, έχει καθορίσει το 1994 την λεσβοφοβία που επίσης συμπεριλαμβάνει τον «φόβο των γυναικών που ερωτεύονται άλλες γυναίκες, καθώς επίσης και το φόβο που οι άνδρες (συμπεριλαμβανομένων των γκέι) έχουν για τις γυναίκες που δεν τους ερωτεύονται». [1]

Σχετική ορολογία
Ενώ μερικές-οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο τον όρο Ομοερωτοφοβία, έναν γενικότερο όρο για να περιγράψουν αυτού του είδος την προκατάληψη ή τη συμπεριφορά, άλλες-οι θεωρούν ότι οι όροι γκέι και ο όρος ομοερωτοφοβία δεν απεικονίζουν επαρκώς τις συγκεκριμένες ανησυχίες-θέματα των λεσβιών. Ειδικότερα, μερικές λεσβίες υποστηρίζουν ότι δέχονται διπλή διάκριση, της κλασικής ομοερωτοφοβίας και του σεξισμού. [2] ομοίως, οι αμφσεξουαλικές προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Αμφιφοβία για να αναφερθούν στην προκατάληψη ή την κακοποιήση που αντιμετωπίζουν που βασίζεται στην αμφισεξουαλική ταυτότητα ή τη συμπεριφορά τες, όπως εκείνες που προσδιορίζονται ως transgender προτιμούν συχνά να χρησιμοποιήσουν τον όρο τρανσφοβία.

Έκταση της λεσβοφοβίας
Η ιδέα ότι οι λεσβίες είναι επικίνδυνες, ενώ οι αλληλεπιδράσεις των ετερό είναι φυσικές, κανονικές-φυσιολογικές και αυθόρμητες είναι ένα συνηθισμένο παράδειγμα πεποιθήσεων που είναι λεσβοφοβικές. Όπως η ομοερωτοφοβία, αυτή η πεποίθηση ταξινομείται ως ετεροκανονικότητα, καθώς υποθέτει ότι η ετεροφυλοφιλία είναι κυρίαρχη, καθιερωμένη και κανονική-φυσιολογική και ότι οι άλλες σεξουαλικές ή συναισθηματικές σχέσεις είναι ανώμαλες και αφύσικες. [3] Ένα στερεότυπο που έχει προσδιοριστεί ως λεσβοφοβικό είναι ότι οι γυναίκες αθλήτριες είναι πάντα ή κυρίως λεσβίες. [4] [5] Οι λεσβίες αντιμετωπίζουν τις λεσβοφοβικές συμπεριφορές όχι μόνο από τους ετερό γυναίκες και τους άνδρες, αλλά και από τους γκέι. [6] Λεσβοφοβία στους γκέι αναγνωρίζεται-θεωρείται ως διακύρηξη που αντιλαμβάνεται ως υποδεέστερα τα λεσβιακά ζητήματα στην εκστρατεία-μάχη για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα. [7]

Λεσβοφοβική βία
Η λεσβοφοβία καταδεικνύεται μερικές φορές μέσω των εγκλημάτων βίας, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και ακόμη και της δολοφονίας. Στη Νότια Αφρική, η Sizakele Sigasa, μια λεσβία ακτιβίστρια και η συντρόφισά της Salome Masooa, που ζούσαν στο Soweto βιάστηκαν, βασανίστηκαν, και δολοφονήθηκαν τον Ιούλιο του 2007. Μια επίθεση στις νοτιοαφρικανικές λεσβιακές οργανώσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας εργασίας ομπρέλα-Joint Woriking Group, είπαν ότι κινήθηκαν από λεσβοφοβία. Δύο άλλοι βιασμοί, δολοφονίες λεσβιών συνέβησαν στη Νότια Αφρική νωρίτερα το καλοκαίρι του 2007: Η Simangele Nhlapo, μέλος μιας ομάδας στήριξης οροθετικών, βιάστηκε και δολοφονήθηκε τον Ιούνιο, μαζί με την δύο χρόνων κόρη της και η Madoe Mafubedu, ηλικίας 16, βιάστηκε και δέχτηκε κλωτσιές έως ότου να πεθάνει. Η Eudy Simelane, ποδοσφαιρίστρια της Banyana Banyana, βιάστηκε επίσης και σκοτώθηκε στη Νότια Αφρική. Η Zanele Muholi, διευθύντρια μιας λεσβιακής ομάδας, ανέφερε ότι υπάρχουν εκθέσεις που έχουν καταγράψει 50 περιπτώσεις βιασμών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας που περιλαμβάνουν τις μαύρες λεσβίες στην περιφέρεια, δήλωσε ότι: «Το πρόβλημα κατά ένα μεγάλο μέρος είναι αυτό της πατριαρχίας. Οι άνδρες που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα βλέπουν το βιασμό ως θεραπευτική μέθοδο και ως προσπάθεια να δείξουν στις γυναίκες θέση τες στην κοινωνία». [8] [9] [10]

Βιβλιογραφία
1.Petersen, Cynthia. (1994) "Living Dangerously: Speaking Lesbian, Teaching Law." Canadian Journal of Women & the Law 7(2).

2."What is “Lesbophobia”?". ILGA. 2006-12-18. http://www.ilga.org/news_results.asp?LanguageID=1&FileCategory=1&FileID=997. Retrieved 2007-08-07.

3.Jillian Todd Weiss, "The Gender Caste System - Identity, Privacy, and Heteronormativity" 10 Law & Sexuality 123 (Tulane Law School, 2001)

4.Peper, Karen, "Female athlete=Lesbian: a complex myth constructed from gender role expectations and lesbiphobia", Queer words, queer images: communications and the construction of homosexuality, pages 193-208 (New York University Press, 1994)

5.Darcy Plymire and Pamela Forman, "Breaking the Silence: Lesbian Fans, the Internet, and the Sexual Politics of Women's Sport", International Journal of Sexuality and Gender Studies, pages 1566-1768 (Springer Netherlands, April 2000)

6.Megan Radclyffe, Lesbophobia!: Gay Men and Misogyny (Continuum, October 2005)

7.Kristen Raizada, "An Interview with the Guerrilla Girls, Dyke Action Machine (DAM!), and the Toxic Titties", NWSA Journal, pages 39-58 (Volume 19, Number 1, Spring 2007)

8.Bridgland, Fred. (2007-07-14). "Lesbian couple killed in execution-style murder: Hate crimes increase despite equal rights law." Sunday Herald (Glasgow, Scotland). Retrieved on 2007-08-11.

9.Cogswell, Kelly Jean. (2007-07-26). "Cut It Off — And Stop aids." Gay City News. Retrieved on 2007-08-11.

10.http://www.msnbc.msn.com/id/29676829/


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στην http://en.wikipedia.org/wiki/Lesbophobia