2 Οκτ 2009

Η Πορτογαλία θα πει ναι, στον ΛεΠΑΤ γάμο;

Ο επανεκλεγής πορτογάλος πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα επιτρέψει το ΛεΠΑΤ γάμο, τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια στην Πορτογαλία περιμένουν να δουν εάν ο επανεκλεγμένος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει άμεσα την υπόσχεση που έδωσε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για το ΛεΠΑΤ γάμο.

Ο José Sócrates και η κυβέρνηση Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέκτησαν δύναμη το τελευταίο Σαββατοκύριακο αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όμως, η αριστερή πτέρυγα καταλαμβάνει την πλειοψηφία των θέσεων στην Βουλή μαζί με όλα τα αριστερά κόμματα, τα οποία συμφωνούν με το ΛεΠΑΤ γάμο.

Η Πορτογαλική κοινωνία, που έχει Ρωμαίο - καθολικό θρήσκευμα, έχει δει όλες τις προηγούμενες προσπάθειες να νομοθετήσει το ΛεΠΑΤ γάμο να δέχεται που δέχεται ισχυρή αντίσταση από θρησκευτικές ομάδες και συντηρητικές-ους πολιτικούς.

Αυτή τη χρονιά, ένα λεσβιακό ζευγάρι έθεσε την απαγόρευση ΛεΠΑΤ γάμου ως αντισυνταγματική.

Η Teresa Pires και Helena Paixao, δύο μητέρες που χώρισαν στα τριάνατα τες και είναι μαζί από το 2003, "προκάλεσαν" το νόμο σε ληξιαρχείο της Λισσαβώνα το 2006, το οποίο δεν τις επέτρεψε να νυμφευθούν.
Το ληξιαρχείο απέρριψε την προσπάθειά τες να νυμφευθούν, ισχυριζόμενο ότι ο νόμος εννοεί πως ο γάμος είναι μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού φύλου.

Τον Ιούλιο, το πορτογαλικό συνταγαματικό δικαστήριο υποστήριξε την απαγόρευση του ΛεΠαΤ γάμου. *Α

Η ψηφοφορία της Κυριακής ανέδειξε επίσης, έναν ανοιχτά γκέι πολιτικό που εκλέχτηκε στην Πορτογαλία για πρώτη φορά.
Ο Miguel Vale de Almeida είναι ανεξάρτητος βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.9.09 και τομεταφράσαμε, στην pinknews γραμμένο από την Jessica Geen, στην http://www.pinknews.co.uk/2009/09/30/re-elected-portuguese-prime-minister-promised-to-allow-gay-marriage/

*Α Η απόφαση του δικαστηρίου της Πορτογαλίας ήταν: "το Σύνταγμα δεν δηλώνει ότι ο πολιτικός γάμoς μεταξύ λεσβίών πρέπει να απαγορεύται". Ευαγγελία Βλάμη