13 Νοε 2009

Διακρίσεις δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει, τις Ευρωπαίες-ους να έχουν βιώσει διακρίσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 9.11.09 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου μία στις έξι ανθρώπους στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι έχει βιώσει προσωπικά τη διάκριση την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Εν τω ματαξύ, 64% των Ευρωπαίων ανησυχούν πως η ύφεση, θα συμβάλει σε περισσότερη διάκριση λόγω ηλικίας, στην αγορά εργασίας.

Τα πιό πρόσφατα αποτελέσματα του Ευροβαρομέτρου έρχονται πριν από τη φετινή Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Ισότητα, που διοργανώνεται στη Στοκχόλμη σε 16 και 17 Νοεμβρίου.

«Η διακρίσεις παραμένουν ένα πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι αντιλήψεις των ανθρώπων για αυτές παραμένουν σε όλο τες το ευρέως ακλόνητες, συγκρινόμενες με της περασμένης χρονιάς», είπε ο Επίτροπος Ίσων Ευκαιριών, Vladimír Špidla. «Ανησυχητική είναι η ορατή άνοδος στη διάκριση λόγω ηλικίας ως αποτέλεσμα της ύφεσης. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρά την πρόοδο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ώστε να καταστήσουμε τις ανθρώπους πιο ενήμερες-ους για τα δικαιώματά τες στην ίση μεταχείριση, ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλίσουμε ότι η ισότητα δεν παραμένει απλώς μια κενή φράση, αλλά γίνεται πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Η προσωπική εμπειρία διάκρισης των συμμετεχουσών-ων παραμένει κατά ένα μεγάλο μέρος αμετάβλητη δεδομένου ότι η ίδια έρευνα πραγματοποιήθηκε και πέρυσι, με την ηλικία να είναι η πιο συνήθης αιτία διάκρισης (6% των συμμετεχουσών-ων).

Συνολικώς, 16% των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι έχουν βιώσει διάκριση (βάση σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, φυλής, αναπηρίας ή θρησκείας) το 2009. Το επίπεδο παραμένει ίδιο με αυτό του 2008.

Όμως, έχει υπάρξει μια ισχυρή αύξηση στην διάκριση που βασίζεται στην ηλικία και την αναπηρία. 58% των Ευρωπαίων ανέφεραν πως η διάκριση λόγω ηλικίας είναι η πιο διαδεδομένη στην χώρα τες, συγκριτικά με το 42% για το 2008, ενώ το 53% αφορά-αναφέρεται στην διάκριση λόγω αναπηρίας (45% για το 2008).

Υπάρχει επίσης μια σαφής σύνδεση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, με το 64% των ανθρώπων να περιμένουν πως η οικονομική ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερη διάκριση λόγω ηλικίας στην αγορά εργασίας.

Αυτό μπορεί να απεικονίζει την αυξανόμενη ανεργία μεταξύ των νέων σε πολλές χώρες της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και μπορεί επίσης να απεικονίζει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση αυτών των μορφών διάκρισης.

Συνολικά, μία στις τρεις Ευρωπαίες-ους γνωρίζει τα δικαιώματά της, εάν γίνει θύμα διάκρισης ή παρενόχλησης. Όμως, αυτός ο αριθμός καλύπτει ιδιαίτερες διαφορές σε εθνικό επίπεδο. Η συνειδητοποίηση έχει αυξηθεί από την τελευταία έρευνα του 2008 στην Αγγλία (+8 βαθμούς), τη Γαλλία (+7), την Ιρλανδία και τη Σουηδία ( +6), αλλά έχει πέσει στην Πολωνία (- 12) και την Πορτογαλία (- 11). Η αύξηση της συνειδητοποίησης του κοινού-πληθυσμού είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που απαιτεί προσπάθειες από κοινού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σε αυτές τις προσπάθειες συμπεριλαμβαναμβάνονται και οι σημαντικές δράσεις των Εθνικών Οργανισμών Ισότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες της σε αυτόν τον τομέα, δια μέσου της πανευρωπαϊκής εκστρατείας-καμπάνιας πληροφόρησης «Για την Διαφορετικότητα-Ποικιλομορφία-Ενάντια στις Διακρίσεις», με τη χρηματοδότηση των Εθνικών προγραμμάτων Ευαισθητοποίησης μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΡΟΟΔΟΥ, και προηγουμένως μέσω του ευρωπαϊκού έτους του 2007 για τις Ίσες Ευκαιρίες. *Α

Σύμφωνα με τις αναφορές περιπτώσεων διάκρισης, οι περισσότερες Ευρωπαίες-οι αποτάνθηκαν για πρώτη φορά στην αστυνομία (55%), ενώ το 35% αποτάνθηκε στους Οργανισμούς Ισότητας και το 27% στα εργασιακά σωματεία. Η εμπιστοσύνη στις διάφορες οργανώσεις που εργάζονται για τα ζητήματα διάκρισης, διαφέρει έντονα από χώρα σε χώρα.

Ενθαρρυντικά είναι, τα στοιχεία της έρευνας τα οποία δείχνουν πως οι ίδιοι οι κοινωνικοί μηχανισμοί μπορούν να επιλύσουν τις διακρίσεις. Η έκθεση δείχνει ότι ο κοινωνικός κύκλος και οι προσπάθειες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης συμβάλλουν στην καλύτερη αποδοχή της διαφορετικότητας-ποικιλομορφίας. Οι προσπάθειες και οι πολιτικές που επιδιώκουν-επιζητούν να εργαστούν βάση της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης αναμφισβήτητα θα συμβάλουν περαιτέρω στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην προώθηση της διαφορετικότητας-ποικιλομορφίας.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε από την http://thegovmonitor.com /index.php?s=RECENT+SURVEY+SHOWS+EUROPEANS+EXPERIENCING+DISCRIMINATION

*Α Το 2007 είχε κυρηχθεί από την ΕΕ ως έτος Ίσων Ευκαιριών. Ευαγγελία Βλάμη