23 Νοε 2009

ΛεΠΑΤ έρευνα στην Ιρλανδία

Μια εθνικού επιπέδου έρευνα για τις ΛεΠΑΤ στην Ιρλανδία, βρήκε ότι αυτά που τις ανησυχούν πάνω από όλα είναι η ισότητα στον χώρο εργασίας, η ΛεΠΑΤ βία και εκφοβισμός.

Το Λεσβιακό και Γκέι εθνικό ίδρυμα (ΕΙΛεΓκ) ερεύνησε 1.100 ΛεΠΑΤι για να ρωτήσει τις προτεραιότητές τες.

Η έρευνα, με τον τίτλο «Φλαίγοντα Ζητήματα», διαπίστωσε ότι το σημαντικότερο πράγμα για τις ερωτώμενες-ους ήταν να μπορούν να εργαστούν κάπου όπου θα μπορούν είναι ανοικτές-οι για τη σεξουαλικότητα ή τη σεξουαλική ταυτότητά τες χωρίς να αντιμετωπίσουν διακρίσεις.

Το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα ήταν ΛεΠΑφοβική βία. Αυτό ταξινομήθηκε στο 8.2 σε μια κλίμακα όπου το 1 ήταν το ελάχιστα σημαντικό και το 10 ήταν το σημαντικότατο.

Οι νεαρές ΛεΠΑ εκτίμησαν τη ΛεΠΑφοβική βία ως κορυφαία ανησυχία τες.

Ο Δρ Sean Denyer, συντάκτης των εκθέσεων, είπε: «Η βία κατά οποιασδήποτε προσώπου ή ομάδας δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ή ανεκτή. Το γεγονός ότι οι νεαρές ΛεΠΑ ταξινόμησαν αυτή ως πρώτου βαθμού ζήτημα, αποκαλύπτει την έκταση του προβλήματος και των κυριώτερων σημείων και δείχνει ότι η καθιέρωση μιας ομάδας εργασίας είναι εξαιρετικά επείγουσα.

«Η ΛεΠΑΤφοβική βία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ιρλανδία, έχει οδηγήσει στην εισαγωγή σε νοσοκομείο των αμέτρητων ΛεΠΑΤ. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει αυτό, για πάντα».

Οι ερωτώμενες-οι τρανς είπαν πως η ύψιστη προτεραιότητα τες είναι η ισότητα στο χώρο εργασίας και ταξινόμησαν την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες ως τη δεύτερη πλέον σημαντική ανησυχία τες.

Η Ailbhe Smyth, προϊσταμένη του ΕΙΛεΓκ, σχολίασε: «Σημαντικά, είναι σαφές από την έρευνα «Φλαίγοντα Ζητήματα» ότι οι transgender αδικούνται ιδιαιτέρως, συγκεκριμένα σε σχέση με την ισότητα και την υποστήριξη. Οι transgender ταξινόμησαν τα δικαιώματα ισότητας στην εργασία ως πρώτου βαθμού ανησυχία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, απαρίθμησαν τις υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας ως δευτέρου βαθμού ανησυχίας, αντί της βίας».

«Αυτό μας δίνει το σαφές μήνυμα πως οι transgender θεωρούν ότι τα υπάρχοντα μέτρα είναι περιορισμένα και πρέπει να γίνουν πλήρως προσιτά».

Ο ΛεΠΑΤ γάμος ταξινομήθηκε ως τρίτου βαθμού ανησυχία για τις ΛεΠΑ, ενώ η υποστήριξη για τις νεαρές-ους και εκείνες-ους που δηλώνουν ανοικτά την σεξουαλική ταυτότητα τες ακολούθησε.

Σε ένα τμήμα της έρευνας που επέτρεψε στις ερωτώμενες-ους να δώσουν ποιοτικές απαντήσεις, πολύ περισσότερο ενδιαφέρθηκαν για το ΛεΠΑΤ γάμο παρά για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Προέκυψαν επίσης ζητήματα για τα δικαιώματα της λεσβιακής και γκέι γονεϊκότητας και των υπηρεσιών υποστήριξης για εκείνες-ους που ζουν έξω από το Δουβλίνο.


Το άρθρο το βρήακμε στις 13.11.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2009/11/13/workplace-equality-and-violence-top-concerns-for-irish-gays-and-lesbians/