30 Νοε 2009

Το Ιράν πάγωσε τραπεζικό λογαριασμό νομπελίστριας

Το Ιράν πάγωσε παρανόμως τον τραπεζικό λογαριασμό της Σιρίν Εμπάντι.

Το Ιράν πάγωσε παρανόμως τραπεζικό λογαριασμό της Σιρίν Εμπάντι, κατόχου του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2003, για να ασκήσει πιέσεις στη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα συνάδελφός της.

«Το ποσό που έλαβε η Σιρίν Εμπάντι κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για να βοηθηθούν πολιτικές κρατούμενες-οι και οι οικογένειές τες-τους», δήλωσε ο δικηγόρος Μοχαμάντ Νταντχάχ, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Αγωνιστριών-ων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κας Εμπάντι.

«Οι αρχές μπλόκαραν τον τραπεζικό λογαριασμό και δεν επιτρέπουν αναλήψεις», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι παράνομο γιατί το πάγωμα ενός λογαριασμού προϋποθέτει απόφαση δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου πρέπει να έχουν προσκομιστεί στοιχεία. Είναι μια πολιτική πράξη», τόνισε.

Οι ιρανικές αρχές πάγωσαν και τον τραπεζικό λογαριασμό του συζύγου της Σιρίν Εμπάντι, Τζαβάν Ταβασολιάν, όπως δήλωσε ένα άλλο μέλος του Κέντρου Αγωνιστριών-ων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ιρανικές αρχές κατάσχεσαν επίσης το μετάλλιο και το δίπλωμα του βραβείου Νόμπελ της Σιρίν Εμπάντι, τα οποία φυλάσσονταν σε τραπεζική θυρίδα, ανακοίνωσε χθες η νορβηγική κυβέρνηση, η οποία διαμαρτυρήθηκε για το θέμα αυτό στον Ιρανό επιτετραμμένο στο Οσλο.

Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν

Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα ότι κατέσχεσε το βραβείο Νόμπελ της Σιρίν Εμπάντι.

«Μας εκπλήσσει η προκατειλημμένη αυτή στάση των νορβηγικών αρχών, την οποία υιοθετούν χωρίς επισταμένη έρευνα», δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.11.09 στην εφημερίδα Καθημερινή, στην http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/11/2009_310328