17 Νοε 2009

Η λεσβία Emmanuelle Β κέρδισε την παιδοθεσία

Η Γαλλίδα λεσβία κέρδισε και στο Γαλλικό δικαστήριο την παιδοθεσία

Ένα δικαστήριο στην ανατολική Γαλλία χορήγησε σε μια λεσβία δασκάλα σε παιδικό σταθμό, το δικαίωμα να παιδοθετήσει ένα παιδί, έτσι τελειώνει μια δικαστική μάχη που διήρκησε δέκα χρονιές. Το δικαστήριο του Besancon ξεπέρασε την περιφερειακή συνέλευση του δικαστηρίου, που είχε απορρίψει στη 48 χρονη λεσβία αίτηση παιδοθέσίας. Η Γαλλία επιτρέπει σε μόνες γυναίκες-άνδρες να παιδοθετούν, αλλά η κυβέρνηση επανέλαβε την Τρίτη ότι αντιτίθεται στην παιδοθεσία από ΛεΠΑΤ ζευγάρια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε υπέρ της λεσβίας τον Ιανουαρίο 2008.
Η λεσβία, που προσδιορίστηκε ως Emmanuelle Β, έκανε την αίτηση ως πρόσωπο, αλλά δεν προσπάθησε να κρύψει τη σχέση με την συντρόφισά της - αντιθέτως από πολλές άλλες ΛεΠΑΤ στη Γαλλία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Στην απόφασή του το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάσισε ότι ήταν θύμα της διάκρισης λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού της. Ζήτησε από την Γαλλία να αποζημιώσει την Emmanuelle Β για τις βλάβες που υπέστει, με το ποσό των 10.000 ευρώ και 14.528 ευρώ για τις δικαστικές δαπάνες.
Η δικηγορίναι της Emmanuelle Β, Caroline Mecary, χαιρέτησε την απόφαση της Τρίτης ως «μια θαυμάσια νίκη ενάντια στην λεσβοφοβία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Luc Chatel είπε: «η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος σε διάφορες περιπτώσεις έχουν εκφράσει τη θέση μας, η οποία είναι ότι δεν είμαστε υπέρ της παιδοθεσίας από ΛεΠΑΤ ζευγάρια». Είπε ότι η κυβέρνηση σημειώνει τη νομική απόφαση «και πιστεύω ότι πρέπει να συμβάλει στη σκέψη μας για το θέμα».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 10.11.09 και το μεταφράσαμε από το BBC News, στην http://news.bbc.co.uk/