29 Νοε 2009

Hiv aids-2009

Τελευταία η Ελλάδα στην πρόληψη και ενημέρωση για το aids - Πρώτη σε ποσοστό αύξησης νέων κρουσμάτων

O Πανελλήνιος σύλλογος ατόμων με hiv «Θετική Φωνή», παρουσίασε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο χώρο εκδηλώσεων του καταστήματος Public στο Σύνταγμα, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα του hiv-aids.
Κεντρικός σχολιαστής ήταν ο συντάκτης της έκθεσης «Euro Hiv Index 2009», Dr. Arne Björnberg, ο οποίος ανέφερε, αναλύοντας τα δεδομένα, ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην Ε.Ε. σε ότι αφορά την πολιτική της για το hiv. Μάλιστα, η χώρα μας έλαβε τη χαμηλότερη βαθμολογία για τα προγράμματα πρόληψης, το βασικότερο σημείο χάραξης πολιτικής κατά του hiv.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Δρ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, (Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης-Αντιμετώπισης του aids) ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός αδιάγνωστων ατόμων με hiv στην Ελλάδα, που αποτελούν την κύρια πηγή μετάδοσης του ιού». Υπολογίζεται από την Κομισιόν ότι το 30% των οροθετικών στη Δυτική Ευρώπη δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού, ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των αδιάγνωστων ατόμων με hiv πλησιάζει τις 4.000. Σύμφωνα με τον κ. Π. Γαργαλιάνο, «η Ελλάδα έχει ένα πολύ οργανωμένο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των οροθετικών, αλλά το σημείο στο οποίο χωλαίνει, είναι το θέμα των στρατηγικών πρόληψης». Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «η πιο πρόσφατη συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από την Ελληνική Πολιτεία για την προφύλαξη από τη μετάδοση του ιού και τη σημασία χρήσης του προφυλακτικού, έγινε την προηγούμενη δεκαετία».
Τόσο από τα μέλη της «Θετικής Φωνής» αλλά και άλλων ΜΚΟ, αναφέρθηκε το γεγονός ότι το 1ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το aids που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας μόλις το 2008, δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη και ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία από τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για την εφαρμογή του.

Ο Πρόεδρος της «Θετικής Φωνής» επεσήμανε ότι οι Μονάδες Λοιμώξεων που παρακολουθούν άτομα με hiv, εμφανίζουν σημεία κόπωσης υπό το βάρος των συνεχόμενων νέων κρουσμάτων. Ειδικά μετά τον καταιγισμό νέων διαγνώσεων το 2008 (651 νέα κρούσματα δηλ. +26% σε σχέση με το 2007) η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και για τις ίδιες-ους τις οροθετικές-ους. O ίδιος τόνισε επίσης ότι επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων στο χώρο της υγείας, αρνούνται πολλές φορές να περιθάλψουν άτομα με hiv υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναρωτήθηκε για την χρησιμότητα της παρουσίας εκπροσώπων της Εκκλησίας στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε την αναθεώρηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος διορισμού τους.
Μετά τις ενστάσεις του κ. Π. Γαργαλιάνου σχετικά με τον τρόπο που έγινε η έρευνα «Euro HIV Index 2009», ο πρόεδρος της "Θετικής Φωνής", πρόσθεσε: « Η Θετική Φωνή αναγνωρίζει ότι πιθανόν στη μεθοδολογία και τα στοιχεία της έρευνας ‘Euro Hiv Index 2009’ που παρουσιάστηκαν από τον κ. Bjοrnberg να υπάρχει ένα έλλειμμα, το οποίο όμως δεσμευόμαστε να καλύψουμε με περαιτέρω ενημέρωση και περισσότερα στοιχεία. Παρόλα αυτά η κατάσταση που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αντικατοπτρίζεται πλήρως από το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας. Άλλες σφυγμομετρήσεις, όπως το Ευροβαρόμετρο, καταγράφουν παρόμοια στοιχεία, π.χ. στην ερώτηση του Ευροβαρόμετρου το 2006 "αν θα χρησιμοποιούσατε την ίδια τουαλέτα με μία οροθετική-ο", η Ελλάδα κατέλαβε και πάλι την τελευταία θέση, απαντώντας αρνητικά σε μεγάλη πλειοψηφία».

Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «Praksis», αναφερόμενος σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν ακόμη και τις προσπάθειες ενημέρωσης που καταβάλει η Κοινωνία των Πολιτισών-ων, επεσήμανε ενδεικτικά ότι «πέρυσι κατά τη διάρκεια εκστρατείας πρόληψης κατά του hiv, η Εφορία Αρχαιοτήτων αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για την διενέργεια εκδηλώσεων και διανομή προφυλακτικών στον περιβάλλοντα χώρο της Καπνικαρέας, με τη δικαιολογία της προσβολής της ιερότητος του χώρου!»

Τέλος, ο δικηγόρος κ. Χάρης Τ. Πολίτης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις διακρίσεων σε εργαζομένες-ους λόγω της οροθετικότητάς τους και την ύπαρξη νομοθετικού κενού στις περιπτώσεις αυτές. Ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις απολύσεων με μόνη αιτία ότι οι εργαζόμενες-οι είχαν hiv. Τόνισε ακόμη ότι «η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών στην πράξη είναι "ακριβή υπόθεση", απαιτείται δηλαδή μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά και οργάνωση από πλευράς της Πολιτείας, κάτι δύσκολο σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα προστασίας των ατόμων με hiv, ιδίως των ανασφάλιστων, των μεταναστριών-ων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κάτι που θα συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων τους και γενικά στην προστασία της δημόσιας υγείας».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.11.09 στην http://www.medvoi365.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4161:---------aids------&catid=35:2008-09-21-09-08-34&Itemid=54


Στην συγκεκριμένη συζήτηση είμασταν εκεί και αναφέραμε, ότι εδώ και 28 χρόνια η Ελλάδα δεν ζητά από τις οροθετικές να δηλώσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τες. Έτσι οι λεσβίες θεωρούν πως δεν μπορεί ο ιος να μεταδωθεί σε αυτές. Συνέπεια αυτού είναι να μην παίρνουν προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή και να θεωρούν ότι δεν χρειάζονται εξετάσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ευρύτερα.

Σχόλια: αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να μην εμφανίζει καμιά λεσβία ή αμφισεξουαλική οροθετική. Γεγονός που είναι αδύνατον. Οι πληροφορίες που έχουμε για οροθετικές στην Ελλάδα είναι για όσες χρησιμοποίησαν κοινή σύριγγα για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή ο ιος μεταδώθηκε μέσω του συζύγου ή του συντρόφου. Ευαγγελία Βλάμη.