30 Νοε 2009

hiv-aids της UNAIDS το 2009

Οι νέες μολύνσεις hiv μειώνονται συνολικά, αλλά, οι διαγνώσεις αυξάνονται για τους γκέι στην Αγγλία


Η Ενημέρωση Επιδημίας hiv-aids της UNAIDS το 2009, που κυκλοφόρησε στις 24.11.09, δείχνει ότι οι νέες μολύνσεις hiv έχουν μειωθεί κατά 17% στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών σε όλο τον κόσμο.

Εντούτοις, ο αριθμός νέων διαγνώσεων των γκέι στην Ευρώπη έχει αυξηθεί, με τους γκέι στην Αγγλία να έχουν αυξημένα ποσοστά.


Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει υπάρξει μια άνοδος 74% στις διαγνώσεις των μολύνσεων των γκέι στην Αγγλία. Αυτό είναι περισσότερο το ποσοστό των νέων διαγνώσεων, παρά το ποσοστό νέων μολύνσεων.

Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 39% μεταξύ 2003 και 2006.

Η έκθεση αναφέρει: «Μια επανεμφάνιση της επιδημίας μεταξύ των ανδρών που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με άνδρες, είναι τώρα σαφώς προφανής σε πολλές υψηλού εισοδήματος χώρες»*Α

Πρόσθεσε ότι αυτή η άνοδος είνα «συνδεδεμένη με την αύξηση ρίσκου-κινδύνου στην σεξουλική συμπεριφορά».

Η έκθεση επίσης προειδοποίησε ότι είχε υπάρξει «υψηλή αύξηση» αριθμού των γκέι στις υψηλού εισοδήματος ευρωπαϊκές χώρες που μολύνονται με άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Παρά την άνοδο των νέων διαγνώσεων hiv στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τα ποσοστά μόλυνσης μειώθηκαν συνολικά.

Από το 2001, όταν υπογράφηκε η Διακήρυξη Δέσμευσης για hiv aids των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός νέων μολύνσεων στην υπο-Σαχάρια Αφρική είναι περίπου 15% χαμηλότερος. Στην ανατολική Ασία οι νέες μολύνσεις hiv μειώθηκαν κατά σχεδόν 25%, στη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία κατά 10% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Deborah Jack, διευθύντρια της Εθνικής Εμπιστοσύνης του aids, είπε: «Η προς τα κάτω τάση στις νέες μολύνσεις είναι μια χειροπιαστή απόδειξη-διαθήκη της εργασίας της διεθνούς κοινότητας hiv. Είναι το αποτέλεσμα της εξελισσόμενης θεραπείας και της αυξανόμενης επένδυσης στις πρωτοβουλίες πρόληψης.

«Όμως η σημερινή έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν χάσματα στα προγράμματα πρόληψης που ικανοποιούν τις ανάγκες των βασικών ομάδων, όπως όσων είναι πάνω από 25 ετών και των γκέι. Πρέπει να γίνουμε εξυπνότερες-οι για την πρόληψη hiv και να στηρίξουμε επίσης τις προσπάθειες εύρεσης καινούργιων εργαλείων, όπως τα μικροβιοκτόνα και ένα εμβόλιο, εάν θέλουμε να μειώσουμε σοβαρά τις νέες μολύνσεις».

«Ανησυχιτικό είναι ότι, η σφαιρική μείωση στις νέες μολύνσεις δεν αφορά την Αγγλία. Εδώ οι νέες διαγνώσεις έχουν τριπλασιάσει τα προηγούμενα δέκα έτη. Οι διαγνώσεις hiv μεταξύ των ανδρών που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με τα άνδρες στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά 74% μταξύ 2000 και 2007. Η Αγγλία πρέπει να ξανα-δώσει προτεραιότητα στην πρόληψη hiv, διαφορετικά διακινδυνεύουμε να παραμείνουμε πιο πίσω».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 24.11.09 στην http://www.pinknews.co.uk/2009/11/24/new-hiv-infections-down-globally-but-rising-for-gay-men-in-the-uk/

Το γράμμα με τον αστερίσκο είναι δικό μας.
*Α Η έκθεση μιλά για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και είναι γνωστό ότι πολλοί που δηλώνονταικαι ζουν ως ετερό κάνουν σεξ με άνδρες.
Μηδενική αναφορά στις λεσβίες, αμφισεξουαλικές και ετερό γυναίκες. Ευαγγελία Βλάμη