5 Δεκ 2009

Σεξιστική τιμωρία μαθήτριας

Μία απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Συκαιών, στη Θεσσαλονίκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν αγόρια, 14 και 15 χρονών, διαπληκτίστηκαν για «τα μάτια» μιας μαθήτριας, η οποία στη συνέχεια όχι μόνο αποβλήθηκε από τα μαθήματα, αλλά υποχρεώθηκε από την υποδιευθύντρια του σχολείου να διαβάζει στις αίθουσες το αιτιολογικό της τιμωρίας της.

Περιγράφοντας το περιστατικό, η Κατερίνα Μαρτίνου, μητέρα της μαθήτριας, ανέφερε ότι μαθητές τσακώθηκαν για την κόρη της με παιδιά εκτός σχολείου. Στη συνέχεια, το σχολικό συμβούλιο αποφάσισε να τιμωρήσει με μονοήμερη αποβολή τους -εμπλεκόμενους στο επεισόδιο- μαθητές και με τριήμερη αποβολή τη μαθήτρια, η οποία απορημένη ρωτούσε σε τι έφταιξε.

Η μητέρα της διαμαρτυρήθηκε στη διεύθυνση του σχολείου και ζήτησε το έγγραφο που πιστοποιούσε την απόφαση, προκειμένου να το προωθήσει στις αρμόδιες αρχές. Στο μεταξύ, η υποδιευθύντρια υποχρέωνε τη μαθήτρια σχεδόν με τη βία να περιγράφει το αιτιολογικό της αποβολής της στις αίθουσες του σχολείου(!).

Όπως τονίζει η κ. Μαρτίνου, η κόρη της εξιστόρησε το συμβάν συγκλονισμένη, και η ίδια προσπαθεί να την πείσει να επισκεφθεί ξανά το σχολείο. «Έζησα τη χούντα σε μέρες δημοκρατίας», δηλώνει χαρακτηριστικά.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.12.09 στην http://www.tvxs.gr/v27680

Όταν για ένα περιστατικό οι εμπλεκόμενες-οι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση νομίζω οτι υπεισέρχεται αυτόματα ζήτημα διάκρισης, εν προκειμένω σεξιστικής. Φαίνεται η κοπέλα να πήρε μεγαλύτερη αποβολή από τους άλλους μαθητές μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα και τσακώθηκαν οι πιτσιρικάδες γι'αυτήν.
Η έλλειψη σεξουαλικής αγωγής και σπουδών φύλου επιτρέπουν να συμβαίνουν τέτοια επεισόδεια καθημερινά, δεν πρόκειται λοιπόν για συγκυρία αλλά για ένα από τα πολλά περιστατικά. Η εξαίρεση είναι ότι η μητέρα το δημοσιοποιήσε. Ευαγγελία Βλάμη