24 Δεκ 2009

Η λεσβοφοβία του Πατριάρχη της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχης Kirill, έχει πει ότι αν και ο λεσβιασμός είναι ακόμη μια αμαρτία, οι ΛεΠΑΤ δεν πρέπει να δέχονται διακρίσεις εις βάρος τες.

Ο πατριάρχης Kirill συναντήθηκε με τον Thorbjorn Jagland, Γενικό Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πανευρωπαϊκό πολιτικό σώμα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο κ. Jagland είπε: «Σεβόμαστε την ελεύθερη επιλογή κάθε προσώπου, που περιλαμβάνει και τις ερωτικές σχέσεις».

Αν και επανέλαβε ότι η πλειοψηφία των θρησκειών βλέπουν τον λεσβιασμό ως αμαρτία και ο ΛεΠΑΤ γάμος δεν θα μπορούσε να επιτραπεί, πρόσθεσε: «Εκείνοι που δεσμεύονται από μια αμαρτία δεν πρέπει να τιμωρηθούν… Και έχουμε μιλήσει επανειλημμένα ανοικτά ενάντια στις διακρίσεις κατά των ανθρώπων, εξ’ αιτίας του μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού τες».

Τον Ιανουαρίο 2008, ο πατριάρχης Kirill, που ήταν μετέπειτα ήταν επικεφαλής του τμήματος Πατριαρχείου της Μόσχας για τις εξωτερικές σχέσεις εκκλησιών, είπε πως η οπτική του λεσβιασμού ως μη αμαρτία θα οδηγούσε σε ποικίλες άλλες σεξουαλικές διαστροφές.

«Η ηθική είναι είτε απόλυτη, είτε δεν υπάρχει. Εάν συγχωρείτε τον λεσβιασμό, γιατί να μην συχωρείτε την παιδεραστία»; είπε σε μια συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όταν η δημοσιογράφισα επισήμανε ότι υπάρχει «μεγάλη διαφορά» μεταξύ λεσβιασμού και παιδοφιλίας, πως η δεύτερη παραβιάζει «προσωπική ελευθερία» των παιδιών, ο πατριάρχης Kirill είπε, ότι οι άνθρωποι στο μέλλον μπορεί να λένε πως «τα 12χρονα κορίτσια θεωρήθηκαν παιδιά στο παρελθόν, αλλά τώρα αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα».

«Πριν είκοσι χρονιές καμιά-νεις δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Γερμανία θα νομιμοποιούσε το ΛεΠΑΤ γάμο» συνέχισε.

"Όμως, το συνήθισαν ήδη. Είναι ένα θέμα αρχής. Υπάρχει ηθική φύση".

«Ο σκοπός της εκκλησίας είναι, να πει ότι η αμαρτία είναι αμαρτία. Διαφορετικά, η εκκλησία δεν χρειάζεται».

Το Μαρτίο 2007, ο πατριάρχης Kirill αντιτάχθηκε στο να γίνει Ημέρα Υπερηφάνειας-Pride στην Μόσχα.

«Είναι ευθεία εναντίωση στην πλειοψηφία της ρωσικής κοινωνίας».

«Πιστεύουμε ότι ο νόμος δεν πρέπει να ανακατεύεται στις ιδιωτικές ζωές των πλιτισσών-ων».

«Μπορείτε να αμαρτήσετε εάν θέλετε, αλλά θα λογοδοτήσετε στο Θεό».

«Όμως, εάν προσπαθείτε να διαδώσετε την αμαρτία σας με την παραπλάνηση και την υποβάθμιση των ανθρώπων, η κοινωνία πρέπει να αντιτάχθεί».

Σε μια δήλωση του, που δημοσιοποιήθηκε τον Αυγούστο 2000, εξήγησε ότι η παγκοσμιοποίηση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο βασίλειο του αντι-Χριστού και ότι ο ρόλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι να υπερασπίσει τη ρωσική υπηκοότητα-εθνικότητα και τη θρησκευτική ταυτότητα.



Β [...]
«Δεν θα επιθυμούσαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης να κηρύξει, τα εκατομμύρια των Ρωσίδων-ων ορθόδοξων οπαδών και άλλων οπαδών σε όλο τον κόσμο, ως ανθρώπους που μοιράζονται θρησκευτικές δεισιδαιμονίες, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα ενωθεί ποτέ με εκείνες-ους που θεωρούν πως ευθανασία και οι αμβλώσεις είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ο θάνατος δεν μπορεί να είναι λύση στα προβλήματα ακόμη και για τις άρρωστες-ους ανθρώπους» είπε ο πατριάρχης Kirill.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.12.09 και το μεταφράσαμε, από τηνPink News γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/23/head-of-russian-orthodox-church-condemns-discrimination-against-gays/

Το δεύτερο απόσπασμα του άρθρο το βρήκαμε στις 23.12.09 και το μεταφράσαμε από την RIA Novosti στην http://en.rian.ru/russia/20091223/157334493.html

Η Ρωσία αποποινικοποίησε τον λεσβιασμό το 1993, μια αλλαγή νομοθεσίας που ήταν απαραίτητη για να προσχωρήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο πατριάρχης Κύριλος επικαλείται τα εκατομύρια των οπαδών, ξεχνώντας τα δισεκατομύρια των ανθρώπων που δέχονται διακρίσεις. Σαν τα καθήκοντά του να μην είναι θρησκευτικά και μόνο, προτιμά να είναι κοσμικός και να προκαταλαμβάνει τα της πολιτείας. Ευαγγελία Βλάμη