25 Δεκ 2009

Επίθεση της Γεωργιανής αστυνομίας σε ΛεΠΑΤ οργάνωση

Η αστυνομία επιτέθηκε στο γραφείο της οργάνωσης «Inclusive» μέλος της ΙLGA-Ευρώπης στη Γεωργία και συνέλλαβε μέλος του συμβουλίου της ΙLGA-Ευρώπης

Στις 15 Δεκεμβρίου 2009, η αστυνομία επιτέθηκε στο γραφείο της οργάνωσης «Inclusive», μέλος της ΙLGA-Ευρώπης στη Γεωργία, και συνέλαβε τον Paata Sabelashvili, ηγέτη της ομάδας «Inclusive».

Η ΙLGA-Ευρώπη είναι συγκλονισμένη από τη διαγωγή-συμπεριφορά της Γεωργιανής αστυνομίας, η οποία είχε σαφώς ΛεΠΑΤφοβικά κίνητρα. Η ΙLGA-Ευρώπης απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Paata Sabelashvili.

Η Linda Freimane, αντιπροεδρίνα της εκτελεστικής επιτροπής της ΙLGA-Ευρώπης, είπε:
«Είμαστε πολύ ενοχλημένες-οι από αυτές τις ειδήσεις. Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει από τη Γεωργία δείχνουν ότι η αστυνομία ενέργησε δυσανάλογα και αγνόησε εντελώς τους στοιχειώδεις νόμους δικαίου. Επιπλέον, ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλεια του Paata Sabelashvili, στον οποίο δεν επιτρέπεται να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο».

Ο Martin K.I. Christensen, αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΙLGA-Ευρώπης, πρόσθεσε:
«Η ΙLGA-Ευρώπης είναι σε πολύ στενή επαφή, με τα μελη της στη Γεωργία και παρακολουθεί την κατάσταση. Συντάσσουμε τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες, έτσι μπορούμε να μεταφέρουμε αυτήν την συγκλονηστική κατάσταση, ώστε να δώσουν προσοχή διάφορα ευρωπαϊκά όργανα και τελικά να εξασφαλίσουμε ότι οι αρχές της Γεωργίας, συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες ή τους νόμους και τα όσα έχουν συμφωνήσει με βάση τα διεθνή πρότυπα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα δημοσιεύσουμε οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες μόλις έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες».

Δήλωση της ομάδας «Inclusive» που περιέχει τις περαιτέρω λεπτομέρειες για την επιδρομή αστυνομίας και τη σύλληψη του Paata Sabelashvili:

Έκκληση
Της Γεωργιανής οργάνωσης «Inclusive» που δέχτηκε επίθεση

Στις 15 Δεκεμβρίου 2009 στις 7 μ.μ. το γραφείο της «Inclusive», γνωστή ΛεΠΑΤ οργάνωση της Γεωργίας, δέχτηκε επίθεση από πέντε οπλισμένους άνδρες με πολιτικά. Οι ηγέτιδες-ες της οργάνωσης μαζί με περίπου 15 μέλη της ομάδας των λεσβιών» ήταν παρούσες-ες στο γραφείο.

Διατάχτηκαν για να παραμείνουν στο δωμάτιο και είπαν ότι μόνο ο αρχηγός τους ενδιέφερε. Ο προϊστάμενος της οργάνωσης, Paata Sabelashvili κρατήθηκε σε χωριστό δωμάτιο.

Κατόπιν οι οπλισμένοι άνδρες έκαναν ένα τηλεφώνημα και στις 8 μ.μ περίπου ήρθε μια ακόμη ομάδα οπλισμένων ανδρών. Σύμφωνα με τις-τους μάρτυρες, δεν φορούσαν αστυνομικές στολές (αρκετοί από τους έβαλαν στα σακάκια τους το σήμα της αστυνομίας μόνο όσο ήταν στο γραφείο), δεν είχαν ένα ένταλμα έρευνας, δεν ενημέρωσαν για την ταυτότητα τους ή τι αντιπροσώπευαν και δεν εξήγησαν το σκοπό της εισβολής τους.

Οι μάρτυρες επισημαίνουν ότι διάφορα άτομα υπενθύμισαν στους αστυνομικούς, ότι έπρεπε δύο μάρτυρες να είναι παρούσες-ες κατά τη διάρκεια της έρευνας, που πραγματοποιείται σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Τα κινητά τηλέφωνα δημεύθηκαν, τα μέλη κρατήθηκαν σε ξεχωριστά δωμάτια όπου οπλισμένοι άνδρες τα φρούρησαν.
Οι λεσβίες κλειδώθηκαν στο δωμάτιο για αρκετές ώρες, δεν τις επέτρεψαν για να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειές τες, τις ταπείνωναν αποκαλώντας τες «διεστραμμένες», «άρρωστες», σατανίστριες.
Οι οπλισμένοι άνδρες γελούσαν και είπαν θα τραβούσαν φωτογραφίες και θα δημοσιοποιούνταν για να αποκαλυφθεί δημόσια ο σεξουαλικός προσανατολισμό τες-τους. Ένας αστυνομικός έσχισε μια αφίσα στο γραφείο.
Η ηγέτιδα της οργάνωσης, Eka Agdgomelashvili, μαζί με την Tinatin Japaridze απειλήθηκαν ότι θα τις σκοτώσουν, αν δεν έπαυαν να απαιτούν ένταλμα έρευνας και άλλα επίσημα έγγραφα. Μερικοί αστυνομικοί απάντησαν ότι «θα παρουσιάσουμε τα έγγραφα μόνο σε εκείνες-ους στις οποίες-ους πρέπει να τα παρουσιάσουμε».

Ο Paata Sabelashvili, ηγέτης της οργάνωσης, συνελήφθει μετά την επιδρομή. Αμεσώς μετά από τη σύλληψη του ομολόγησε ότι κατείχε 8 γραμμάρια μαριχουάνα. Όμως, επειδή ομολόγησε πριν δει το δικηγόρο του, χωρίς την παρουσία αξιωματικού,η επικύρωση και ο εθελοντικός χαρακτήρας της ομολογίας, θεωρείτε επικίνδυνα ύποπτος.

Ένας από τους αστυνομικούς, με σαφείς λεσβοφοβικές δηλώσεις και επιθετική συμπεριφορά προς τα μέλη της «Inclusive», δήλωσε ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εσωτερικών Giorgi Gegechkori. Εντούτοις, στο κατηγορητήριο του Paata Sabelashvili εμφανίζεται ως ο ανακριτής David Khidesheli.
Ένας άλλος αστυνομικός, που αποδείχθηκε αργότερα ότι είναι προϊστάμενος του τμήματος αστυνομίας, απείλησε την Eka Agdgomelashvili με άμεση δολοφονία εάν δεν θα σταματούσε να διαμαρτύρεται ότι παραβίαζαν το νόμο. Φώναξε: «Θα σας σκοτώσω!» «Θα σας κόψω κομματάκια!»
Μετά από ένα από τα μέλη της «Inclusive» επειδή αυτό υπερέβαινε τις δυνάμεις του, φώναξε: «Μηνύστε με, δεν δίνω δεκάρα», «Εγώ η ίδια, είμαι ο νόμος και η δκαστίνα!».

[...]

Συνεπώς,
1) Διαμαρτυρόμαστε την προσβολή των θεμελειωδών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των θυμάτων και απαιτούμε τα πρόσωπα, τα οποία εκτέλεσαν τις πράξεις της λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας ενάντια στα μέλη της «Inclusive» να τιμωρηθούν.
2) Απαιτούμε η κυβέρνηση της Γεωργίας να αντιδρά σε κάθε παρόμοιο περιστατικό-γεγονός όπως ορίζεται από το νόμο, να διεξαγάγει έρευνες και να τιμωρεί όσες-ους διαπράττουν τέτοιες πράξεις
3) Απευθυνόμαστε στους διεθνείς οργανισμούς και τις διπλωματικές υπηρεσίες που αναγνωρίζονται στο Tbilisi, για να ελέγξουν λεπτομερώς τη κράτηση του Paata Sabelashvili και να πιέσουν την κυβέρνηση της Γεωργίας, για την προστασία των συνταγματικών του δικαιωμάτων. Ζητάμε το συνεχή έλεγχο τέτοιων περιστατικών-γεγονότων και την υπευθυνότητα της κυβέρνησης της Γεωργίας ώστε να υπερασπίζεται τα θεμελειώδη δικαιώματα των πολιτισών-ων της.
4) Τα ΜΜΕ της Γεωργίας πρέπει να ακολουθήσουν την αρχή του τεκμηρίου αθωότητας του προσώπου και πρέπει να απόσχουν από την δημοσιεύση-κοινοποίηση των ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών.
5) Η επιτήρηση και ο εκφοβισμός των μελών της «Inclusive» πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
6) Απευθυνόμαστε στο Δημόσιο Συνήγορο της Γεωργίας για να ερευνήσει το περιστατικό επιδρομής στη ΛεΠΑΤ οργάνωση «Inclusive» και τη σύλληψη του ηγέτη, Paata Sabelashvili.


Η ΛεΠΑΤ οργάνωση «Inclusive»

Το απόσπασμα του άρθρου το βρήκαμε στις 24.12.09 και το μεταφράσαμε, από την ILGA Europe στην http://www.facebook.com/pages/ILGA-Europe/11494607341?ref=nf#/notes/ilga-europe/police-raids-office-of-ilga-europes-member-organisation-in-georgia-and-arrests-i/220110466892