30 Δεκ 2009

ΛεΠΑΤ γάμος στην Αργεντινή

Ένα γκέι ζευγάρι που πάλεψε για το δικαίωμα να τελέσει γάμο στην Αργεντινή, τελικά τα κατάφερε στη Λατινική Αμερική στο πιο νότιο σημείο του κράτους.


Ο Jose Maria Di Bello και ο Alex Freyre τέλεσαν γάμο χθες στην Ushuaia, η πρωτεύουσα του κράτους της Γης του Πυρός της Αργεντινής όπου οι συμπονετικές κυβερνητικές-οι αξιωματούχοι υποστήριξαν την προσπάθεια τους.

Είναι το πρώτο ΛεΠΑΤ ζευγάρι που τελεί γάμο στη Λατινική Αμερική.

Φόρεσαν κόκκινες ζώνες γύρω από τα κοστούμια τους για να υποστηρίξουν τη επαγρύπνση στον hiv και η τελετή επικυρώθηκε από το κράτος και τις ομοσπονδιακές-ους αξιωματούχους.

Η κυβερνήτης της Γης του Πυρός, Fabiana Rios, που είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται σε αυτή τη θέση, δημόσιευσε μια κοινοποίηση εγκωμιάζοντας την τελετή.

Την περιέγραψε ως «μια σημαντική πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική συμπερίληψη-συνυπολογισμό», προσθέτοντας: «Είμαστε πολύ ευτυχισμένες-οι που αυτό συνέβει στο κράτος μας».

Το σύνταγμα της Αργεντινής δεν διευκρινίζει το φύλο στο γάμο.

Ο Di Bello και ο Freyre είχαν προσπαθήσει να τελέσουν γάμο στο Μπουένος Άιρες αλλά δικαστικές αποφάσεις απέτρεψαν την τελετή, προτού να οριστεί η πραγματοποίηση της την 1η Δεκεμβρίου 2009.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Πόλη του Μεξικό έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της Νότιας Αμερικής που νομιμοποιήσε τον ΛεΠΑΤ γάμο.

Τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια είχαν Σύμφωνο Συμβίωσης από το 2006 αλλά η νέα νομοθεσία δίνει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια ίσα δικαιώματα σε οφέλη οικογενειακής κοινωνικής ασφάλισης και στα δάνεια.

Ο νέος νόμος δίνει επίσης στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια το δικαίωμα παιδοθεσίας.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 29.12.09 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/29/gay-couple-become-first-in-latin-america-to-marry/