30 Δεκ 2009

Ιατρική κατάσταση η τρανσεξουαλικότητα

Μια διεθνής συνεδρίαση εμπειρογνωμονισσών-ων στο hiv aids έχει απαιτήσει η τρανσεξουαλικότητα- transgenderism να αναταξινομηθεί ως ιατρική κατάσταση, παρά ως μια διανοητική ασθένεια.

Η Δεύτερη Διεθνής Συνεδρίαση Ειδικών για την Πρόληψη HIV για Γυναίκες που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με Γυναίκες WSW, για άνδρες που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με άνδρες MSM, και Transgenders πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ στις αρχές του Νοέμβρη 2009 με 130 εμπειρογνωμόνισσες-ες από όλο τον κόσμο.

Μια έκθεση, που ονομάζεται "Κινούμενη από τις Προθέσεις για Δράση -Moving from Intentions to Action", έχει δημοσιευθεί και απαιτεί αλλαγή στο τρόπο αντιμετώπισης των τρανς.

Υποστηρίζει ότι οι τρανς πρέπει να ξεφύγουν από το στίγμα της διανοητικής ασθένειας που είναι συχνά συνδεμένο μαζί τες-τους.

Η έκθεση λέει: «Η διαφορά-ασυμφωνία-αντίφαση ταυτότητας φύλου (transgenderism) πρέπει να αναταξινομηθεί από την παρούσα ταξινόμησή της ως αναταραχή της πνευματικής-ψυχικής υγείας από την Διάγνωση και τη Στατιστική της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης και από την Διεθνή ταξινόμηση Ασθενειών (ICD) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

«Αντ' αυτού πρέπει να ταξινομηθεί ως ιατρική κατάσταση. Αυτό θα παρείχε μια διαγνωστική κατηγορία στην Διεθνή ταξινόμηση Ασθενειών ICD που θα προσαρμοζόταν στις ανάγκες εκείνων των ανθρώπων που νοιώθουν διαφορά-ασυμφωνία-αντίφαση ταυτότητας φύλου και απαιτούν ιατρική φροντίδα για την κατάστασή τες-τους, αλλά χωρίς το στίγμα με το οποίο είναι σνδεδεμένες-οι ως διανοητικά διαταραγμένες-νοι».

Ο καθηγητής Stephen Whittle, του πανεπιστημίου Manchester Metropolitan University και η ομάδα των τρανς «Πίεση για Αλλαγή», χαιρέτισε την κίνηση.

Είπε: «Αυτό είναι μια ακόμη σημαντική συμβολή στην πολύ σημαντική και κρίσιμη συζήτηση, σχετικά απλώς με το να έχεις μια ταυτότητα του φύλου και επιθυμείς να εκφραστείς μέσω αυτής, μπορεί να είναι μια διανοητική ασθένεια».

«Δεχόμαστε ότι πολλές-οι τρανς χρειάζονται την υποστήριξη των ειδικών πνευματικής υγείας - αλλά όχι λόγω της ταυτότητας του φύλου τες-τους, αλλά λόγω της απόρριψης του φύλου τες-τους όχι μόνο σε ένα προσωπικό τρανσφοβικό επίπεδο αλλά και θεσμικά και στα ευρύτερα επίπεδα των δομών.

«Καθεμία-ας από μας έχει μια ταυτότητα φύλου και εμφάνιση σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων. Κάποια-ος μπορεί να δει έναν τεράστιο αριθμό των τρόπων με τους οποίους οι απλές-οι άνθρωποι εκφράζουν τη προσωπική θέση τες-τους για το φύλο - πώς θέλουν οι άλλες-οι να τις-τους γνωρίζουν-ξέρουν. Στον πυρήνα τες-τους οι τρανς δεν θέλουν τίποτε περισσότερο από το να έχουν το προνόμιο να κάνουν το ίδιο».

Η ιατρική άποψη κάποτε υποστήριξε ότι ολεσβιασμός ήταν διανοητική ασθένεια. Η άποψη αυτή αφαιρέθηκε από τον κατάλογο διανοητηκών διαταραχών από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 1990.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 29.12.09 και το μεταφράσαμε, από Pink News γραμμένο από την Jessica Geen, στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/29/hiv-experts-call-for-declassification-of-transgenderism-as-mental-illness/