8 Δεκ 2009

Αντι-ΛεΠΑΤ νόμος στην Ουγκάντα

Η Σουηδή υπουργός Ανάπτυξης, Gunilla Carlsson σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε, ότι η χώρα της θα μπορούσε να σταματήσει τη χρηματοδότηση ενίσχυσης στην Ουγκάντα, ως αποτέλεσμα του προτεινόμενου νόμου σχετικά με τον λεσβιασμό, αμφισεξουαλικότητα, ομοφυλοφιλία, τρανσεξουαλικότητα.

Μιλώντας στις ειδήσεις του ραδιωφώνου της Σουηδίας αυτό το Σαββατοκύριακο, η Carlsson αποκάλεσε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το νόμο «φοβερό» και πρότεινε ότι τα $50 εκατομμύρια που δίνονται από τη Σουηδία στην Ουγκάντα κάθε έτος ως ενίσχυση, θα μπορούσαν να διακινδυνευθούν.

Ο αντι-ΛεΠΑΤ νόμος εισήχθει στην Βουλή της Ουγκάντα το φθινόπωρο. Απαιτεί ισόβια για όποια-ον έχει σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο, ή την εκτέλεση για εκείνες-ους που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με ανήλικες-ους και ανάπηρες-ους του ίδιου φύλου. Κάθεμια-ενας που εργάζεται στις οργανώσεις ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων ή δεν αναφέρει την ομοερωτική δραστηριότητα στην αστυνομία θα μπορεί επίσης να φυλακιστεί.

Στο ζήτημα της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, η κα. Carlsson είπε: «Η δεύτερη βοηθός μου στο υπουργείο, έχει απευθείας επαφή με την από την κυβέρνηση Ουγκάντα, έχει θέσει το ζήτημα. Έχουμε μιλήσει για το νόμο με την Ουγκάντα, και έχουμε ήδη προσπαθήσει επίσης να μιλήσουμε με τις οργανώσεις της Ουγκάντα που είναι ο στόχος της νομοθεσίας.

Θα γίνει πολύ πιο δύκολο. Είχαμε παρόμοιες καταστάσεις και σε άλλες χώρες όπου έπρεπε να βοηθήσουμε στην επαν-επικοινωνία, να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε περισσότερο με τις ΜΚΟ και τις αστικές οργανώσεις παρά άμεσα με τις κυβερνήσεις, και επίσης αποφασίσαμε να περιορίσουμε στην οικονομική ενίσχυση.

Αυτό προκάλεσε φυσικά μια αντίδραση από την κυβέρνηση της χώρας που ελάμβανε τα χρήματα, αλλά αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρουμε».

Σε μια δήλωση, ο Δρ Nsaba Buturo, υπουργός της Ουγκάντα για την Ηθική και την Ακεραιότητα, χτύπησε στα τυφλά για τα σχόλια της κα. Carlsson.

Είπε: «Από τότε που παρουσιάστηκε ο νόμος για τον ομοερωτισμό στη Βουλή, έχουν υπάρξει διάφορες αντιδράσεις καθώς επίσης και υπερβολικές αντιδράσεις από τις χώρες που ενοχλούνται από την ανεξαρτησία μας να θεσπίζουμε τους νόμους μας.

«Συνεπώς, ακούμε ότι απειλούν να λάβουν μέτρα ενάντια στην Ουγκάντα. Αποκαλύπτει πως η οικονομική ενίσχυση στην Ουγκάντα μεταφράζεται κυριολεκτικά να σημαίνει, πως δίνεται με την προϋπόθεση η Ουγκάντα να είναι πειθήνια στις δωρήτριες χώρες, ανεξάρτητως από το τι σκέφτονται οι ίδιες-οι οι πολίτισες-ες της Ουγκάντα.

Επίσης αποκαλύπτει ότι η οικονομική ενίσχυση που θα ωφελούσε αμέτρητα ορφανά, τα παιδιά και οι μητέρες μπορούν να αποσυρθούν απλώς επειδή η κυβέρνηση προστατεύει τις πολίτισες-ες της από ανηθικότητες-ακολασίες, όπως ο ομοερωτισμός.

Η κυβέρνηση είναι σαφής για αυτό το θέμα, ο ομοερωτισμός και οι ομοερωτικές πρακτικές δεν θα προωθηθούν, δεν θα ενθαρρυνθούν και δεν θα συνιστόνται στις-στους ανθρώπους της Ουγκάντα».

Ο νόμος είχε την πρώτη του ανάγνωση στο Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.

Οι ΛεΠΑΤομάδες πιέζουν τις ηγέτιδες-ες της Κοινοπολιτείας, ώστε να αφαιρέσουν την Ουγκάντα από την Κοινοπολιτεία, εκτός αν απορρίψει τον προτεινόμενο νόμο.

Χώρες όπως η Νότια Αμερική, η Αγγλία και η Γαλλία, μαζί με ομάδες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έχουν καταδικάσει το νόμο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.12.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από την Jessica Geen, στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/03/swedish-minister-suggests-aid-funding-could-be-cut-over-ugandas-anti-gay-bill/