16 Δεκ 2009

Πιο ευαίσθητη η γυναικεία αφή

Πιο ευαίσθητη η γυναικεία αφή

Το γυναικείο άγγιγμα είναι πιο ευαίσθητο από το ανδρικό, επειδή οι γυναίκες έχουν μικρότερα δάχτυλα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνήτριες-ες του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο υπό τον δρα Ντάνιελ Γκολντράιχ και δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience.

Σε πειράματα με 100 εθελόντριες-ες, οι ερευνήτριες απέδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες μπορούν να αντιληφθούν ακόμα πιο στενές εγκοπές, πλάτους μέχρι 1,41 χιλιοστών, ενώ οι άνδρες μπορούν να νιώσουν σε μια επιφάνεια εγκοπές με πλάτος μέχρι 1,59 χιλιοστά. Τις εγκοπές μικρότερου πλάτους τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες, τις αντιλαμβάνονται (εσφαλμένα) ως ομαλή επιφάνεια.

Οι επιστημόνισες-ες διαπίστωσαν ότι τα μικρότερα ακροδάχτυλα, που κατά τεκμήριο, είναι γυναικεία, έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα πόρων και υποδοχέων αφής - των λεγόμενων "κυττάρων Μέρκελ" - άρα και μεγαλύτερη ευαισθησία. Η ευαισθησία της αφής (αντιληπτική ικανότητα) μειώνεται κατά 0,25 χιλιοστά για κάθε τετραγωνικό εκατοστό αύξησης στην επιφάνεια του δαχτύλου.

Η αυξημένη ευαισθησία των γυναικείων δαχτύλων, όπως είπαν οι επιστημόνισες-ες, βοηθά στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών, όπως το κέντημα ή η χειρουργική. Για κοινωνικούς λόγους κυρίως, οι γυναίκες συνήθως αξιοποιούν την ικανότητά τους στον πρώτο τομέα και όχι στο δεύτερο.

Ο δείκτης είναι εύλογα πιο ευαίσθητος από το μικρό δαχτυλάκι, καθώς κατά τις ερευνήτριες-ες, η ευαισθησία της αφής βελτιώνεται με τη συνεχή χρήση, που είναι πολύ πιο συχνή στο δείκτη παρά στο μικρό δάχτυλο.

Το επόμενο βήμα, όπως ανέφεραν οι ερευνήτριες-ες, θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητα δάχτυλα από τις ενήλικες-ους.

Άλλες ερευνήτριες-ες πάντως, όπως ο δρ Τίφανι Φιλντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ερμηνεία της νέας έρευνας, ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία οφείλεται στο μικρότερο μέγεθος των γυναικείων δαχτύλων. Όπως ισχυρίζονται τα γυναικεία δάχτυλα είναι πιο ευαίσθητα, επειδή το γυναικείο δέρμα είναι πιο μαλακό και έχει ελαφρώς διαφορετική διάταξη από το ανδρικό στο κυτταρικό επίπεδο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.12.09 στην εφημερίδα ελευθεροτυπία, στην http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=112982

Η φωτογραφία είναι από την ίδια εφημερίδα,σημειώνουμε ότι το "σχέδιο" των χεριών στην φωτογραφία, συμβολίζει τον λεσβιασμό. Ευαγγελία Βλάμη