30 Δεκ 2009

Κοινή μίσθωση για ΛεΠΑΤ ζευγάρια που συζούν

Ένα λεσβιακό ζευγάρι που η Επιτροπή Κατανομής Κατοικίας του Γιβραλτάρ, τις είχε απορρίψει την κοινή μίσθωση, κέρδισε την έφεση που άσκησε στην Αγγλία.

Τρείς χρονιές πριν, η Επιτροπή Κατανομής Κατοικίας αρνήθηκε να χορηγήσει στο λεσβιακό ζευγάρι, που δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τες, την κοινή μίσθωση στη βάση ότι ήταν ανύμφευθες.

Η νίκη τες στο Συμβούλιο του Βρετανικού Θρόνου στο Λονδίνο έρχεται αφότου απορρίφθηκαν τα επιχειρήματά τες από το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο του Γιβραλτάρ.

Οι δικηγορίνες-οι των λεσβιών υποστήριξαν ότι η άρνηση παραβιάζει τα θεμελιώδη συνταγματικά και ανθρώπινα δικαιώματά τες.

Τα δύο τοπικά δικαστήρια είχαν αποφασίσει, ότι η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να προστατεύσει την «παραδοσιακή οικογένεια», ευνοώντας τα ετερό παντρεμένα ζευγάρια όταν διαθέτει κρατική κατοικία.

Το Συμβούλιο του Βρετανικού Θρόνου είναι το ανώτατο βρετανικό δικαστήριο για το Γιβραλτάρ και η νίκη σηματοδοτεί έναν σημαντικό θρίαμβο για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα στη χώρα.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ έκανε «έμμεση» διάκριση εις βάρος του λεσβιακού ζευγαριού. Η απόφαση θέτει ένα νομικό προηγούμενο, το οποίο εξασφαλίζει ότι άλλα ΛεΠΑΤ ζευγάρια σε σχέση συμβίωσης, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κοινές μισθώσεις στην κρατική στέγαση.

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα ισότητας, Felix Alvarez, είπε στην εφημερίδα «Gibraltar Chronicle» ότι η απόφαση θα ενθαρρύνει κι άλλες ΛεΠΑΤ να αντικρούσουν τις διακρίσεις.

«Η απόφαση είναι πολύ καλή είδηση για την ΛεΠΑΤ κοινότητα του Γιβραλτάρ».

«Είναι μια σημαντική νίκη, που δίνει παιρετέρω δυνατότητες στην πρόοδο και την επιτυχία στο δρόμο για την ίση μεταχείριση.»


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.12.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/15/lesbian-couple-win-uk-appeal-over-gibraltars-housing-policy/