18 Δεκ 2009

Η E.R.T υπέβαλε μια νομική σύνοψη στον πρόεδρο της Ουγκάντα

Η Equal Rights Trust (ERT) υπέβαλε μια νομική σύνοψη στον Πρόεδρο της Ουγκάντα, Yowere Museveni που περιγράφει πώς η υιοθέτηση του αντι-ΛεΠΑΤ νόμου που συζητείται αυτήν την περίοδο θα παραβίαζε και το σύνταγμα της Ουγκάντας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Η υποβολή της ERT καλεί στον Πρόεδρο Museveni και το κοινοβούλιο της Ουγκάντα να απορρίψει το νόμο στο σύνολο του, και να αναθεωρήσει τη συνταγματικότητα της παραγράφου 145 του ποινικού κώδικα της Ουγκάντα, ο οποίος χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο για να διώξει ποινικώς την ΛεΠΑΤσυμπεριφορά.

Η υποβολή 23 σελίδων από την Equal Rights Trust εστιάζει απλώς στα ίσα δικαιώματα και τη μη-διάκριση, παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ο προτεινόμενος νόμος θα έχει επιπτώσεις στην απόλαυση αυτών των δικαιωμάτων. Η ERT υποστηρίζει ότι η προστασία από τη διάκριση η οποία παρέχεται από το σύνταγμα της Ουγκάντας, περιλαμβάνει την προστασία στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Περαιτέρω υποστηρίζει ότι ο νόμος δεν συμμορφώνεται με τις παροχές του συντάγματος για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στο δεύτερο μέρος της υποβολής, ERT περνά στα θέματα της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο από την άποψη της ισότητας και της μη-διάκρισης.

Μιλώντας για τη νομική υποβολή της ERT, η διευθύντρια της ERT Dimitrina Petrova είπε:
«Αυτός ο μεροληπτικός νόμος κάνει κακό στις-στους ανθρώπους της Ουγκάντα - είναι και παράνομο και ανήθικο.

«Παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ισότητα και τη μη-διάκριση, παραβαίνει το σύνταγμα της Ουγκάντας και παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ουγκάντα.

"Ωθούμε το Κοινοβούλιο της Ουγκάντα να αποδώσει προσοχή στις αρχές του συντάγματος και να απορρίψει αυτόν τον νόμο εντελώς".

Για να δείτε την υποβολή της ERT στον Πρόεδρο της Ουγκάντα, πατήστε εδώ.

Το άρθρο το βρήακαμε στις 9.12.09 και το μεταφράσαμε, από την http://www.equalrightstrust.org/ertdocumentba/The%20Equal%20Rights%20Trust%20Uganda%20Anti%20Homosexuality%20Bill%20Opinion.pdf