4 Δεκ 2009

hiv aids, o εφησυχασμός οδηγεί

hiv aids: Ο εφησυχασμός οδηγεί στην έλλειψη μέτρων προφύλαξης

Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της υποτίμησης, του κινδύνου, του φόβου για κοινωνικό στιγματισμό και της μειωμένης ευαισθησίας που προκαλούν στις πολίτισες-ες οι ελλείψεις στην προληπτική πολιτική και την ουσιαστική ενημέρωση για την αντιμετώπιση του hiv aids.

Εξηντάχρονη, αν και έχασε πρόσφατα τον άνδρα της από τη νόσο, είπε κατά την επίσκεψή της σε περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Συντάγματος πως δεν είχε σκεφθεί ότι μπορεί να έχει μολυνθεί και αρνήθηκε να κάνει την ιατρική εξέταση.

Ο εφησυχασμός, που οδήγησε στη μη λήψη μέτρων προφύλαξης, είχε αποτέλεσμα την αύξηση των οροθετικών ατόμων στη χώρα μας, που έφθασαν τους 9.798. Στην πλειονότητά τους έχουν σεξουαλικές επαφές με μη οροθετικές-ους. Η οργάνωση PRAKSIS ξεκινάει νέα, ευρεία ενημερωτική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των νέων και με μήνυμα «πάρε-φόρα-εξετάσου», θα μοιράσει διαφωτιστικά φυλλάδια και 100.000 προφυλακτικά.

«Το 2008 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση με 651 νέα περιστατικά. Οι 77 ήταν ήδη ασθενείς και 41, που διαγνώσθηκαν, ήταν άτομα υπεράνω υποψίας» είπε χθες ο πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS, σε συνέντευξη Τύπου. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η επισήμανσή του: «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης σε μονάδες της χώρας, χωρίς να κινδυνεύσει κάποια-ος από κοινωνικό στιγματισμό».

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι μετανάστριες-ες και τα θύματα σωματεμπορίας, δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Χιλιάδες γυναίκες που εξαναγκαστικά εκπορνεύονται δεν ελέγχθηκαν ποτέ. Περίπου 1.200.000 του ενεργού ανδρικού πληθυσμού πληρώνουν περισσότερα για σεξ χωρίς προφυλακτικό και στη συνέχεια επιστρέφουν στην οικογένεια. Το 30% των κοριτσιών κάτω των 20 ετών, που υποχρεώθηκαν σε αμβλώσεις, δεν είχαν απαιτήσει τη χρήση προφυλακτικού.

Από τα 462 νέα περιστατικά που καταγράφτηκαν φέτος, εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα. Στις ηλικίες 13-24 ετών 25 περιστατικά αφορούσαν γυναίκες και 68 άνδρες, μεταξύ 25-29 ετών14 γυναίκες και 68 άνδρες, 30-44 ετών 12 γυναίκες και 63 άνδρες, 35-39 ετών11 γυναίκες και 65 άνδρες .

«Είναι ντροπή μετά από 25 χρόνια να μιλάμε ακόμα για μάστιγα ενώ η ασθένεια είναι αντιμετωπίσιμη» τόνισε ο Γρηγ. Βαλλιανάτος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για το hiv aids, και κατήγγειλε ότι «πολλές μετανάστριες-ες δεν έχουν θεραπευτική αγωγή αλλά και Ελληνίδες-ες, για διάφορους λόγους ανασφάλιστες-οι, ενώ αρκετές γιατρίνες-οι δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οροθετικές-ους».

«Πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη, διεθνώς, οι μισές οροθετικές είναι γυναίκες και μία στις 5 στη διάρκεια της ζωής της θα πέσει θύμα βιασμού. Η Ελλάδα επιμένει να μην καταγράφει τον σεξουαλικό προσανατολισμό των οροθετικών γυναικών, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσες λεσβίες είναι οροθετικές και να θεωρούν ότι το hiv aids δεν τις αφορά» είπε η Ευ. Βλάμη.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.12.09 στην ελευθεροτυπία γραμμένο από την Γεωργία Δάμα στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=107904