22 Ιαν 2010

Ισπανία 10

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ , Οργανική Νομοθεσία 3/07, της 22ας Μαρτίου
ΦΕΚ 23 Μαρτίου 2007, τεύχος 71
Οργανική Νομοθεσία για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών



Άρθρο 78. Συμβούλιο Συμμετοχής της Γυναίκας.
1. Δημιουργείται το Συμβούλιο Συμμετοχής της Γυναίκας ως συλλογικό συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο με πρωταρχικό στόχο να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για τη συμμετοχή των γυναικών στην ουσιαστική εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ των γυναικών και ανδρών και την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου.
2. Οι κανόνες λειτουργίας του, οι αρμοδιότητες και η σύνθεσή του προσδιορίζονται με κανονιστικές πράξεις εξασφαλίζοντας, σε κάθε περίπτωση, τη συμμετοχή του συνόλου των Δημοσίων Αρχών και των γυναικείων οργανώσεων και φορέων σε κρατικό επίπεδο.

Πρώτη Συμπληρωματική Διάταξη. Ισόρροπη παρουσία και σύνθεση

Για τους σκοπούς της παρουσας νομοθεσίας θεωρείται ως ισόρροπη σύνθεση, η παρουσία γυναικών και ανδρών στο συγκεκριμένο σύνολο προσώπων, με τρόπο που τα πρόσωπα κάθε φύλου ξεχωριστά να μην υπερβαίνουν το εξήντα τοις εκατό ούτε να είναι λιγότερα από το σαράντα τοις εκατό.

Δεύτερη συμπληρωματική διάταξη. Τροποποίηση της Οργανικής Νομοθεσίας περί Γενικού
Εκλογικού Καθεστώτος

Τροποποιείται η Οργανική Νομοθεσία 5/1985, της 19 Ιουνίου του Γενικού Εκλογικού Καθεστώτος σύμφωνα με τα παρακάτω:

Πρώτον. Προστίθεται ένα νέο άρθρο 44 α, με την ακόλουθη διατύπωση:
«Άρθρο 44 α.

1. Οι κατάλογοι των υποψηφίων για τις εκλογές των μελών του κοινοβουλίου, των δημοτικών και νησιωτικών συμβουλίων, και των συμβουλίων των Καναρίων Νήσων σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην παρούσα νομοθεσία, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών των νομοθετικών συνελεύσεων των Αυτόνομων Κοινοτήτων, πρέπει να χαρακτηρίζονται από την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών έτσι ώστε το σύνολο των υποψηφίων κάθε φύλου στο εκλογικό ψηφοδέλτιο να μην είναι κατώτερο από το σαράντα τοις εκατό. Όταν οι προς κάλυψη θέσεις είναι λιγότερες από πέντε, η αναλογία γυναικών και ανδρών πρέπει να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριθμητική ισορροπία.

Κατά τις εκλογές των μελών των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων των Αυτόνομων Κοινοτήτων, οι αντίστοιχες εκλογικές νομοθεσίες μπορούν να θεσπίζουν μέτρα που προωθούν τη μεγαλύτερη παρουσία των γυναικών στους κατάλογους των υποψηφίων που υποβάλλονται στις εκλογές για τις προαναφερόμενες Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις.

2. Επιπλέον, διατηρείται η ελάχιστη αναλογία του σαράντα τοις εκατό σε κάθε τμήμα πέντε θέσεων του ψηφοδελτίου. Όταν το τελευταίο τμήμα του ψηφοδελτίου αποτελείται από λιγότερες από πέντε θέσεις, η προαναφερόμενη αναλογία μεταξύ γυναικών και ανδρών στο συγκεκριμένο τμήμα, πρέπει να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριθμητική ισορροπία ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρείται η απαιτούμενη αναλογία στο σύνολο του ψηφοδελτίου.

3. Στα ψηφοδέλτια των αναπληρωματικών μελών εφαρμόζονται οι κανόνες που αναφέρονται στα προηγούμενα εδάφια.

4. Όταν οι κατάλογοι των υποψηφίων για τη γερουσία υποβάλλονται σε χωριστά ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 171 της παρούσας νομοθεσίας, και αυτά τα ψηφοδέλτια πρέπει να χαρακτηρίζονται από την ισόρροπη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών έτσι ώστε η αναλογία μεταξύ των δύο φύλων, να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριθμητική ισορροπία».

Δεύτερον. Προστίθεται ένα νέο εδάφιο στην παράγραφο 2 του άρθρου187 με την ακόλουθη διατύπωση:

«Οι διατάξεις του άρθρου 44 α του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται στις υποψηφιότητες που υποβάλλονται σε δήμους με αριθμό κατοίκων μικρότερο ή ίσο από 3.000».

Τρίτον. Προστίθεται ένα νέο εδάφιο στην παράγραφο 3 του άρθρου 201 με την ακόλουθη διατύπωση :

«Οι διατάξεις του άρθρου 44 α της παρούσας νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται στις υποψηφιότητες που υποβάλλονται σε νησιά με αριθμό κατοίκων μικρότερο ή ίσο από 5.000».

Τέταρτον. Τροποποιείται η παράγραφος 2 της πρώτης συμπληρωματικής διάταξης ως εξής:

«2. Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που αναθέτει το Σύνταγμα στο Κράτος και στις εκλογές που συγκαλούν οι Αυτόνομες Κοινότητες για τις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις τες, εφαρμόζονται τα ακόλουθα άρθρα του παρόντος τίτλου της παρούσης οργανικής νομοθεσίας:
1 έως 42, 44, 44 α, 45, 46.1, 2, 4, 5, 6 και 8, 47.4, 49, 51.2 και 3, 52, 53, 54, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 65, 66, 68, 69, 70.1 και 3, 72, 73, 74, 75, 85, 86.1, 90, 91, 92, 93, 94, 95.3, 96, 103.2, 108.2 και 8, 109 έως 119, 125 έως 130, 131.2, 132, 135 έως 152».

Πέμπτον. Προστίθεται μια νέα έβδομη μεταβατική διάταξη με την ακόλουθη διατύπωση:

« Κατά την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν πριν από το 2011, οι διατάξεις του άρθρου 44 α εφαρμόζονται μόνο στους δήμους με αριθμό κατοίκων μεγαλύτερο από 5.000 ενώ από την 1η Ιανουαρίου της ιδίας χρονιάς θα εφαρμόζονται και στους δήμους με τον αριθμό κατοίκων που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 187 του παρόντος Νόμου».

Τρίτη συμπληρωματική Διάταξη. Τροποποίηση του Οργανικού Νόμου περί Δικαστικής Εξουσίας

Τροποποιείται η οργανική Νομοθεσία 6/1985, της 1ης Ιουλίου, περί Δικαστικής Εξουσίας, ως ακολούθως:
Πρώτον. Προστίθεται μια τελευταία παύλα στην παραγράφου 1 του άρθρου 109, με την ακόλουθη διατύπωση:
«1. Το Γενικό Συμβούλιο της Δικαστικής Εξουσίας υποβάλλει ετησίως στο Κοινοβούλιο ένα υπόμνημα για την κατάσταση, τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Δικαστικού Συμβουλίου και των Δικαστηρίων. Το υπόμνημα αυτό αναφέρει τις ανάγκες που υφίστανται γενικά και κατά την κρίση του σε επίπεδο προσωπικού, εγκαταστάσεων και πόρων για την ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων που αναθέτουν στη δικαστική εξουσία η νομοθεσία και το Σύνταγμα, ενώ περιλαμβάνει και ένα κεφάλαιο για τις επιπτώσεις λόγω φύλου στο δικαστικό τομέα ».

Δεύτερον. Προστίθεται ένα νέο εδάφιο μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου στην παράγραφο 3 του άρθρου 110, με την ακόλουθη διατύπωση:
«Σε κάθε περίπτωση, θα προηγείται κατάρτιση έκθεσης του αντίκτυπου στο φύλο».

Τρίτον. Προστίθεται στο άρθρο 122.1, μετά από την φράση «Επιτροπή Αξιολόγησης Προσόντων», η φράση «Επιτροπή Ισότητας».

Τέταρτον. Προστίθεται ένα άρθρο 136 α που περιλαμβάνει το νέο Τμήμα 7 του Κεφαλαίου IV, Τίτλος II, Τόμος II, με τίτλο «Περί Επιτροπής Ισότητας», με την ακόλουθη διατύπωση:
«Άρθρο136 α.
1. Η Ολομέλεια του Γενικού Συμβουλίου της Δικαστικής Εξουσίας εκλέγει ετησίως από τα μέλη της, με πλειοψηφία τριών πέμπτων και σύμφωνα με την αρχή της ισόρροπης παρουσίας γυναικών και ανδρών, την Επιτροπή Ισότητας που απαρτίζεται από πέντε μέλη.

2. Η Επιτροπή Ισότητας οφείλει να αναπτύσσει τη δράση της με τη βοήθεια όλων των μελών της και υπό την προεδρία ενός μέλους της που εκλέγεται με πλειοψηφία. Σε περίπτωση παροδικής αδυναμίας άσκησης καθηκόντων ή αιτιολογημένης απουσίας ενός από τα μέλη της, η Μόνιμη Επιτροπή θα προβαίνει στην αντικατάσταση του από ένα άλλο μέλος του Συμβουλίου κατά προτίμηση του ιδίου φύλου.

3. Η Επιτροπή Ισότητας οφείλει να συμβουλεύει την ολομέλεια σχετικά με τα κατάλληλα ή αναγκαία μέτρα για την ενεργό ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Γενικού Συμβουλίου της Δικαστικής Εξουσίας και ιδιαίτερα ασκεί την αρμοδιότητα της εκπόνησης των μελετών του αντίκτυπου στο φύλο των κανονισμών και της βελτίωσης των παραμέτρων ισότητας στο Δικαστικό Λειτούργημα».

Πέμπτον. Τροποποιείται το άρθρο 310, ως ακολούθως:
«Κατά τις δοκιμασίες επιλογής για την ένταξη και την εξέλιξη στον Δικαστικό και Φορολογικό Τομέα, λαμβάνεται υπόψη η μελέτη της αρχής της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, συμπεριλαμβάνοντας τα μέτρα κατά της βίας λόγω φύλου και η εφαρμογή της με εγκάρσιο τρόπο στα πλαίσια της άσκησης της δικαιοδοτικής λειτουργίας ».

¨Έκτον. Τροποποιείται η πρώτη παράγραφος του εδαφίου ε) του άρθρου 356, ως ακολούθως:
«ε) Επιπλέον δικαιούνται άδεια διάρκειας όχι μεγαλύτερης των τριών ετών, για την παροχή φροντίδας σε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειάς τες-τους μέχρι δεύτερου βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή αγχιστείας και το οποίο για λόγους ηλικίας, ατυχήματος ή ασθένειας δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και δεν ασκεί αμειβόμενη δραστηριότητα ».

Έβδομον. Προστίθεται ένα νέο στοιχείο ε) στο άρθρο 348, με την ακόλουθη διατύπωση:
«ε) Άδεια λόγω βίας εναντίον των γυναικών».

Όγδοον. Τροποποιείται το άρθρο 357 ως ακολούθως: