22 Ιαν 2010

Ισπανία 13




Δέκατη Συμπληρωματική Διάταξη.
Ταμείο για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας

Για τους σκοπούς του άρθρου 28 της παρούσας νομοθεσίας, δημιουργείται ειδικό ταμείο που χρηματοδοτείται με 3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα δημοσιονομικά έτη 2007, 2008 και 2009.

Ενδέκατη Συμπληρωματική Διάταξη.
Τροποποιήσεις του Αναθεωρημένου Κειμένου του νόμου περί Καταστατικού των Εργαζομένων

Το Αναθεωρημένο Κείμενο της νομοθεσίας περί Καταστατικού των Εργαζομένων που εγκρίθηκε με το Νομοθετικό Βασιλικό Διάταγμα 1/1995, της 24ης Μαρτίου τροποποιείται ως ακολούθως:

Πρώτον.
Τροποποιείται το εδάφιο ε ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4, με την ακόλουθη διατύπωση:
«ε) Με το δέοντα σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, περιλαμβάνοντας την προστασία έναντι της παρενόχλησης για λόγους φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και έναντι της σεξουαλικής παρενόχλησης ή της παρενόχλησης λόγω φύλου».

Δεύτερον.
Τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 και προστίθενται δύο νέες παράγραφοι 4 και 5 στο άρθρο 17, με την ακόλουθη διατύπωση:
«Θεωρούνται επίσης άκυρες οι εντολές για διακριτική μεταχείριση και οι επιχειρηματικές αποφάσεις που συνεπάγονται δυσμενή μεταχείριση των εργαζομένων ως αντίδραση σε προσφυγή που ασκήθηκε στην επιχείρηση ή σε διοικητική ή δικαστική πράξη απαίτησης της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης».

«4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων, είναι δυνατόν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να θεσπίζουν μέτρα θετικής δράσης για την προώθηση της πρόσβασης των γυναικών σε όλα τα επαγγέλματα. Για το σκοπό αυτό είναι δυνατόν να θεσπίζονται διατάξεις προτίμησης στους όρους των προσλήψεων, ώστε επί ίσων προσόντων να προτιμώνται τα άτομα του φύλου που υποεκπροσωπείται στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα ή κατηγορία.
Επιπλέον, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να θεσπίζουν τις προϋποθέσεις για την επαγγελματική αξιολόγηση, την εξέλιξη ή την κατάρτιση, μέτρα με στόχο την προτίμηση επί ίσων όρων των ατόμων του φύλου που υποεκπροσωπείται, με στόχο την προώθηση της πρόσβασης της-του στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, κατηγορία ή θέση εργασίας».

«5. Η θέσπιση των σχεδίων ισότητας στις επιχειρήσεις προσαρμόζεται στις διατάξεις της παρούσας νομοθεσίας και του Οργανικού νόμου για την πραγματική ισότητα γυναικών και ανδρών».

Τρίτον.
Εισάγεται μια παράγραφος 8 στο άρθρο 34, με την ακόλουθη διατύπωση:
«8. Η εργαζόμενη-ος δικαιούται να προσαρμόζει τη διάρκεια και την κατανομή του ημερήσιου ωραρίου της, ώστε να καθίσταται ουσιαστικό το δικαίωμα στη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογενειακή και προσωπική ζωή, σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζονται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή στις συμφωνίες με την εργοδοσία, εφαρμόζοντας, όπου συντρέχει περίπτωση, τις προβλεπόμενες διατάξεις στις ανωτέρω συμφωνίες».

Τέταρτον.
Τροποποιείται το στοιχείο β) της παραγράφου 3 του άρθρου 37, ως ακολούθως:
«β) Δύο ημέρες για τη γέννηση κάθε παιδιού και λόγω θανάτου, ατυχήματος ή σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας ή χειρουργικής επέμβασης χωρίς νοσηλεία που απαιτεί ανάπαυση κατ’ οίκον, συγγενών έως δευτέρου βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή αγχιστείας. Όταν για τις παραπάνω αιτίες απαιτείται μετακίνηση της εργαζόμενης, το χρονικό διάστημα αυτό παρατείνεται σε τέσσερεις ημέρες».

Πέμπτον.
Τροποποιείται η παράγραφος 4 και το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 37, ως ακολούθως:
«4. Οι εργαζόμενες, λόγω θηλασμού βρέφους ηλικίας μικρότερης των εννέα μηνών, έχουν δικαίωμα για μια ώρα απουσίας από την εργασία, την οποία μπορούν να κατανέμουν σε δύο τμήματα. Η διάρκεια της απουσίας αυξάνεται αναλογικά σε περίπτωση πολλαπλού τοκετού.
Η εργαζόμενη μπορεί με τη θέλησή της να αντικαταστήσει το δικαίωμα αυτό με μείωση του ημερήσιου ωραρίου κατά μισή ώρα για τον ίδιο σκοπό ή με συνεχόμενη ισόχρονη άδεια, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται όπου συντρέχει περίπτωση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή στις συμφωνίες με την εργοδοσία.
Η άδεια αυτή μπορεί να χορηγείται αδιακρίτως στη μητέρα ή στον πατέρα σε περίπτωση που εργάζονται και οι δύο». *Α

«5. Όσες-οι έχουν την νόμιμη ευθύνη της άμεσης φροντίδας παιδιού κάτω των οκτώ ετών ή ατόμου με φυσική, ψυχική ή αισθητηριακή αναπηρία, που δεν ασκεί αμειβόμενη δραστηριότητα, δικαιούνται μειωμένο ημερήσιο ωράριο που κυμαίνεται από το ένα όγδοο έως το ήμισυ του κανονικού ημερήσιου ωραρίου με αναλογική μείωση του μισθού».*Β

Έκτον.
Προστίθεται ένα δεύτερο εδάφιο στην παράγραφο 3 του άρθρου 38, με την ακόλουθη διατύπωση:
«Όταν η περίοδος κανονικής άδειας που ορίζεται στο ημερολόγιο αδειών της επιχείρησης που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, συμπίπτει χρονικά με προσωρινή αδυναμία λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού ή μητρικού θηλασμού ή με την περίοδο διακοπής της σύμβασης εργασίας που προβλέπεται στο άρθρο 48.4 της παρούσης νομοθεσίας, εξασφαλίζεται το δικαίωμα μεταφοράς της άδειας από το χρονικό διάστημα της προσωρινής αδυναμίας ή αντίστοιχης απουσίας από την εργασία λόγω εφαρμογής της προαναφερόμενης διάταξης, σε άλλη ημερομηνία μετά το πέρας της διακοπής, ακόμα και αν έχει επέλθει η ημερολογιακή χρονιά στην οποία αντιστοιχεί».

Έβδομον.
Τροποποιείται το στοιχείο δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 45, με την ακόλουθη διατύπωση :
«δ) Μητρότητα, πατρότητα, κίνδυνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κίνδυνος κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού βρέφους ηλικίας κάτω των εννέα μηνών και παιδοθεσία ή αναδοχή, είτε με σκοπό την παιδοθεσία, είτε μόνιμη ή απλή, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ή την οικεία αστική νομοθεσία των Αυτόνομων Κοινοτήτων, εφόσον η διάρκεια της δεν είναι μικρότερη της χρονιάς, ακόμα και αν έχει προσωρινό χαρακτήρα, ανηλίκων έως έξι ετών ή ανηλίκων άνω των έξι ετών όταν πρόκειται για ανήλικες-ους με αναπηρία ή που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες κοινωνικής ή οικογενειακής ένταξης δεόντως διαπιστευμένες από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, λόγω των περιστάσεων και των προσωπικών εμπειριών ή λόγω αλλοδαπής καταγωγής».

Όγδοον.
Τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 46, ως ακολούθως:
«2. Στην εργαζόμενη-ο με προϋπηρεσία τουλάχιστον μιας χρονιάς στην επιχείρηση, αναγνωρίζεται δικαίωμα χορήγησης άδειας για προσωπικούς λόγους, για χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των τεσσάρων μηνών και όχι μεγαλύτερο των πέντε ετών. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί εκ νέου από την ίδια εργαζόμενη-ο μόνο εάν έχουν επέλθει τέσσερα χρόνια από το πέρας της προηγούμενης άδειας».

Ένατον.
Τροποποιούνται το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 46 ως ακολούθως :
«Οι εργαζόμενες-οι δικαιούνται άδεια συνολικής διάρκειας 3 ετών για τη φροντίδα κάθε παιδιού, είτε φυσικού είτε εκ παιδοθεσίας ή αναδοχής, μόνιμης ή με σκοπό την παιδοθεσία, ακόμα και προσωρινής, με έναρξη από την ημερομηνία γέννησης ή όπου συντρέχει περίπτωση της δικαστικής ή διοικητικής απόφασης.

Επίσης δικαιούνται άδειας συνολικής διάρκειας δύο ετών, εκτός και αν θεσπίζεται μεγαλύτερη διάρκεια από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι εργαζόμενες-οι που φροντίζουν συγγένισσα-η έως και δεύτερου βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή αγχιστείας η οποία-ος για λόγους ηλικίας, ατυχήματος, ασθένειας ή αναπηρίας δε μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και δεν ασκεί αμειβόμενη δραστηριότητα.

Η άδεια που αναφέρεται στο παρόν εδάφιο και η οποία είναι δυνατόν να ληφθεί τμηματικά, αποτελεί ατομικό δικαίωμα των εργαζομένων γυναικών και ανδρών. Εν τούτοις, εάν δύο ή περισσότερες εργαζόμενες-οι στην ίδια επιχείρηση αποκτούν το δικαίωμα αυτό από την ίδια γενεσιουργό αιτία, η εργοδοσία μπορεί να περιορίσει την ταυτόχρονη άσκησή του για βάσιμους λόγους λειτουργίας της επιχείρησης».

Δέκατον.
Τροποποιούνται οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 48, ως ακολούθως:
«4. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η διακοπή της σύμβασης έχει διάρκεια δεκαέξι συνεχείς εβδομάδες, με δυνατότητα παράτασης σε περίπτωση πολλαπλού τοκετού κατά δύο επιπλέον εβδομάδες για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Η περίοδος διακοπής κατανέμεται με επιλογή της ενδιαφερόμενης εφόσον προβλέπονται έξι εβδομάδες αμέσως μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας και ανεξάρτητα από το αν ασκούσε κάποια εργασία, η άλλη-ος γονέας μπορεί να χρησιμοποιήσει την περίοδο διακοπής στο σύνολό της ή όπου συντρέχει περίπτωση στο υπολειπόμενο τμήμα της, αρχής γενομένης από την ημερομηνία του τοκετού και χωρίς να αφαιρείται το τμήμα που είχε λάβει ενδεχομένως η μητέρα πριν τον τοκετό. Σε περίπτωση θανάτου του παιδιού, δε μειώνεται η περίοδος διακοπής, εκτός και αν ζητήσει η ίδια η μητέρα την επιστροφή της στη θέση εργασίας της μετά την πάροδο των έξι εβδομάδων υποχρεωτικής άδειας.

Εν τούτοις, παρά τα ανωτέρω και με την επιφύλαξη των έξι εβδομάδων της υποχρεωτικής άδειας της μητέρας αμέσως μετά τον τοκετό, σε περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς, η μητέρα με την έναρξη της περιόδου άδειας μητρότητας, μπορεί να επιλέξει να λάβει και η άλλη-ος γονέας ένα συγκεκριμένο και συνεχόμενο τμήμα της περιόδου άδειας μετά τον τοκετό είτε ταυτόχρονα με την μητέρα είτε διαδοχικά. Η άλλη-ος γονέας μπορεί να συνεχίσει να κάνει χρήση της περιόδου διακοπής λόγω μητρότητας που εκχωρήθηκε αρχικά, ακόμα και αν την προβλεπόμενη στιγμή επιστροφής της μητέρας στην εργασία της, εκείνη βρίσκεται σε κατάσταση προσωρινής αδυναμίας.


*Α Ο πατέρας δεν θηλάζει κι άρα δεν θα πρέπει να δικαιούται την άδεια αυτή.
*Β ένα ανάπηρο παιδί έχει περισσότερες οικονομικές ανάγκες, άρα δεν μπορεί να ζήσει με μειωμένο γονεϊκό μισθό εκτός αν επιδοτείται.