22 Ιαν 2010

Ισπανία 18


ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ. ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Άρθρο 133 ε. Δικαιούχοι.
Δικαιούνται το επίδομα μητρότητας που προβλέπεται στο παρόν Τμήμα, οι εργαζόμενες για λογαριασμό τρίτου, που σε περίπτωση τοκετού πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την πρόσβαση στο επίδομα μητρότητας που θεσπίζεται στο προηγούμενο Τμήμα, εκτός από την ελάχιστη περίοδο εισφορών που θεσπίζεται στο άρθρο 133 β.
Άρθρο133 στ. Οικονομικό επίδομα.
Το ύψος του επιδόματος ισούται με το 100 τοις 100 του εκάστοτε δημόσιου δείκτη εισοδήματος πολλαπλών χρήσεων (IPREM) ή της βάσης υπολογισμού που ορίζεται στο άρθρο 133 γ ή την έβδομη συμπληρωματική διάταξη εάν αυτή είναι μικρότερη από το δείκτη.
Η διάρκεια του επιδόματος που θεωρείται ως μη ανταποδοτικό για τους σκοπούς του άρθρου 86, είναι 42 ημερολογιακές ημέρες από τον τοκετό ενώ είναι δυνατό να μη χορηγηθεί, να ακυρωθεί ή να ανασταλεί, από τις ίδιες αιτίες που ορίζονται στο άρθρο 133 δ».
Έβδομον. Το υφιστάμενο Κεφάλαιο IV β του Τίτλου II, αναριθμείται σε Κεφάλαιο γ, ενώ στον προαναφερόμενο Τίτλο προστίθεται ένα νέο Κεφάλαιο IV β, με την ακόλουθη διατύπωση:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV Β
Πατρότητα
Άρθρο 133 ζ. Προστατευόμενη κατάσταση .
Για τους σκοπούς του επιδόματος πατρότητας, θεωρούνται προστατευόμενες καταστάσεις, η γέννηση παιδιού, η υιοθεσία και η αναδοχή , είτε με σκοπό την υιοθεσία, είτε μόνιμη ή απλή σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ή τους οικείους αστικούς νόμους των Αυτόνομων Κοινοτήτων, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση η διάρκεια της δεν είναι μικρότερη από ένα έτος, ακόμα και αν η εν λόγω αναδοχή είναι προσωρινή, κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπής στην οποία βρίσκονται λόγω των καταστάσεων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48.α του Αναθεωρημένου Κειμένου του Νόμου περί Καταστατικού των Εργαζομένων που εγκρίθηκε από το Βασιλικό Διάταγμα 1/1995, της 24ης Μαρτίου, ή κατά τη διάρκεια της περιόδου άδειας που λαμβάνουν υπό τις ίδιες προϋποθέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου α) του άρθρου 30.1 του νόμου 30/1984, της 2ας Αυγούστου, των Μέτρων για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και του άρθρου 30.3 του νόμου 30/1984, της 2ας Αυγούστου, περί των Μέτρων για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσια Διοίκησης.
Άρθρο 133 η. Δικαιούχοι.
Δικαιούνται το επίδομα πατρότητας οι εργαζόμενοι για λογαριασμό τρίτου που βρίσκονται στην κατάσταση διακοπής που αναφέρεται στο προηγούμενο άρθρο, εφόσον πληρούν τη γενική προϋπόθεση που θεσπίζεται στο άρθρο 124.1, και έχουν στο ενεργητικό τους ελάχιστη περίοδο καταβολής εισφορών 180 ημέρες μέσα στα επτά τελευταία έτη πριν την ημερομηνία έναρξης της εν λόγω διακοπής, ή εναλλακτικά 360 ημέρες σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους πριν από την ημερομηνία αυτή και πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που θεσπίζονται από τις εφαρμοστικές διατάξεις.
Άρθρο 133 θ. Οικονομικό επίδομα.
Το οικονομικό επίδομα πατρότητας συνίσταται σε ένα επίδομα που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 133 γ σχετικά με το επίδομα μητρότητας ενώ είναι δυνατό να μη χορηγηθεί, να ακυρωθεί ή να ανασταλεί για τις ίδιες αιτίες με τις αναφερόμενες στις διατάξεις αυτές».
•Ογδοον. Τροποποιείται το άρθρο 134 του Αναθεωρημένου Κειμένου του Γενικού Νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εγκρίθηκε με το Βασιλικό Νομοθετικό Διάταγμα 1/1994, της 20 Ιουνίου ως ακολούθως:
«Άρθρο 134. Προστατευόμενη κατάσταση.
Για τους σκοπούς του οικονομικού επιδόματος λόγω κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θεωρείται προστατευόμενη κατάσταση η περίοδος διακοπής της σύμβασης εργασίας στις περιπτώσεις που πρέπει να μετατεθεί η εργαζόμενη σε θέση εργασίας συμβατή με την κατάστασή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26, παράγραφος 3, του Νόμου 31/1995, της 8ης Νοεμβρίου για την Πρόληψη των Εργατικών Κινδύνων, και η μετάθεση αυτή δεν είναι εφικτή από τεχνική ή αντικειμενική άποψη ή δεν μπορεί εύλογα να απαιτηθεί για βάσιμους λόγους..
Το επίδομα που αντιστοιχεί στην κατάσταση του κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει το χαρακτήρα επιδόματος λόγω επαγγελματικού κινδύνου».
Ένατον. Τροποποιείται το άρθρο 135 του Αναθεωρημένου Κειμένου του Γενικού Νόμου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εγκρίθηκε με το Βασιλικό Νομοθετικό Διάταγμα 1/1994, της 20 Ιουνίου ως ακολούθως:
Άρθρο 135. Οικονομικό επίδομα.
«1. Το οικονομικό επίδομα λόγω κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη χορηγείται στην εργαζόμενη σύμφωνα με τους όρους και τις συνθήκες που προβλέπονται στον παρόντα νόμο για το οικονομικό επίδομα προσωρινής αναπηρίας που οφείλεται σε επαγγελματικό κίνδυνο και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ορίζονται στις ακόλουθες παραγράφους.
2. Το οικονομικό επίδομα θεμελιώνεται την ημέρα έναρξης της διακοπής της σύμβασης εργασίας και παύει να υφίσταται την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα έναρξης της διακοπής της σύμβασης λόγω μητρότητας ή επιστροφής της εργαζόμενης στην προηγούμενη θέση της ή άλλης συμβατής με την κατάστασή της.
3. Το οικονομικό επίδομα συνίσταται σε επιδότηση ισοδύναμη με το 100 τοις 100 της αντίστοιχης βάσης υπολογισμού. Για το σκοπό αυτό, η βάση υπολογισμού είναι ισοδύναμη με αυτήν που ορίζεται για το επίδομα προσωρινής αναπηρίας λόγω επαγγελματικού κινδύνου.
4. Η διαχείριση και η καταβολή του οικονομικού επιδόματος λόγω κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται από το Φορέα Διαχείρισης ή το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Κοινωνικής Ασφάλισης για Εργατικά Ατυχήματα και Επαγγελματικές Ασθένειες ανάλογα με το φορέα με τον οποίο η επιχείρηση έχει συνάψει συμφωνία για την κάλυψη των επαγγελματικών κινδύνων ».
Δέκατον. Προστίθεται ένα νέο Κεφάλαιο IV δ στον Τίτλο II, με την ακόλουθη διατύπωση:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV δ
Κίνδυνος κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού
Άρθρο 135 α. Προστατευόμενη κατάσταση.
Για τους σκοπούς του οικονομικού επιδόματος λόγω κινδύνου κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού, θεωρείται προστατευόμενη κατάσταση η περίοδος διακοπής της σύμβασης εργασίας στις περιπτώσεις που η εργαζόμενη είναι αναγκασμένη να μετατεθεί σε θέση εργασίας συμβατή με την κατάστασή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26.4 του νόμου 31/1995, της 8ης Νοεμβρίου περί Προλήψεως Εργατικών Κινδύνων και η μετάθεση αυτή δεν είναι εφικτή από τεχνική ή αντικειμενική άποψη ή δεν μπορεί εύλογα να απαιτηθεί για βάσιμους λόγους .
Άρθρο 135 β. Οικονομικό επίδομα.
Το οικονομικό επίδομα λόγω κινδύνου κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού χορηγείται στην εργαζόμενη σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο παρόν νόμος για το οικονομικό επίδομα λόγω κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καταργείται όταν το βρέφος συμπληρώσει εννέα μήνες εκτός από την περίπτωση που η δικαιούχος έχει ήδη επιστρέψει στη προηγούμενη θέση εργασίας της ή σε άλλη συμβατή με την κατάστασή της ».
Ενδέκατον. Τροποποιείται το στοιχείο β της παραγράφου 1 του άρθρου 172, ως ακολούθως:
«β) Οι δικαιούχοι των επιδομάτων προσωρινής αναπηρίας, κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη, μητρότητας, πατρότητας ή κινδύνου κατά το μητρικό θηλασμό που έχουν συμπληρώσει την περίοδο καταβολής εισφορών που θεσπίζεται όπου συντρέχει περίπτωση ».
Δωδέκατον. Τροποποιείται το άρθρο 180 ως ακολούθως:
«Άρθρο 180. Επιδόματα..
1. Τα δύο πρώτα έτη της περιόδου άδειας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με το άρθρο 46.3 του νόμου περί Καταστατικού των Εργαζομένων για τη φροντίδα του κάθε παιδιού ή ανήλικου αναδοχής σε περίπτωση αναδοχής από οικογένεια , μόνιμης ή με σκοπό την υιοθεσία ή ακόμα και προσωρινής, θεωρείται ότι έχουν καταβληθεί οι εισφορές για τους σκοπούς των αντίστοιχων παροχών της Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω συνταξιοδότησης, μόνιμης αναπηρίας, θανάτου και επιβίωσης, μητρότητας ή πατρότητας.
Το χρονικό διάστημα εισφοράς που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο διαρκεί 30 μήνες εάν η οικογενειακή μονάδα στην οποία ανήκει ο ανήλικος για τη φροντίδα του οποίου ζητείται η άδεια, είναι οικογένεια πολυτέκνων με λιγότερα από πέντε παιδιά ή 36 μήνες αν πρόκειται για οικογένεια πολυτέκνων με περισσότερα από πέντε παιδιά.
2.Επίσης, για τους σκοπούς των παροχών που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, θεωρείται ότι έχουν καταβληθεί οι εισφορές κατά της διάρκεια του πρώτου έτους της περιόδου άδειας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το άρθρο 46.3 του νόμου περί Καταστατικού των Εργαζομένων, για τη φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή αγχιστείας τα οποία για λόγους ηλικίας, ατυχήματος, ασθένειας ή αναπηρίας δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και δεν ασκούν αμειβόμενη δραστηριότητα.
3. Οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της περιόδου του μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα ανηλίκου που προβλέπεται στο άρθρο 37.5 του νόμου περί Καταστατικού των Εργαζομένων, υπολογίζονται για τους σκοπούς των ειδικών παροχών που αναφέρονται στο εδάφιο 1 , προσαυξημένες έως το 100 τοις 100 του ποσού που θα είχε καταβληθεί χωρίς το ανωτέρω μειωμένο ωράριο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μειωμένου ωραρίου που αναφέρονται στο προαναφερόμενο άρθρο, η εν λόγω προσαύξηση αφορά αποκλειστικά το πρώτο έτος.
4. Όταν οι περιπτώσεις άδειας που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 έπονται μειωμένου ημερήσιου ωραρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37.5 του νόμου περί Καταστατικού των Εργαζομένων, για να θεωρηθεί ότι καταβλήθηκαν οι εισφορές κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων περιόδων άδειας, οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του μειωμένου ωραρίου ,υπολογίζονται προσαυξημένες έως το 100 τοις 100 του ποσού που θα προέκυπτε χωρίς το προαναφερόμενο μειωμένο ωράριο ».