22 Ιαν 2010

Ισπανία 20


Δέκατη ένατη Συμπληρωματική Διάταξη. Τροποποιήσεις του νόμου των Μέτρων για τη Μεταρρύθμιση του Δημοσιουπαλληλικού Κλάδου
Τροποποιούνται οι ακόλουθες διατάξεις του νόμου 30/1984, της 2ας Αυγούστου των Μέτρων για τη Μεταρρύθμιση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα:
Πρώτον. Τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 29.4, ως ακολούθως:
«Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα άδειας διάρκειας όχι μεγαλύτερης των τριών ετών για τη φροντίδα εξαρτώμενου μέλους της οικογένειας τους, μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή αγχιστείας το οποίο λόγω ηλικίας, ατυχήματος ή αναπηρίας δε μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και δεν ασκεί αμειβόμενη δραστηριότητα ».
Δεύτερον. Τροποποιείται το πέμπτο εδάφιο του άρθρου 29.4, ως ακολούθως:
«Η περίοδος παραμονής στην παραπάνω κατάσταση λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των τριετιών, του προσδιορισμού του υπηρεσιακού βαθμού και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συμμετέχουν στα σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει η Διοίκηση. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών, έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στη θέση που κατείχαν προηγουμένως. Μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος, επιστρέφουν σε θέση ανάλογου βαθμού και αποδοχών στον ίδιο τόπο ».
Τρίτον. Διαγράφεται το έκτο εδάφιο του άρθρου 29.4.
Τέταρτον. Τροποποιείται η ονομασία του άρθρου 29.8 ως ακολούθως:
«Άδεια για λόγους βίας λόγω φύλου εναντίον δημοσίας υπαλλήλου».
Πέμπτον. Προστίθεται ένα εδάφιο σε συνέχεια του πρώτου εδαφίου του άρθρου 29.8, με την ακόλουθη διατύπωση:
« Κατά τον ίδιο τρόπο, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών της άδειας αυτής, η δημόσια υπάλληλος έχει το δικαίωμα να εισπράττει ακέραιες τις αποδοχές της και όπου συντρέχει περίπτωση τα οικογενειακά επιδόματα εξαρτώμενων τέκνων ».
Έκτον. Τροποποιείται το στοιχείο α) του άρθρου 30.1, ως ακολούθως:
«1. Θεωρούνται άδειες λόγω των ακόλουθων βάσιμων λόγων:
α) Για τη γέννηση, αναδοχή, ή υιοθεσία παιδιού δεκαπέντε ημέρες από την ημερομηνία της γέννησης, της διοικητικής ή δικαστικής απόφασης για την αναδοχή ή της δικαστικής πράξης για τη σύσταση της υιοθεσίας που χορηγούνται στον πατέρα».
Έβδομον. Προστίθεται νέο στοιχείο α δις), στο άρθρο 30.1, με την ακόλουθη διατύπωση:
«α δις) Λόγω θανάτου, ατυχήματος ή σοβαρής ασθένειας συγγενούς πρώτου βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή αγχιστείας, τρεις εργάσιμες ημέρες όταν το γεγονός πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή και πέντε εργάσιμες ημέρες όταν πραγματοποιήθηκε σε άλλη περιοχή. Όταν πρόκειται για θάνατο, ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια συγγενούς δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή αγχιστείας, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών όταν το συμβάν έλαβε χώρα στην ίδια περιοχή και τεσσάρων εργασίμων ημερών όταν συνέβη σε άλλη περιοχή ».
Όγδοον. Τροποποιείται το στοιχείο στ) του άρθρου 30.1 και προστίθενται δύο εδάφια στο στοιχείο αυτό με την ακόλουθη διατύπωση
«Σε περίπτωση θηλασμού τέκνου μικρότερου των δώδεκα μηνών η δημόσια υπάλληλος δικαιούται μια ώρα απουσίας από την εργασία που μπορεί να τη διαιρεί σε δύο τμήματα. Το δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να αντικατασταθεί για τον ίδιο σκοπό από μειωμένο ωράριο κατά μισή ώρα στην αρχή και το τέλος της ημέρας. Σε περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς, το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί αδιακρίτως από τον ένα εκ των δύο.
Επιπλέον, η δημόσια υπάλληλος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αντικατάσταση της άδειας θηλασμού με ισόχρονη συνεχή άδεια με αποδοχές.
Η άδεια αυτή αυξάνεται αναλογικά σε περίπτωση πολλαπλού τοκετού».
Ένατον. Τροποποιείται το πρώτο εδάφιο του στοιχείου στ α) του άρθρου 30.1 ως ακολούθως:
«στ α) Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού ή ανάγκης νοσηλείας του βρέφους μετά τον τοκετό, η γυναίκα ή ο άνδρας δημόσιος υπάλληλος έχουν δικαίωμα απουσίας με πλήρεις αποδοχές από τη εργασία έως δύο ώρες. Επίσης, δικαιούνται μείωση έως δύο ωρών του ημερήσιου ωραρίου τους, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους ».
Δέκατον. Τροποποιείται η πρώτη παράγραφος του στοιχείου ζ) του άρθρου 30.1,ως ακολούθως:
«ζ) Δικαιούται μειωμένο ημερήσιο ωράριο εργασίας ο δημόσιος υπάλληλος που έχει στην οικογένεια του, ως άμεσα εξαρτώμενο μέλος, ανήλικο κάτω των δώδεκα ετών, ενήλικο που χρειάζεται ειδική φροντίδα ή άτομο με αναπηρία που δεν ασκεί αμειβόμενη εργασία.».
Ενδέκατον. Προστίθεται νέο στοιχείο ζ α) στο άρθρο 30.1 με την ακόλουθη διατύπωση:
« ζ α) Ο δημόσιος υπάλληλος, για τη φροντίδα συγγενούς πρώτου βαθμού, δικαιούται να ζητήσει μείωση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας με μείωση των αποδοχών έως 50 τοις εκατό, σε περίπτωση πολύ σοβαρής ασθένειας και για χρονικό διάστημα έως και ένα μήνα. Εάν οι δικαιούχοι του δικαιώματος αυτού από την ίδια αιτία είναι περισσότεροι του ενός, ο χρόνος χορήγησης του μειωμένου ωραρίου μοιράζεται κατ’ αναλογία στους δύο δικαιούχους ενώ σε κάθε περίπτωση ισχύει το μέγιστο όριο του ενός μηνός ».
Δωδέκατον. Προστίθενται τα ακόλουθα στο τέλος του άρθρου 30.2 :
«... και λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή».
Δέκατον τρίτον. Τροποποιείται το άρθρο 30.3, ως ακολούθως:
« Σε περίπτωση τοκετού, η διάρκεια της άδειας είναι δεκαέξι συνεχείς εβδομάδες με δυνατότητα παράτασης για άλλες δύο εβδομάδες για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου σε περίπτωση πολλαπλού τοκετού. Η άδεια κατανέμεται με επιλογή της υπαλλήλου εφόσον τουλάχιστον έξι εβδομάδες λαμβάνονται αμέσως μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας, ο άλλος γονέας δικαιούται να χρησιμοποιήσει το σύνολο της άδειας ή το μέρος που υπολείπεται κατά περίπτωση.
Παρά τα παραπάνω και με την επιφύλαξη της υποχρεωτικής περιόδου άδειας της μητέρας για έξι εβδομάδες αμέσως μετά τον τοκετό, σε περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς, η μητέρα με την έναρξη της περιόδου άδειας λόγω μητρότητας μπορεί να επιλέξει να λάβει και ο άλλος γονέας ένα συγκεκριμένο και συνεχόμενο τμήμα της περιόδου άδειας μετά τον τοκετό είτε ταυτόχρονα είτε διαδοχικά με τη μητέρα. Ο άλλος γονέας μπορεί να εξακολουθήσει να βρίσκεται στην άδεια μητρότητας που εκχωρήθηκε αρχικά ακόμα και όταν τη στιγμή επιστροφής της στην εργασία, η μητέρα βρίσκεται σε κατάσταση προσωρινής αναπηρίας.
Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού ή σε περίπτωση που για οποιαδήποτε άλλη αιτία το νεογνό πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο μετά το πέρας του τοκετού, η περίοδος άδειας παρατείνεται για τις ημέρες νοσηλείας του νεογνού με μέγιστο όριο δεκατρείς επιπλέον εβδομάδες.
Σε περίπτωση υιοθεσίας, ή αναδοχής, είτε με σκοπό την υιοθεσία, είτε μόνιμης ή απλής, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα ή την οικεία αστική νομοθεσία των Αυτόνομων Κοινοτήτων , εφόσον η απλή αναδοχή δεν είναι μικρότερης διάρκειας από ένα έτος και ανεξάρτητα από την ηλικία του ανηλίκου, η άδεια έχει διάρκεια δεκατρείς συνεχείς εβδομάδες με δυνατότητα παράτασης, σε περίπτωση πολλαπλής υιοθεσίας ή αναδοχής, κατά δύο εβδομάδες για κάθε παιδί πέραν του πρώτου, που χορηγούνται με επιλογή του δημόσιου υπαλλήλου μετά από την διοικητική ή δικαστική απόφαση αναδοχής ή από τη δικαστική πράξη σύστασης της υιοθεσίας χωρίς να είναι δυνατόν σε καμιά περίπτωση η άδεια αυτή να δοθεί για τον ίδιο ανήλικο σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς, η άδεια κατανέμεται με επιλογή των ενδιαφερομένων που μπορούν να τη λάβουν ταυτόχρονα ή διαδοχικά πάντα όμως σε συνεχή χρονικά διαστήματα.
Σε περίπτωση αναπηρίας του παιδιού, του υιοθετημένου ανήλικου ή του ανήλικου αναδοχής, η άδεια που αναφέρεται στο παρόν εδάφιο παρατείνεται για δύο επιπλέον εβδομάδες. Σε περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς η επιπλέον αυτή άδεια κατανέμεται με επιλογή των ενδιαφερομένων που μπορούν να τη λάβουν ταυτόχρονα ή διαδοχικά πάντα όμως σε συνεχή χρονικά διαστήματα.
Σε περίπτωση ταυτόχρονης χορήγησης των περιόδων αδείας, το άθροισμά τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαέξι εβδομάδες που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους ή το διάστημα που αντιστοιχεί στις περιπτώσεις πολλαπλού τοκετού, υιοθεσίας ή αναδοχής και αναπηρίας του παιδιού, του υιοθετημένου ανηλίκου ή του ανηλίκου αναδοχής .
Οι άδειες που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, μπορούν να χορηγούνται ως ολόκληρες ημέρες άδειας ή ως μειωμένο ωράριο μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων ,εάν το επιτρέπουν οι ανάγκες της υπηρεσίας και σύμφωνα με τις ισχύουσες εφαρμοστικές διατάξεις.
Σε περίπτωση διεθνούς υιοθεσίας, όταν απαιτείται προηγούμενη μετάβαση των γονέων στη χώρα προέλευσης του υιοθετούμενου, ο δημόσιος υπάλληλος δικαιούται άδεια διάρκειας μέχρι δύο μηνών κατά την οποία καταβάλλεται μόνο ο βασικός μισθός.
Ανεξάρτητα από τη άδεια που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο και στην περίπτωση που αναφέρεται στο εδάφιο αυτό, η άδεια λόγω υιοθεσίας ή αναδοχής είτε με σκοπό την υιοθεσία, είτε μόνιμης ή απλής, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ή την οικεία αστική νομοθεσία των Αυτόνομων Κοινοτήτων, εφόσον η απλή αναδοχή δε διαρκεί λιγότερο από ένα έτος, μπορεί να χορηγηθεί έως τέσσερεις εβδομάδες πριν την πράξη με την οποία γίνεται η σύσταση της υιοθεσίας.
Κατά τη διάρκεια χρήσης των αδειών που θεσπίζονται στην παρούσα παράγραφο, οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στα σεμινάρια κατάρτισης που οργανώνει η Διοίκηση .
Στις περιπτώσεις που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο, ο χρόνος που διανύεται ως άδεια τοκετού ή μητρότητας, υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλους τους σκοπούς και εξασφαλίζονται τα πλήρη οικονομικά δικαιώματα της υπαλλήλου ή του άλλου γονέα δημοσίου υπαλλήλου, όπου συντρέχει περίπτωση, για όλο το διάστημα διάρκειας της άδειας και όπου συντρέχει περίπτωση κατά τις μεταγενέστερες περιόδους, εάν σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία το δικαίωμα καταβολής μισθολογικού οφέλους προσδιορίζεται σε συνάρτηση με την περίοδο χρήσης της άδειας .
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της άδειας λόγω τοκετού ή μητρότητας δικαιούνται μετά το πέρας της περιόδου άδειας να επιστρέψουν στη θέση εργασίας τους με τις ίδιες προϋποθέσεις και συνθήκες και να ωφεληθούν από κάθε βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην οποία θα είχαν δικαίωμα κατά την απουσία τους ».