22 Ιαν 2010

Ισπανία 22


Εικοστή Πέμπτη Συμπληρωματική Διάταξη . Τροποποίηση του Γενικού Νόμου για την Προστασία των Καταναλωτών και των Χρηστών
Προστίθεται νέα παράγραφος 10 του άρθρου 34 του Γενικού Νόμου 26/1984,της 19ης Ιουλίου, για την Προστασία των Καταναλωτών και των Χρηστών, και η υφιστάμενη παράγραφος 10 αναριθμείται σε παράγραφο 11:
«10. Οι συμπεριφορές που προκαλούν διακρίσεις κατά την πρόσβαση σε αγαθά και την παροχή υπηρεσιών και ιδιαίτερα οι προβλεπόμενες στον Οργανικό Νόμο για την ουσιαστική ισότητα γυναικών και ανδρών ».
Εικοστή έκτη Συμπληρωματική Διάταξη. Τροποποίηση του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών
Τροποποιείται η ένατη ένδειξη του άρθρου 200 του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών, στο Αναθεωρημένο Κείμενο που εγκρίθηκε με το Βασιλικό Νομοθετικό Διάταγμα 1564/1989, της 22ας Δεκεμβρίου ως ακολούθως:
«Ο μέσος αριθμός των απασχολούμενων ατόμων κατά τη διάρκεια της χρήσης ανά κατηγορία καθώς και τα έξοδα προσωπικού που αναφέρονται στη χρήση αυτή κατανεμημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 189, εδάφιοA.3, όταν δεν εγγράφονται με τον τρόπο αυτό στο λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως.
Η ανάλυση ανά φύλο του προσωπικού της εταιρείας στο τέλος της χρήσεως, με επιμερισμό σε ικανό αριθμό κατηγοριών και θέσεων συμπεριλαμβάνοντας τις υψηλές διευθυντικές θέσεις και τις θέσεις συμβούλων».
Εικοστή έβδομη Συμπληρωματική Διάταξη. Τροποποιήσεις του νόμου περί Δημιουργίας του Ινστιτούτου της Γυναίκαςr
Προστίθεται ένα νέο άρθρο 2 α’ στο νόμο 16/1983, της 24ης Οκτωβρίου, περί Δημιουργίας του Ινστιτούτου της Γυναίκας ως ακολούθως:
«Άρθρο 2 α’. Πέραν των αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στο προηγούμενο άρθρο και τις λοιπές υφιστάμενες διατάξεις, το Ινστιτούτο της Γυναίκας θα ασκεί και τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Παροχή συνδρομής στα θύματα διακρίσεων κατά την άσκηση προσφυγής,
β) Εκπόνηση μελετών για τις περιπτώσεις διακρίσεων,
γ) Δημοσίευση εκθέσεων και υποβολή συστάσεων για όλα τα θέματα που αφορούν διακρίσεις ».
Εικοστή όγδοη Συμπληρωματική Διάταξη . Ανάθεση αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο της Γυναίκας
Το Ινστιτούτο της Γυναίκας είναι ο αρμόδιος οργανισμός στο Βασίλειο της Ισπανίας για τους σκοπούς των διατάξεων του άρθρου 8 α’ της οδηγίας 76/207, της 9ης Φεβρουαρίου 1976, που τροποποιήθηκε από την οδηγία 2002/73, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23 Σεπτεμβρίου 2002, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ο,τι αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την κατάρτιση και την επαγγελματική εξέλιξη καθώς και τις συνθήκες εργασίας και του άρθρου 12 της οδηγίας 2004/113, του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2004, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες καθώς και την παροχή αυτών.
Εικοστή ένατη Συμπληρωματική Διάταξη.
Προστίθεται μια νέα τρίτη συμπληρωματική διάταξη στο νόμο 5/1984, της 26ης Μαρτίου, για τη Ρύθμιση του Δικαιώματος Ασύλου και της Ιδιότητας του Πρόσφυγα σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
« Τρίτη συμπληρωματική διάταξη.
Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3, εφαρμόζονται στις αλλοδαπές που εγκατέλειψαν τη χώρα καταγωγής τους, λόγω του βάσιμου φόβου τους ότι θα υφίσταντο διώξεις λόγω φύλου ».
Τριακοστή Συμπληρωματική διάταξη. Τροποποιήσεις του νόμου για τη Διάρθρωση των Ειδικών Σωφρονιστικών Σωμάτων και για τη Δημιουργία του Σώματος Βοηθών Σωφρονιστικών Καταστημάτων
Ο νόμος 36/1977, της 23ης Μαΐου για τη Διάρθρωση των Ειδικών Σωφρονιστικών Σωμάτων και για τη Δημιουργία του Σώματος Βοηθών Σωφρονιστικών Καταστημάτων τροποποιείται ως εξής:
Πρώτον. Διατυπώνεται εκ νέου το άρθρο ως εξής:
«Το Σώμα των Βοηθών των Σωφρονιστικών Καταστημάτων αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους. Κατά την ένταξη τους στο Σώμα διασφαλίζεται η εφαρμογή των διατάξεων του Οργανικού Νόμου για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ».
Δεύτερον. Διατυπώνεται εκ νέου η πρώτη μεταβατική διάταξη:
«Καταργούνται οι υφιστάμενες κατηγορίες ανδρών και γυναικών του Σώματος των Βοηθών των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και το προσωπικό τους εντάσσεται στο σύνολό του Στο Σώμα Βοηθών Σωφρονιστικών Καταστημάτων ».
Τριακοστή πρώτη Συμπληρωματική Διάταξη. Διεύρυνση σε άλλες ομάδες εργαζομένων
Εγκρίνονται οι αναγκαίες διατάξεις για την εφαρμογή των θεσπιζόμενων στην ενδέκατη συμπληρωματική διάταξη, στο σημείο δέκα, σχετικά με τους πρόωρους τοκετούς και στις ομάδες εργαζομένων που δε συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του Καταστατικού των Εργαζομένων.
Πρώτη μεταβατική Διάταξη . Μεταβατική διάταξη περί διορισμών
Οι κανόνες για την ισόρροπη σύνθεση και εκπροσώπηση που θεσπίζονται στον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται στους διορισμούς που πραγματοποιούνται μετά την έναρξη ισχύος του και δεν αφορούν τους διορισμούς που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί .
Δεύτερη μεταβατική Διάταξη. Κανονιστική ρύθμιση του μεταβατικού χαρακτήρα σχετικά με την επιβράβευση των επιχειρήσεων σε θέματα ισότητας
Για το σκοπό την απονομή της επιχειρηματικής διάκρισης σε θέματα ισότητας που θεσπίζεται στο κεφάλαιο IV του τίτλου IV του παρόντος νόμου, προσδιορίζονται με κανονιστικές πράξεις οι συνθήκες αξιολόγησης των χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.
Τρίτη μεταβατική Διάταξη. Μεταβατικό καθεστώς σχετικά με τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες
Ο παρόν νόμος δεν εφαρμόζεται στις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Οι διαδικασίες αυτές υπάγονται στην προηγούμενη νομοθεσία.
Τέταρτη μεταβατική Διάταξη . Καθεστώς εφαρμογής της υποχρέωσης διαπραγμάτευσης σε θέματα ισότητας
Οι διατάξεις του άρθρου 85 του Καταστατικού των Εργαζομένων σχετικά με θέματα ισότητας, σύμφωνα με τη διατύπωση του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται στις διαπραγματεύσεις που έπονται της πρώτης καταγγελίας σύμβασης που θα πραγματοποιηθεί από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.
Πέμπτη μεταβατική Διάταξη. Πίνακες θνησιμότητας και επιβίωσης
Για όσο διάστημα δεν έχουν εγκριθεί οι κανονιστικές διατάξεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 71.1 του παρόντος νόμου, οι ασφαλιστικοί φορείς μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους πίνακες θνησιμότητας και επιβίωσης καθώς και τα λοιπά στοιχεία των τεχνικών βάσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα και όπου το φύλο αποτελεί αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για την αξιολόγηση του κινδύνου με βάση αξιόπιστα και κατάλληλα για το σκοπό αυτό αναλογιστικά και στατιστικά δεδομένα.