22 Ιαν 2010

Ισπανία 7

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ , Οργανική Νομοθεσία 3/07, της 22ας Μαρτίου
ΦΕΚ 23 Μαρτίου 2007, τεύχος 71
Οργανική Νομοθεσία για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η νομοθεσία λόγω του μεγέθους της χωρίστηκε σε , βρίσκεστε στο 7 μέρος


ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Ισότητα και συμφιλίωση της εργασίας με την προσωπική και οικογενειακή ζωή

Άρθρο 44. Το δικαίωμα της συμφιλίωσης της εργασίας με την προσωπική και οικογενειακή ζωή.

1. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα της συμφιλίωσης της εργασίας με την προσωπική και οικογενειακή ζωή των γυναικών και ανδρών εργαζομένων με στόχο την ισόρροπη ανάληψη των οικογενειακών τες-τους ευθυνών αποφεύγοντας κάθε διάκριση που βασίζεται στις ευθύνες αυτές

2. Οι άδειες και το επίδομα μητρότητας χορηγούνται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

3. Με στόχο την πιο ισόρροπη κατανομή των οικογενειακών ευθυνών αναγνωρίζεται στον πατέρα το δικαίωμα άδειας και επιδόματος πατρότητας σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Τα σχέδια ισότητας στις επιχειρήσεις και τα άλλα μέτρα προώθησης της ισότητας

Άρθρο 45. Επεξεργασία και εφαρμογή των σχεδίων ισότητας.

1. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών στην εργασία και για το σκοπό αυτό οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα που αποσκοπούν στην αποφυγή κάθε μορφής διάκρισης στην εργασία μεταξύ γυναικών και ανδρών. Τα μέτρα αυτά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας κατά περίπτωση με τις νόμιμες-ους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

2. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων με περισσότερες από διακόσιες πενήντα εργαζόμενες-ους, τα μέτρα ισότητας τα οποία αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο πρέπει να αποσκοπούν στην επεξεργασία και εφαρμογή ενός σχεδίου ισότητας με εμβέλεια και περιεχόμενο που ορίζονται στο παρόν κεφάλαιο. Το σχέδιο αυτό αποτελεί επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, όταν προβλέπεται από την εφαρμοστέα συλλογική σύμβαση, οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταρτίζουν και να εφαρμόζουν ένα σχέδιο ισότητας σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση αυτή.

4. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταρτίζουν και να εφαρμόζουν ένα σχέδιο ισότητας μετά από διαπραγματεύσεις ή διαβουλεύσεις όπου συντρέχει περίπτωση με τις νόμιμες-ους εκπροσώπους γυναικών και ανδρών εργαζομένων όταν η αρμόδια εργασιακή αρχή έχει συμφωνήσει για την αντικατάσταση των πρόσθετων κυρώσεων που προβλέπονται στην διαδικασία κυρώσεων, από την επεξεργασία και εφαρμογή του προαναφερόμενου σχεδίου και σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία αυτή.

5. Οι άλλες επιχειρήσεις προβαίνουν εθελοντικά στην κατάρτιση και εφαρμογή των σχεδίων ισότητας κατόπιν διαβούλευσης με τις νόμιμες-ους εκπροσώπους γυναικών και ανδρών.


Άρθρο 46. Σχεδιασμός και περιεχόμενο των σχεδίων ισότητας στις επιχειρήσεις.

1. Τα σχέδια ισότητας στις επιχειρήσεις αποτελούν ένα διατεταγμένο σύνολο μέτρων που λαμβάνονται μετά από τη διαγνωστική ανάλυση της κατάστασης και στοχεύουν στην επίτευξη της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών και στην εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου στην επιχείρηση.

Στα σχέδια ισότητας ορίζονται οι συγκεκριμένοι στόχοι ισότητας που πρέπει να επιτευχθούν, οι στρατηγικές και οι πρακτικές που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη τους καθώς και η θέσπιση αποτελεσματικών συστημάτων παρακολούθησης και αξιολόγησης των καθορισμένων στόχων.

2. Για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων, τα σχέδια ισότητας μπορούν να εξετάζουν μεταξύ άλλων, θέματα πρόσβασης στην απασχόληση, επαγγελματικής κατάταξης, προαγωγής και κατάρτισης καθώς και μισθών και κατανομής του χρόνου εργασίας έτσι ώστε διευκολύνεται με όρους ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών η συμφιλίωση της εργασίας με την προσωπική και οικογενειακή ζωή και η πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου.

3. Τα σχέδια ισότητας συμπεριλαμβάνουν το σύνολο της επιχείρησης με την επιφύλαξη της θέσπισης ειδικών κατάλληλων δράσεων σχετικά με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.


Άρθρο 47. Διαφάνεια κατά την εφαρμογή του σχεδίου ισότητας.

Διασφαλίζεται στις νόμιμες-ους εκπροσώπους των εργαζομένων γυναικών και ανδρών, ή απουσία αυτών στις ίδιες τις εργαζόμενες-ους το δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των Σχεδίων Ισότητας και την επίτευξη των στόχων τες.
Τα προβλεπόμενα στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζονται με την επιφύλαξη της παρακολούθησης της πορείας των συμφωνιών για τα σχέδια ισότητας από τις ισομερείς επιτροπές στις οποίες ανατίθεται η εν λόγω αρμοδιότητα από τις συλλογικές συμβάσεις.


Άρθρο 48. Ειδικά μέτρα για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στην εργασία.

1. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προωθούν τις συνθήκες εργασίας που οδηγούν στην αποφυγή της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου και να προβλέπουν τις διαδικασίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταγγελιών ή των αξιώσεων που τυχόν υποβάλλονται από τα θύματα παρόμοιων συμπεριφορών.
Για το σκοπό αυτό μπορούν να θεσπίζονται μέτρα όπως η επεξεργασία και η διάδοση ενός κώδικα δεοντολογίας και η πραγματοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας ή δράσεων κατάρτισης μετά από διαπραγματεύσεις με τις-τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

2. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων οφείλουν να συμβάλουν στην πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στην εργασία, ευαισθητοποιώντας για το θέμα αυτό τις εργαζόμενες-ους και ενημερώνοντας τη διοίκηση της επιχείρησης σχετικά με στάσεις και συμπεριφορές που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τες-τους και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τέτοια φαινόμενα.


Άρθρο 49. Στήριξη της εθελοντικής εφαρμογής των Σχεδίων ισότητας.

Για την προώθηση της εθελοντικής λήψης των σχεδίων δράσης, η κυβέρνηση θεσπίζει μέτρα προώθησης που απευθύνονται ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και που περιλαμβάνουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Επιβράβευση των επιχειρήσεων σε θέματα ισότητας

Άρθρο 50. Επιβράβευση των επιχειρήσεων για θέματα ισότητας.

1. Το Υπουργείo Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που διακρίνονται για την εφαρμογή των πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των εργαζόμενων γυναικών και ανδρών. Η διάκριση αυτή είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις για διαφημιστικούς σκοπούς κατά τις εμπορικές τους δραστηριότητες.

2. Για την απόκτηση της εν λόγω επιβράβευσης, οι ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις υποβάλλουν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απολογισμό σχετικά με τις παραμέτρους ισότητας που εφαρμόζουν στις εργασιακές σχέσεις και στη διαφήμιση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

3. Με κανονιστική πράξη καθορίζεται η ονομασία της ανωτέρω επιβράβευσης, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη απονομή της, τα οφέλη που απορρέουν από την απόκτησή της και οι προϋποθέσεις για τη θεσμική διαφήμιση των επιχειρήσεων στις οποίες απονέμεται και των πολιτικών ισότητας που ακολουθούν.

4. Για την απονομή της, λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων κριτηρίων, η ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα διευθυντικά όργανα και στις διάφορες επαγγελματικές ομάδες και κατηγορίες της επιχείρησης, η λήψη σχεδίων ισότητας ή άλλων καινοτόμων μέτρων προώθησης της ισότητας καθώς και η μη σεξιστική διαφήμιση των προϊόντων ή υπηρεσιών της επιχείρησης.

5. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ελέγχει κατά πόσον οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις πολιτικές της ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών έναντι των γυναικών και ανδρών εργαζομένων τους και στην αντίθετη περίπτωση θα τις αφαιρείται το βραβείο.