22 Ιαν 2010

Ισπανία 9

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ , Οργανικός Νόμος 3/07, της 22ας Μαρτίου
ΦΕΚ 23 Μαρτίου 2007, τεύχος 71
Οργανική Νομοθεσία για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών

Η νομοθεσία λόγω του μεγέθους της χωρίστηκε σε , βρίσκεστε στο 9 μέρος


ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Ένοπλες Δυνάμεις

Άρθρο 65. Σεβασμός της αρχής της ισότητας.
Η νομοθεσία που αναφέρεται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το καθεστώς πρόσβασης, κατάρτισης, προαγωγής, μετάταξης και υπηρεσιακής κατάστασης.

Άρθρο 66. Εφαρμογή των κανόνων που αφορούν το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι κανόνες που αφορούν το προσωπικό στην υπηρεσία της Δημόσιας Διοίκησης για θέματα ισότητας, πρόληψης της βίας λόγω φύλου και συμφιλίωσης της εργασίας με την προσωπική και οικογενειακή ζωή, εφαρμόζονται με τις απαραίτητες προσαρμογές και στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της επιμέρους νομοθεσίας.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Δυνάμεις και Σώματα Ασφάλειας του Κράτους

Άρθρο 67. Σεβασμός της αρχής της ισότητας.

Οι κανόνες που διέπουν τις Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας του Κράτους, προωθούν την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και αποτρέπουν κάθε περιστατικό επαγγελματικής διάκρισης ιδιαίτερα ως προς το σύστημα πρόσβασης, κατάρτισης, εξέλιξης, μετάταξης και υπηρεσιακής κατάστασης.

Άρθρο 68. Εφαρμογή των κανόνων που αφορούν το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης
Οι κανόνες που αφορούν το προσωπικό στην υπηρεσία της Δημόσιας Διοίκησης για θέματα ισότητας, πρόληψης της βίας λόγω φύλου και συμφιλίωσης της εργασίας με την οικογενειακή και προσωπική ζωή, εφαρμόζονται και στις Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας του Κράτους, προσαρμοζόμενοι κατά περίπτωση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της επιμέρους νομοθεσίας.


ΤΙΤΛΟΣ VI

Ίση μεταχείριση κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και προμήθεια αυτών.

Άρθρο 69. Ίση μεταχείριση κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και προμήθεια αυτών.
1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο προμηθεύει τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα με αγαθά ή υπηρεσίες που προσφέρονται στο κοινό εκτός της σφαίρας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, υποχρεούται κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του και των ακόλουθων συναλλαγών να τηρεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών αποφεύγοντας άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις λόγω φύλου.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν θίγουν την ελευθερία σύναψης συμβάσεων ή την ελευθερία του ατόμου να επιλέγει την αντισυμβαλλόμενη-ο εφόσον η επιλογή αυτή δεν προσδιορίζεται από το φύλο της.

3. Παρά τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, επιτρέπονται οι διαφορές μεταχείρισης κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες όταν δικαιολογούνται για την επίτευξη ενός θεμιτού σκοπού και τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι επαρκή και αναγκαία.

Άρθρο 70. Προστασία σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες καμία από τις αντισυμβαλλόμενες-ους δεν έχει το δικαίωμα να ερευνά την περίπτωση εγκυμοσύνης μιας γυναίκας που επιζητεί την πρόσβαση αυτή, εκτός από λόγους προστασίας της υγείας της.

Άρθρο 71. Αναλογιστικοί παράγοντες.
1. Απαγορεύεται η σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων ή συμβάσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όταν προκαλούνται διαφορές στα ασφάλιστρα και τις παροχές προς τις ασφαλισμένες-ους λόγω της χρησιμοποίησης του φύλου ως κριτηρίου για τον υπολογισμό του ασφαλίστρου και των παροχών.
Εν τούτοις, μπορούν να ορίζονται με κανονιστικές πράξεις, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται να παρουσιάζονται αναλογικές διαφορές στις παροχές και τα ασφάλιστρα των επιμέρους προσώπων, όταν το φύλο αποτελεί αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για την αξιολόγηση του κινδύνου με βάση κατάλληλα και αξιόπιστα αναλογιστικά και στατιστικά στοιχεία.
2. Τα έξοδα εγκυμοσύνης και τοκετού δε δικαιολογούν διαφορές στις επιμέρους παροχές και ασφάλιστρα και επομένως δεν επιτρέπονται διαφορές στις περιπτώσεις αυτές.

Άρθρο 72. Συνέπειες της μη συμμόρφωσης με τις απαγορεύσεις.

1. Με την επιφύλαξη των υπόλοιπων δράσεων και δικαιωμάτων που θεσπίζονται από την αστική και εμπορική νομοθεσία, το πρόσωπο το οποίο υφίσταται διακριτική συμπεριφορά στα πλαίσια του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 69, δικαιούται αποζημίωση για τις ζημιές και τις βλάβες που υπέστη.
2. Στα πλαίσια των ασφαλιστικών συμβάσεων ή άλλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 της παρούσας νομοθεσίας, η μη συμμόρφωση με την απαγόρευση που αναφέρεται στο άρθρο 71, παρέχει στην θιγόμενη συμβαλλόμενη-ο το δικαίωμα να απαιτήσει την εξομοίωση των ασφαλίστρων και παροχών της με εκείνες του περισσότερο ευνοούμενου φύλου ενώ δεν μεταβάλλονται τα υφιστάμενα όρια ισχύος και αποτελεσματικότητας της σύμβασης.


ΤΙΤΛΟΣ VII

Η ισότητα στην κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων

Άρθρο 73. Δράσεις κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων σε θέματα ισότητας.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε εθελοντική υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ευθύνης που συνίστανται σε οικονομικά, εμπορικά, ή εργατικά μέτρα, μέτρα αρωγής ή άλλης φύσεως με στόχο την προώθηση των συνθηκών ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στους κόλπους και το περιβάλλον της επιχείρησης.
Η ανάληψη των δράσεων αυτών είναι δυνατόν να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας με τις εκπροσώπους των εργαζομένων γυναικών και ανδρών, των οργανώσεων καταναλωτριών-ων ή χρηστριών-ων και των οργανώσεων με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών και των Οργανισμών Ισότητας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα ενημερώνονται για τις δράσεις που δεν αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με αυτές-ους.
Στις επιχειρηματικές αποφάσεις και τις συλλογικές συμφωνίες που αφορούν εργασιακής φύσεως μέτρα, εφαρμόζεται η εργασιακή νομοθεσία.

Άρθρο 74. Διαφήμιση των δράσεων κοινωνικής ευθύνης σε θέματα ισότητας.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιούν για διαφημιστικούς σκοπούς τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης σε θέματα ισότητας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θεσπίζονται στη γενική νομοθεσία περί διαφημίσεων.
Το Ινστιτούτο της Γυναίκας και οι άλλοι ισοδύναμοι οργανισμοί των Αυτόνομων κοινοτήτων έχουν το δικαίωμα να ζητούν διακοπή της διαφήμισης όταν θεωρούν ότι πρόκειται για περιπτώσεις παραπλανητικής διαφήμισης.

Άρθρο 75. Συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εμπορικών επιχειρήσεων.

Οι εταιρείες που είναι υποχρεωμένες να παρουσιάζουν αναλυτικό λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως, φροντίζουν να περιλαμβάνουν στο διοικητικό τους συμβούλιο επαρκή αριθμό γυναικών, ώστε να επιτυγχάνεται η ισόρροπη παρουσία γυναικών και ανδρών μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθεσίας.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδάφιου λαμβάνονται υπόψη κατά τους διορισμούς που πραγματοποιούνται με τη λήξη της θητείας των μελών του συμβουλίου που διορίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθεσίας.


ΤΙΤΛΟΣ VIII

Οργανωτικές διατάξεις

Άρθρο 76. Διυπουργική Επιτροπή Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η Διυπουργική Επιτροπή Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι το συλλογικό όργανο το οποίο είναι αρμόδιο για το συντονισμό των πολιτικών και των μέτρων που εγκρίνουν τα υπουργεία με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής του.
Η σύνθεση και η λειτουργία της καθορίζονται με κανονιστικές πράξεις.

Άρθρο77. Μονάδες ισότητας.

Όλα τα υπουργεία αναθέτουν σε ένα διευθυντικό όργανο τους την άσκηση των καθηκόντων που αφορούν την αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στα πλαίσια των θεμάτων αρμοδιότητάς τους και ιδιαίτερα των παρακάτω:
α) της συλλογής των στατιστικών πληροφοριών που επεξεργάζονται τα όργανα του υπουργείου και της παροχής συμβουλών σχετικά με την επεξεργασία τους.
β) της εκπόνησης μελετών με στόχο την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στους τομείς δραστηριότητας του υπουργείου.
γ) της παροχής συμβουλών προς τα αρμόδια όργανα του υπουργείου για την εκπόνηση της μελέτης του αντίκτυπου στο φύλο.
δ) της προώθησης των γνώσεων του προσωπικού σχετικά με το εύρος και τη σπουδαιότητα της αρχής της ισότητας με την υποβολή προτάσεων για δράσεις κατάρτισης.
ε) του ελέγχου της συμμόρφωσης με την παρούσα νομοθεσία και της ουσιαστικής εφαρμογής της αρχής της ισότητας.