23 Ιαν 2010

Η λεσβία συγγράφισσα Ann Bannon

Η Ann Bannon είναι η συγράφισσα μιας σειράς πέντε λεσβιακών μυθιστορημάτων γνωστών ως «Το χρονικό της Beebo Brinker - Beebo Brinker Chronicles». Γραμμένα από το 1957 ως το 1962, τα βιβλία ήταν ευπώλητα- bestsellers όταν πρωτοεκδόθηκαν, και είχαν την αξιοπρόσεκτη μακροβιότητα, ειδικά για το ύφος της μυθιστοριογραφίας.

Έχουν δημοσιευθεί σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις και σε διάφορες γλώσσες, και διδάσκονται συχνά στις γυναικείες σπουδές και στους κύκλους μαθημάτων ΛεΠΑΤ μελετών.

Η δημοτικότητα και ο αντίκτυπος των βιβλίων έχουν δώσει στην Ann Bannon τον τίτλο «της βασίλισσας της λεσβιακού φαντασιακής μυθηστορίας- Pulp Fiction», καθώς επίσης και πολυάριθμα βραβεία για την πρωτοποριακή λογοτεχνία για λεσβίες και γκέι.

Τα βιβλία της Ann Bannon έχουν προσαρμοστεί σε θεατρικό έργο «Το χρονικό της Beebo Brinker» από την Kate Moira Ryan και τη Linda S. Chapman.
Το θεατρικό έργο ξεκίνησε στη σκηνή Broadway at 37 Arts το Μάρτιο 2008 για 2.5 μήνες, μετά από την πρώτη επιτυχία στο Broadway από την ομάδα «Hourglass-Κλεψύδρα» την 2007.

Οι New York Times αποκάλεσαν το «Το χρονικό της Beebo Brinker», ως «παραμυθένιο-υπέροχο!» και το θεατρικό βραβεύθηκε την χρονιά 2008 από την ομάδα GLAAD με το βραβείο Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης ΜΜΕ.

Μια νέα παραγωγή στις Δυτικές Ακτές, στο Buffalo, και στη Νέα Υόρκη, προγραμματίζεται για το Φεβρουάριο-Μαρτίο 2010.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.1.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.annbannon.com/