8 Ιαν 2010

Δίκη για τον ΛεΠΑΤ γάμο στην Καλιφόρνια

Στις 11.1.2010, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο θα εξετάσει για πρώτη φορά εάν το αμερικανικό σύνταγμα επιτρέπει στα κράτη να απαγορεύσουν το ΛεΠΑΤ γάμο.

Η υπόθεση, έχει υποβληθεί από δύο ΛεΠΑΤ ζευγάρια που υποστηρίζουν πως η απαγόρευση της California παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα τους, η ακρόαση αναμένεται για να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες.

Έχει διχάσει τις ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες, μερικές από τις οποίες-ους λένε ότι η κίνηση είναι πρόωρη και δεν θα πετύχει.

Εάν η υπόθεση είναι επιτυχής στο περιφερειακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, κρίνεται απίθανο να κερδιθεί στο ανώτατο δικαστήριο, όπου οι συντηρητικές δικαστίνες-ες υποστηρίζουν όλες τις άλλες ΛεΠΑΤ διεκδικήσεις εκτός από το γάμο.

Περίπου 29 κράτη των ΗΠΑ απαγορεύουν ρητά το ΛεΠΑΤ γάμο. Εάν η υπόθεση κερδιθεί, θα ανατραπέι η νομοθεσία.

Ο ΛεΠΑΤ γάμος νομιμοποιήθκε στην Καλιφόρνια το Μαΐο 2008. Εντούτοις, ψήφισμα το Νοέμβριο 2008 ήταν κατά του ΛεΠΑΤ γάμου –Πρόταση 8.

Το επιχείρημα ότι η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική απορρίφθηκε από από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια το Μάιο 2009.

Το λεσβιακό ζευγάρι για αυτή την υπόθεση είναι η Kris Perry και η Sandy Stier, από την βόρεια Καλιφόρνια, και το γκέι ζευγάρι είναι ο Paul Katami και Jeff Zarrillo, που ζουν στη νότια Καλιφόρνια. Αντιπροσωπεύονται από τον Ted Olson και το David Boies.

Οι Olson και Boies εργάστηκαν σε αντιτιθέμενες ομάδες στην υπόθεση Bush εναντίον Gore την χρονιά 2000. Η επιλογή των δικηγόρων, του συντηριτικού Olson και του φιλελεύθερου Boies, έγινε για να τονιστεί ότι η δίκη είναι μια υπόθεση ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι μια υπόθεση της αριστεράς ενάντια στη δεξιά ή του Δημοκρατικού κόμματος ενάντια στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Οι δικηγόροι αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν πως η κάθεμια-νας μπορεί να τελέσει γάμο αν επιλέξει μια ετερόφυλη συντρόφισα-ο. Επίσης θα υποστηρίξουν ότι τα Σύμφωνα Συμβίωσης δεν είναι επαρκή ή ίσα με το γάμο και ότι από την απαγόρευση του ΛεΠΑΤ γάμου η κυβέρνηση δεν έχει έννομο συμφέρον.

Αύριο, ο προιστάμενος περιφερειακών δικαστίνων-ων, Vaughn Walker που προΐσταται στην υπόθεση, θα πραγματοποιήσει μια προδικαστική ακρόαση για το εάν θα μεταδωθεί η δίκη μέσω ραδιοφώνου-τηλεόρασης-διαδικτύου.

Σύμφωνα με ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που εισήχθη τον περασμένο μήνα, φωτογραφικές μηχανές θα πρέπει να επιτρέπονται σε δικαστικές αίθουσες, στις δυτικές πολιτείες κατά τη διάρκεια αστικών, non-jury υποθέσων, για πρώτη φορά.

Αν και τα δύο ΛεΠΑΤ ζευγάρια και οι αντιπρόσωποί τους επιθυμούν έντονα, να υπάρξει μετάδοση μέσω ραδιοφώνου-τηλεόρασης-διαδικτύου, όσες-οι αντιτίθενται στο ΛεΠΑΤ γάμο ισχυρίζονται ότι οι μάρτυρες μπορεί να τρομοκρατηθούν και να χαθεί το δικαίωμα τες, για μια δίκαιη δίκη.

Ο δικηγόρος Theodore Boutrous, που είναι στη νομική ομάδα olson-Boies, έγραψε στον δικαστή Walker υποστηρίζοντας πως οι ανησυχίες σχετικά με την τρομοκράτηση των μαρτύρων είναι «απολύτως μη τεκμηριωμένες και αβάσιμες εικασίες».

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση είναι «τόσο εξαιρετικής σημασίας, όπου σε κάθε καλιφορνέζα-ο πρέπει να παρασχεθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία».


5.1.10 http://www.pinknews.co.uk/2010/01/05/court-case-on-california-marriage-ban-to-be-heard-next-week/