12 Ιαν 2010

Τέλος στην δουλεία

Η 2 Δεκεμβρίου ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1949, ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας. Εξήντα χρόνια μετά, όμως, τα λόγια του ηγέτη του κινήματος για την εξάλειψη της δουλείας στις ΗΠΑ Frederick Douglass ηχούν το ίδιο επίκαιρα όσο και πριν από 150 χρόνια: «η δουλεία υπάρχει σήμερα και είναι ώρα να μάθουμε για την απάνθρωπη εκμετάλλευση που βιώνουν οι άνθρωποι στις κοινότητές μας».

Ορισμένα από τα σύγχρονα ονόματα της δουλείας:

Trafficking
: πρακτική με την οποία δελεάζονται, παραπλανώνται ή εξαναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τες και στη συνέχεια υποχρεώνονται να εργαστούν με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή. Το Πρωτόκολλο του Παλέρμο, του 2003, που ορίζει και απαγορεύει το Trafficking υπέγραψαν 117 χώρες του κόσμου. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν τα θύματα του trafficking σε περίπου 12.000.000 ετησίως.

Παιδική εργασία: Ανήλικα παιδιά εξαναγκάζονται σε εργασία, για ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή, και υφίστανται συνθήκες και καταστάσεις ακατάλληλες για την ηλικία τους, ενώ δεν λαμβάνουν, στην συντριπτική πλειοψηφία, την μόρφωση και την ψυχαγωγία που απολαμβάνουν οι ελεύθερες συνομήλικές-οι τες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των διεθνών οργανισμών, πάνω από 73.000.000 παιδιά, ηλικίας 10-14 ετών, είναι αναγκασμένα να εργάζονται.

Σεξουαλική δουλεία: περιλαμβάνει διάφορες πρακτικές, όπως τη σεξουαλική εκμετάλλευση του θύματος από ένα άτομο, την υποχρεωτική εκπόρνευση, την πώληση για γάμο κ.α.. Από τη φύση της η δουλεία σημαίνει ότι η σκλάβα-ος είναι de facto στη διάθεση της ιδιοκτήτριας-η της για σεξ. Μάλιστα στις περισσότερες κοινωνίες, η συνουσία με δούλα-ο δεν θεωρείται μοιχεία. Η σεξουαλική δουλεία είναι απαγορευμένη παγκοσμίως αλλά εξακολουθεί να είναι ένα είδος εκμετάλλευσης της συνανθρώπου που σημειώνει σταθερά άνθιση, με τις εκτιμήσεις για τα θύματα ετησίως να κινούνται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, έως δεκάδες εκατομμύρια.

Δουλεία λόγω καταγωγής: σε ορισμένες χώρες, κυρίως της Αφρικής, η ιδιότητα της σκλάβας-ου μπορεί να περάσει από τη μία γενιά στην άλλη, φτάνοντας σε βάθος αιώνων. Μπορεί η σκλάβα-ος να είχε κάποιο χρέος για το οποίο υποθήκευσε την εαυτή της και την οικογένειά της, ή απλά να είχε την ατυχία να γεννηθεί στην κάστα των δούλων. Τα θύματα αυτής της μορφής δουλείας υπολογίζονται στα 4.000.000 περίπου παγκοσμίως.

Καταναγκαστική εργασία: Τα 12 με 13 εκατ. άτομα παγκοσμίως που εξαναγκάζονται με κάποιο τρόπο να εργαστούν για όφελος τρίτης-ου, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή και συνήθως υπό απειλή βίας για τις ίδιες-ους ή τις οικείες-ους τες , υπολογίζεται ότι αποφέρουν οικονομικά κέρδη ύψους 31.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 12.1.10 από την ομάδα STOP HUMAN TRAFFICKING IN GREECE, στην http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=169556045820&ref=nf
Η συντριπτικη πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες, κορίτσια. Ευαγγελία Βλάμη