25 Ιαν 2010

Στο ΕΔΑΔ ο νόμος της Ιρλανδίας για την έκτρωση

Στο Δικαστήριο του Στρασβούργου ο ιρλανδικός νόμος για τις εκτρώσεις.

Τρεις γυναίκες προσέφυγαν την Τετάρτη εναντίον του ιρλανδικού νόμου για τις εκτρώσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, υποστηρίζοντας ότι το Δουβλίνο παραβιάζει τα δικαιώματα των εγκύων, απαγορεύοντάς τους τα ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό την έκτρωση ενώ τους αρνείται κατάλληλη ιατρική φροντίδα εντός της Ιρλανδίας.

Η ετυμηγορία θα εκδοθεί τον επόμενο χρόνο, και αν οι τρεις ανώνυμες γυναίκες (που αναφέρονται ως «Α», «Β» και «Γ» κατά την εκδίκαση) κερδίσουν, θα μπορούσαν να πιέσουν το Δουβλίνο να φιλελευθεροποιήσει το νομικό του πλαίσιο για τις εκτρώσεις. Η Ιρλανδία θέτει τεράστιους περιορισμούς σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην τεχνητή διακοπή της κύησης, ενώ περίπου 7.000 έγκυες ταξιδεύουν με αυτόν τον σκοπό στο εξωτερικό -κυρίως στη Βρετανία.

Το Δουβλίνο επέλεξε για την υπεράσπισή του ομάδα νομικών με «βαριά ονόματα» συνταγματικών δικαστών και του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας. Η υπεράσπιση ανέφερε ότι οι τρεις γυναίκες έπρεπε πρώτα να απευθυνθούν στην ιρλανδική δικαιοσύνη, η οποία θα διαπίστωνε τις όποιες παραβιάσεις δικαιωμάτων, πριν στραφούν στο Στρασβούργο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί μη παροχής ιατρικής φροντίδας.

Οι περιορισμοί στις εκτρώσεις αντανακλούν «θεμελιώδεις, βαθιά ριζωμένες ηθικές αξίες της ιρλανδικής κοινωνίας» αναφέρει η υπεράσπιση. Οι τρεις γυναίκες αντέτειναν ότι η προσφυγή τους σε ιρλανδικά δικαστήρια, εκτός από μάταιη, θα τις ανάγκαζε να εγκαταλείψουν την ανωνυμία τους.

Ο σχετικός νόμος τελεί σε «ενδιάμεση» νομική κατάσταση, καθώς το 1992 μία 14χρονη, που είχε μείνει έγκυος μετά από βιασμό, κατάφερε να οδηγήσει το Ανώτατο Δικαστήριο σε ετυμηγορία που θεωρούσε νόμιμα τα ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό την έκτρωση, αλλά και την Πολιτεία υποχρεωμένη να εξασφαλίσει τέτοιου είδους περίθαλψη αν η ζωή της εγκύου κινδυνεύει.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1988 που το Δουβλίνο «σύρεται» στο ΕΔΑΔ τότε, γκέι ακτιβιστής είχε προσφύγει στο Δικαστήριο για το νόμο που καθιστούσε έγκλημα τον ομοερωτισμό. Η Ιρλανδία κατήργησε τον νόμο το 1993.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 9.12.09 στην εφημερίδα το Βήμα στην http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=303955&dt=09/12/2009