26 Ιαν 2010

Το να είσαι λεσβία, δεν είναι επιλογή. Δίκη Καλιφόρνιας

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να είναι ρευστός, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει ταυτότητες, που είναι με συνέπεια λεσβίες, αμφισεξουαλικές, γκέι, τρανς ή ετερό καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τες, κατέθεσε μια κοινωνική ψυχολόγος την Παρασκευή στη δίκη που αμφισβητεί την απαγόρευση του ΛεΠΑΤ γάμου στην California.

Οι δικηγόροι των δύο ΛεΠΑΤ ζευγαριών κατέθεσαν αγωγή για να ανατρέψουν την με ψηφοφορία θέσπιση απαγόρευσης του ΛεΠΑΤ γάμου, κάλεσαν τον ερευνητή του Davis Gregory Herek του University of California ως τελικό ειδικό μάρτυρά τους για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους ότι το σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα.

Το σημείο είναι κεντρικό στη προσπάθεια των εναγουσών-ων να δειχτεί ότι οι ΛεΠΑΤ αξίζουν την ίδια δικαστική προστασία όπως οι φυλετικές και οι εθνικές μειονότητες.

Η δίκη, που συνεχίζεται εννέα ημέρες, είναι η πρώτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο που εξετάζει, εάν η απαγόρευση του ΛεΠΑΤ γάμου από το κράτος είναι συνταγματική.

«Στις περισσότερες-ους ετερό, εάν τεθεί η ερώτηση και την σκεφτούν, θα ανέφεραν ομοίως και αυτές-οι ότι δεν νοιώθουν να επέλεξαν να ετερό», είπε ο Gregory Herek.

Οι ενάγουσες-ες αναμένεται να τελειώσουν με την παρουσίαση των στοιχείων τη Δευτέρα, με τους δικηγόρους που είναι υπέρ της πρότασης 8 να αρχίζουν στη συνέχεια την παρουσίαση των δικών τους στοιχείων. Ο επικεφαλής Δικαστίνων-ων των ΗΠΑ Vaughn Walker, έχει επιληφθεί της υποθέσεως χωρίς δικαστική επιτροπή, είπε ότι θα καθυστερήσει το κλείσιμο των επιχειρημάτων για δύο εβδομάδες αφ’ ότου τελειώσει η υπεράσπιση ώστε μπορεί να κάνει ανασκόπηση των καταθέσεων.

Την Παρασκευή, ο Gregory Herek είπε ότι πραγματοποίησε πρόσφατα μια έρευνα ρωτώντας τις-τους ανθρώπους εάν αποφάσισαν να είναι λεσβίες, αμφισεξουλικές, γκέι ή τρανς. Το 68% των λεσβιών που αποκρίθηκαν είπαν ότι δεν είχαν καμία απολύτως επιλογή στο σεξουαλικό προσανατολισμό τες και 80% των γκέι.

Ο Gregory Herek είπε επίσης πως είναι σαφές ότι οι ΛεΠΑΤ υποτιμώνται και ακόμη αντιμετωπίζουν την αποστροφή λόγω του μακροχρονίως υφιστάμενου κοινωνικού στίγματος.

«Εάν δύο γυναίκες περπατήσουν στο δρόμο κρατώντας τα χέρια τες, σε πολλά μέρη αυτό θα επειφέρει μια πολλή αρνητική αντίδραση, και αυτό είναι ένα παράδειγμα του στίγματος όπου η καθεμία ΛεΠΑΤ έχει βιώσει επειδή είναι ΛεΠΑΤ», είπε.

Η πρόταση 8 είναι εξ ορισμού μια επέκταση του ενσωματωμένου κοινωνικού στιγματισμού, υποστήριξε.

O Howard Nielson Junior, δικηγόρος που υπερασπίζεται την πρόταση 8, στην αντιπαράσταση εξέταση ρώτησε τον Gregory Herek, εάν ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι τόσο αμετάκλητος όπως ο Gregory Herek άφησε να εννοηθεί.

O Howard Nielson ανέφερε μερικά από τα γραπτά του Gregory Herek, που δηλώνουν ότι μερικές άνθρωποι που κάνουν τακτικά σεξ με το ίδιο φύλο, δεν προσδιορίζονται απαραιτήτως ως ΛεΠΑΤ, ενώ άλλες-οι ενώ ελκύονται ερωτικώς από το ίδιο φύλο ποτέ δεν κάνουν σεξ.

Ανέφερε επίσης την εργασία Sigmund Freud και του πρωτοποριακού σεξολόγου ερευνητή Alfred Kinsey για να υπονοήσει-υπαινηχθεί ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί και μερικές φορές αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής.

Ο Gregory Herek αναγνώρισε πως είναι αλήθεια, αλλά πρόσθεσε: «Οι περισσότερες-οι άνθρωποι επιδεικνύουν συνέπεια στην έλξη και τις συμπεριφορές τες. Βλέπουμε σε μερικά παραδείγματα όπου κάποιες άνθρωποι εκφράζουν έλξη, αλλά δεν κάνουν ποτέ σεξ».

O Howard Nielson, επέσυρε την προσοχή επίσης στην προδικάσιμη κατάθεση από την ενάγουσα Sandy Stier, η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμα της, να νυμφευθεί την εδώ και δέκα χρόνια συντρόφισσά της. Η Sandy Stier στην κατάθεσή της δήλωσε, ότι υπήρξε παντρεμένη με έναν άνδρα για περίπου 12 χρονιές, πριν ερωτευτεί μια γυναίκα.

O Howard Nielson, διάβασε ένα αντίγραφο στο οποίο η Sandy Stier είπε, ότι δεν προσελκύοταν ερωτικώς από γυναίκες ανέκαθεν και πως στο περελθόν την προσέλκυσε ερωτικώς ο πρώην-σύζυγό της.

«Σε εκείνη τη στιγμή της ζωή της, η κα. Sandy Stier δεν θα ήταν λεσβία, σωστά»; ρώτησε ο Howard Nielson.

Ο Gregory Herek είπε ότι πολλές-οι που προσδιορίζνται ως ΛεΠΑΤ είχαν ερωτικές-ους συντρόφισες-ους του αντίθετου-φύλου.

Με τις ερωτήσεις του Howard Nielson, ο Gregory Herek προθύμως αναγνώρισε ότι η επιστήμη δεν ξέρει εάν οι άνθρωποι γενιούνται ΛεΠΑΤ ή ετερό, συμβαίνει ως αποτέλεσμα των πρότερων εμπειρίων τες, ή κάποιου συνδυασμού συνθηκών-περιστάσεων.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.1.10 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από την Lisa Leff, δημοσιογράφισα της Associated Press. Στην http://www.mercurynews.com/search/ci_14245675?IADID=Search-www.mercurynews.com-www.mercurynews.com&nclick_check=1