14 Ιαν 2010

Ο πρωθυπουργός της Ουγκάντα κρατά αποστάσεις για τον αντι-ΛεΠΑΤ νόμο.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγκάντα Yoweri Museveni είπε χθες, ότι η χώρα πρέπει να λάβει υπόψη την εξωτερική πολιτικής της, κατά τη συζήτηση του αντι-ΛεΠΑΤ νόμου.

Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματος χθες, έκανε την πρώτη δημόσια δήλωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο και τόνισε ότι προτάθηκε από έναν βουλευτή, και όχι ένα νομοσχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση.

Παρουσιάστηκε από το βουλευτή David Bahati του κόμματος Ndorwa West και απαιτεί την θανάτωση των ΛεΠΑΤ σε μερικές περιστάσεις. Άλλες ΛεΠΑΤ παραβάσεις θα οδηγούν σε φυλάκιση για κάποια χρόνια.

Οι παγκόσμιες ηγέτιδες-ες συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Gordon Brown έχουν μεταφέρει τις ανησυχίες τες στον πρόεδρο Museveni, ενώ η Σουηδία απείλησε να κόψει την ενίσχυσή της προς την Ουγκάντα.

Ο κ. Museveni είπε χθες ότι ο νόμος «πρέπει να λάβει υπόψη την εξωτερική πολιτική μας».

Πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός του Καναδά ήρθε να με δει και τι ήταν αυτό για το οποίο μίλησε;» Οι ΛεΠΑΤ.

«Ο πρωθυπουργός Gordon Brown ήρθε να με δει και τι ήταν αυτό για το οποίο μίλησε;» Οι ΛεΠΑΤ.

«Η κα Clinton (η γραμματέας των ΗΠΑ) μού επανέλαβε συχνότα. Τι επαναλάμβανε; Για τις ΛεΠΑΤ».

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Δεοντολογίας της Ουγκάντα, James Nsaba Buturo εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρωθυπουργός Museveni δεν υποστηρίζει την θανατική ποινή για τις ΛεΠΑΤ και δήλωσε ότι η διάταξη αυτή ενδέχεται να αφαιρεθεί από το νόμο.

Ο Aston Kajara, υπουργός κρατικών επενδύσεων, έχει πει επίσης ότι ο νόμος είναι «ανώφελος-περιττός».

Ο νόμος θα επιβάλλει την ποινή του θανάτου στις ΛεΠΑΤ που κάνουν σεξ με ανήλικες-ους, με ανάπηρες ή ενώ ζουν με hiv. Άλλες ΛεΠΑΤ παραβάσεις, όπως η μη αναφορά στην αστυνομία από φίλες-ους και συγγενείς ότι η τάδε είναι λεσβία, θα έχει ως αποτέλεσμα την φυλακισή τες.

Αναμένεται να έρθει ενώπιον του Κοινοβουλίου στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου 2010.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 13.1.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/01/13/ugandan-president-museveni-distances-himself-from-anti-gay-bill/