26 Ιαν 2010

Ανατροπή του ΛεΠΑΤ γάμου στο Νιού Χαμσάιρ


Τρεις εβδομάδες αφότου το κράτος νομιμοποίησε το ΛεΠΑΤ γάμο, οι αντίπαλες-οι την Τετάρτη ζήτησαν από μια επιτροπή της Βουλής να ακυρώσει το νόμο.

«Είμαι σήμερα εδώ για την Εύα και τον Αδάμ», κατέθεσε ο κρατικός εκπρόσωπος, Alfred Baldasaro στην ακρόαση της Δικαστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Ο Baldasaro, ένας Ρεμπουμπλικανός από την Londonderry και πρωταρχικός υποστηρικτής της νομοθεσίας που ακυρώνει το νόμο, και άλλες αντίπαλες-οι του ΛεΠΑΤ γάμου υποστήριξαν ότι οι ΛεΠΑΤ γάμοι προκαλούν τη φύση.

«Μια γυναίκα και ένας άνδρας μαζί δημιουργούν μια οικογένεια όπου τα πρόσωπα είναι του ίδιου φύλου δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια οικογένεια», είπε ο κρατικός εκπρόσωπος Jordan Ulery, Ρεμπουμπλικάνος από το Hudson.

Τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια αντιπαρέρχονται με ότι οι ΛεΠΑΤ γάμοι δεν βλάπτουν κανένα και ενισχύουν την κοινωνία.

«Ο ΛεΠΑΤ γάμος είναι μια απίστευτη αναγνώριση της ισότητάς μας. Παρακαλώ μην τον αποσύρεται μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα, μάς δώσατε την ευκαιρία να αισθανθούμε το απίστευτα ισχυρό βάρος αυτής της λέξη. Ο γάμος είναι μια ισχυρή λέξη», είπε ο κρατικός εκπρόσωπος Ed Butler, Δημοκρατικός από την Harts του οποίου ο σύντροφός του τέθηκε δίπλα του στο πινάκιο μαρτύρων.

Οι αντίπαλες-οι του ΛεΠΑΤ γάμου θέλουν την πρόταση 8 και θέλουν επίσης να αλλάξουν το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα ώστε να απαγορεύει το ΛεΠΑΤ γάμο. Η επιτροπή πραγματοποίησε ακροάσεις και από τις δύο πλευρές, τις οποίες πολλές παρατηρήτριες-ες αναμένουν τη Βουλή για να απορρίψουν όταν παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αντίπαλες-οι ξέρουν οι πιθανότητες επιτυχίας τους είναι λεπτές, αλλά ελπίζουν πως στις την εκλογές του Νοεμβρίου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα επανακτήσει τον έλεγχο του Κοινοβουλείου και θα πετύχουν έπειτα στην ακύρωση του ΛεΠΑΤ γάμου.

Αυτή τη στιγμή, το Δημοκρατικό κόμμα είναι στην εξουσία και επιθυμεί διακαώς να τελειώσει με τα αμφισβητήσημα μέτρα στην αρχή της συνόδου ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη συζήτηση στη διάρκεια της χρονιάς των εκλογών. Οι αντίπαλες-οι του ΛεΠΑΤ γάμου το γνωρίζουν αυτό και επικεντρώνονται σε ένα μεγαλύτερο βραβείο: τη συμπάθεια των ψηφοφοφορισών-ρων

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντίπαλες-οι του ΛεΠΑΤ γάμου ξεκίνησαν μια λαϊκή προσπάθεια να αμφισβητήσουν εμμέσως το νόμο με τον υπαινιγμό ότι τα 400 μέλη του Σώματος και οι 24 γερουσιαστίνες-ες του New Hampshire δεν αντιπροσωπεύουν την επιθυμία του λαού. Επισημαίνουν πως σε 30 κράτη όπου οι ψηφοφόρισες-οι είχαν δικαίωμα λόγου, ο ΛεΠΑΤ γάμος απορρίφθηκε.

Προτίθενται να θέσουν το ζήτημα στις συνεδριάσεις της πόλης την άνοιξη με την ελπίδα μη δεσμευτικών ψηφισμάτων που θα πίεσουν το νομοθετικό σώμα να προσκομίσει, μια τροπολογία που θα ορίζει τον γάμο. Επίσης, ελπίζουν πως η προσπάθεια τες θα βοηθήσει εκλεγούν υποψήφιες-οι που θα είναι κατά του ΛεΠΑΤ γάμου το Νοέμβριο.

Ο David Bates, ένας Ρεπουμπλικανός από την Windham, οργανώνει μια συλλογή υπογραφών για να θέσει το ΛεΠΑΤ γάμο σε ψηφορία. Είπε την Τρίτη ότι η συλλογή των υπογραφών είναι ήδη σε 108 πόλεις. Αναμένει ότι οι υπογραφές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι της 2 Φεβρουαρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Οι αιτήσεις πρέπει να υπογραφούν από 25 εγγραμμένες ψηφοφόρισες-ους στην πόλη ώστε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη.

Ο Kevin Smith, διευθυντής της συντηρητικής «Cornerstone Policy Research», συμφώνησε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο νόμος του ΛεΠΑΤ γάμου να ακυρωθεί αυτή τη χρονιά. Αν και υποστηρίζει την ανάκληση, ο Kevin Smith είπε ότι εστιάζει περισσότερο στην προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή και θα ωθήσει το νομοθετικό σώμα να αφήσει την ψηφοφορία να αποφασίσει για το ζήτημα.

«Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά μια ευκαιρία να έχουν δικαίωμα λόγου», είπε.

Ο Janson Wu, συνήγορος της «Lesbian and Gay Advocates &Defenders» και άλλες συνηγόρισες-οι υποστηρίζουν ότι το μέγεθος του νομοθετικού σώματος του Νιού Χάμσαιρ το καθιστά ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δημοκρατικά όργανα-οργανισμούς στον κόσμο.

«Το Νιού Χάμσαιρ συνειδητοποιεί ότι είναι λάθος να τίθενται σε ψηφορία τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Wu.

Μια τροποποίηση ψήφου θα έκανε το Νιού Χάμσαιρ ένα πεδίο μάχης παρόμοιο με άλλα κράτη όπου εκατομμύρια δολαρίων δαπανώνται από ομάδες εκτός κράτους, είπε ο Wu.

Το Νιού Χάμσαιρ νομιμοποίησε το ΛεΠΑΤ γάμο και εφαρμόστηκε την 1 Ιανουαρίου. Το Νιού Χάμσαιρ ενώθηκε με το Κοννέκτικατ, τη Αϊόβα, τη Μασαχουσέτη και το Βερμόντ στη νομοιμοποίηση του ΛεΠΑΤ γάμου.

Καλιφόρνια επέτρεψε το ΛεΠΑΤ γάμο πριν τον απαγορεύσει η λαϊκή ψήφος το 2008, μια απόφαση του δικαστηρίου επικύρωσε τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που ήδη έχουν τελέσει γάμο. Την περασμένη χρονιά, το νομοθετικό σώμα του Μαίην ενέκρινε το ΛεΠΑΤ γάμο, αλλά οι ψηφοφόρισες-οι ανέτρεψαν το νόμο προτού να τεθεί σε ισχύ μέσω δημοψηφίσματος.

Ο Kevin Smith είπε δεν αναμένει ότι τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που τέλεσαν γάμο στο Νιού Χάμσαιρ, πριν την ανάκληση ή μια Συνταγματική τροπολογία θα διατηρήσουν το καθεστώς τους, όπως τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια της Καλιφόρνια διατήρησαν το δικό τους.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.1.10 καιτο μεταφράσαμε. Γραμμένο από την Norma Love, δημοσιογράφισσα της Associated Press στην http://www.mercurynews.com/search/ci_14228497?IADID=Search-www.mercurynews.com-www.mercurynews.com
Στην φωτογραφία είναι το πρώτο λεσβιακό ζευγάρι που νυμφεύθηκε πρώτο στη Μασαχουσέτη. Είναι η julie και η hillary Goodridge.